Ο Άγιος Γαβριήλ (Ουργκεμπάτζε) ο δια Χριστόν Σαλός και Ομολογητής (26 Αυγούστου 1929 - 1995) από τη Γεωργία ήταν μοναχός και έγινε Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1926 στην Τυφλίδα. Ο πατέρας του ήταν κομμουνιστής· η μητέρα του έγινε αργότερα μοναχή με το όνομα Άννα και τάφηκε δίπλα στον γιο της.

Οι γείτονές του τον θυμούνται από μικρό παιδί να νηστεύει. Ακαι έλαβε κομμουνιστική παιδεία, ήξερε στην ηλικία των 12 ετών το Ευαγγέλιο απ’ έξω. Στις 1 Μαΐου 1965, ημέρα επίσημη για το καθεστώς, στην κεντρική πλατεία της Τυφλίδας παρίσταντο οι αρχές και μεγάλο πλήθος. Πίσω από τους επισήμους ήταν ένα κτήριο, που το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψής του κάλυπταν δύο τεράστια πορτραίτα, του Στάλιν και του Λένιν. Ο μοναχός Γαβριήλ κατάφερε να φτάσει στον 1ο όροφο του κτηρίου και όταν οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν, άνοιξε το παράθυρο στο πίσω μέρος των πορτραίτων, τους έριξε βενζίνη και έβαλε φωτιά. Όση ώρα καιγόταν τα ύψους 12 μ. πορτραίτα, πρώτα του Στάλιν και μετά του Λένιν, ο μοναχός Γαβριήλ φώναζε: “Ο Κύριος είπε να μη φτιάχνουμε είδωλα. Να μην έχετε άλλους θεούς εκτός από εμένα. Όσοι έζησαν σε αυτήν εδώ τη γη, ήταν χριστιανοί, εσείς γιατί προσκυνάτε τα είδωλα; Συνέλθετε, η δόξα ανήκει μόνο στον Θεό! Ο Χριστός αναστήθηκε, τα είδωλα όμως δεν θα αναστηθούν ποτέ. Ακόμη και όταν ζούσαν αυτοί οι δύο, νεκροί ήταν!”

Αμέσως ήρθε ένα πυροσβεστικό όχημα, που ύψωσε τη σκάλα και τον κατέβασαν. Το πλήθος τον χτύπησε με κλωτσιές, με τις κάννες των όπλων τους. Πολλοί ήθελαν να πατήσουν αυτόν τον “εχθρό του λαού” για να δείξουν τον ζήλο τους, φωνάζοντας “να αποτελειώσουμε την ψείρα”. Οι πυροσβέστες τον έβγαλαν με δυσκολία από το πλήθος· ο μοναχός έδειχνε ακριβώς σαν ένα πτώμα, γι’αυτό δεν τον αποτέλειωσε το πλήθος. Το κεφάλι του είχε ανοίξει και είχαν σπάσει 17 κόκαλα στο σώμα του. Ήταν ένα μήνα στο νοσοκομείο αναίσθητος. Τον συνέλαβε η КГБ και ο ανακριτής τον ρώτησε γιατί το έκανε. Απάντησε ότι δεν είναι δυνατό να λατρεύουμε έναν κοινό άνθρωπο. Κρεμάστε μία εικόνα της Σταύρωσης του Χριστού. Γιατί γράφετε “Δόξα στον Λένιν”; πρέπει να γράψετε “Δόξα στον Κύριο Ιησού Χριστό”. Έπειτα τον έβαλαν φυλακή και μετά από πολλά χρόνια, σε ψυχιατρική κλινική διέγνωσαν σχιζοφρένεια και του έδωσαν ένα “πιστοποιητικό τρέλας”. Ζούσε με τη μητέρα του, κανείς όμως δεν τον δεχόταν σπίτι του, ούτε για δουλειά.

Όλοι τον ήξεραν· αυτός και η μητέρα του δεν μπορούσαν να βγουν έξω την ημέρα: οι γείτονες αμολούσαν τα σκυλιά τους επάνω σε αυτούς. Για πολύ καιρό ζούσε περιφρονημένος και διωκόμενος από τους ανθρώπους. Την εποχή εκείνη οι εκκλησίες ήταν κατεστραμμένες. Εκείνος είχε σκάψει σε έναν βράχο μία σπηλιά και αποτραβιόταν μυστικά προσευχόμενος με δάκρυα. Είχε φτιάξει στην αυλή του μία μικρή εκκλησία με τέσσερις τρούλους. Την κατέστρεφαν πολλές φορές, αυτός όμως την ξαναέφτιαχνε με ζήλο.

