Ποιοι έχουν γιορτή σήμερα Πέμπτη (2/2) σύμφωνα με το εορτολόγιο. Τι γιορτάζουμε την Υπαπαντή του Κυρίου.

Πέμπτη 2/2 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι η Υπαπαντή του Σωτήρος και η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μαρουλιανής.

Γιορτάζουν τα εξής ονόματα

Υπαπαντή

Μαρουλία, Μαρούλα, Ρούλα

Παγκόσμιες ημέρες
Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Επίσης
Ανατολή ήλιου: 07:28

Δύση ήλιου: 17:48

Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες 20 λεπτά

Σελήνη 11.8 ημερών

Υπαπαντή του Σωτήρος
Σύμφωνα με την Ορθοδοξία, συνέβη σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στο Θεό.

Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, οι γονείς έπρεπε παράλληλα να προσφέρουν θυσία, που αποτελούνταν από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια.

Κατά τη μετάβαση αυτή, δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας Συμεών. Κατά την ολονυκτία της Υπαπαντής στην Κωνσταντινούπολη, οι βασιλείς συνήθιζαν να παρευρίσκονται στο Ναό των Βλαχερνών. Η συνήθεια αυτή εξακολούθησε μέχρι τέλους της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Όπως αναφέρεται, το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη ότι ο Ιησούς Χριστός δεν ήλθε να καταργήσει τον Μωσαϊκό νόμο, όπως ισχυρίζονταν οι Φαρισαίοι και Γραμματείς, αλλά να τον συμπληρώσει και να τον τελειοποιήσει.

Σημειώνεται, ότι σήμερα μόνο η Αρμενική Εκκλησία τιμά την Υπαπαντή στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ οι «παλαιοημερολογίτες» γιορτάζουν την Υπαπαντή στις 15 Φεβρουαρίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.