Όταν πέρασε ο καιρός των διωγμών, πολλοί αναζήτησαν στο πρόσωπό του έναν πνευματικό καθοδηγητή. είχε προορατικό χάρισμα και υπάρχουν μαρτυρίες θαυμάτων που είχε επιτελέσει. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αποτραβήχτηκε στη μονή Μτσκχέτα, όπου έγινε αρχιμανδρίτης. Ο Πατριάρχης Ηλίας Β΄ της Γεωργίας επισκέφθηκε τον Γέροντα, ο οποίος λόγω της υδρωπικίας του ήταν καθηλωμένος στην κλίνη. Ο Παναγιώτατος τον συνεχάρεη και του είπε “είσαι ευλογημένος”· ο Γέροντας έμοιζε με μικρό παιδί και το μοναστήρι είχε πλημμυρίσει Θεία Χάρη. Του πήραν αίμα για κάποιες αναλύσεις, όμως αυτό δεν χάλασε. Εκοιμήθη λίγους μήνες μετά το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη στις 2 Νοεμβρίου 1995 και κηδεύτηκε εκεί. Στις 20 Δεκεμβρίου 2012 η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας ανακηρύχθηκε Άγιος. Στις 22 Φεβρουαρίου 2014 η εκκλησία της Γεωργίας έκανε εκταφή και ανακομιδή των λειψάνων του στον ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στη γυναικεία μονή του Σαμτάβρο.

Θαύματα του Αγίου
Μία νέα, άστεγη γυναίκα, πήγε και έμενε σε έναν εγκαταλελειμμμένο χώρο, δίπλα στην είσοδο του νεκροταφείου. Μία ημέρα ληστές της έσπασαν την πόρτα και η γυναίκα άρχισε να καλεί γωναχτά τον πατέρα Γαβριήλ σε βοήθεια. Ο Γέροντας εμφανίστηκε μπροστά τους κρατώντας ένα μαδέρι· αυτοί φοβήθηκαν και έφυγαν τρέχοντας. Ο γέροντας εξαφανίστηκε αμέσως.
Μία μοναχή στο Σαμτάβρο τη δάγκωσε φίδι. Πήγε στον πατέρα Γαβριήλ, που ήταν βαριά άρρωστος. Εκείνος μισοσηκώθηκε από την κλίνη, σταύρωσε την πληγή και τη ράντισε με αγιασμό. Της είπε καθυσηχαστικά: “Μη φοβάσαι, πήγαινε στον γιατρό”. Αυτή ηρέμησε. Ο πατήρ Γαβριήλ παρακάλεσε μία μοναχή να τη συνοδεύσει στην κλινική. Οι γιατροί δεν είχαν το αντίδοτο και ανησύχησαν: περίμεναν να πρηστεί το πόδι και να πεθάνει η μοναχή. Όμως η ώρα περνούσε και δεν υπήρχε αλλαγή. Ο γέροντας την έσωσε από βέβαιο θάνατο. Όποτε κάποιος φοβόταν, ο γέροντας του έλεγε: “τότε γιατί έχεις τον πατέρα Γαβριήλ;”.
Οι διδαχές του
“Να μην περιφρονείται κάποιον, ακόμη και αν είναι ανήθικος, μέθυσος ή βλάσφημος· η εικόνα του Θεού υπάρχει κάπου μέσα του, χωρίς να το συνειδητοποιεί. Ο εχθρός θέλει να λερώσει αυτή την εικόνα. Σε αυτούς που σε ονειδίζουν και σου συμπεριφέρονται σαν θηρία, η ψυχή τους έχει παραμορφωθεί, ίσως χωρίς να επανορθωθεί ποτέ, καταδικάζοντάς τους σε αιώνια βάσανα: αυτούς πρέπει να λυπόμαστε πιο πολύ. Πόσο δύσκολο είναι να δει κάποιος την εικόνα του Θεού σε αυτούς και να αγαπήσει τους εχθρούς του!”
Όταν τον ρώτησαν για τον Νοστράδαμο, είπε ότι τώρα κάθεται μαζί με τον Ιούδα, στο ίδιο κελί “φυλακής”.
Ο Κύριος επιτρέπει την πτώση στην αμαρτία, όμως όλοι μπορούν να μετανοήσουν ως το τέλος της ζωής τους. Ο χρόνος είναι το μεγάλο έλεος του Θεού. Έτσι φανερώνεται η ευσπλαχνία Του. Στο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του, ο άνθρωπος μπορεί να σωθεί ή να καταστραφεί. Όταν ο άνθρωπος επιδιώκει ασταμάτητα να πλησιάζει τον Θεό, τότε ο Κύριος τον ελεεί και του δίνει όλα όσα αυτός χρειάζεται. Μία φορά ερχόμαστε στον κόσμο και μία φορά μας δίνεται η ευκαιρία να σωθούμε. Δεν υπάρχει μετεμψύχωση. Επιδιώξτε να γίνεται παιδιά του Θεού. Κάθε βαπτισμένος που εφαρμόζει το Ευαγγέλιο και ζει με άσκηση, γίνεται παιδί του Θεού και οδηγείται στη Βασιλεία των Ουρανών. Οι απόγονοι του Κάιν είναι τα σαρκικά παιδιά, όμως οι απόγονοι του αδελφού του Σηθ είναι τα υπάκουα παιδιά της Διαθήκης. Κάντε καλό και αγαπήστε τον αδελφό σας, για να είστε παιδιά του Θεού και όχι του Πονηρού. Έτσι θα μας υιοθετήσει ο Κύριος και θα μας εξαγοράσει.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.