Γενέσιο της Θεοτόκου: Το Γενέσιον της Θεοτόκου είναι Θεομητορική εορτή που τιμάται από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία στις 8 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

Γενέσιο της Θεοτόκου: Tι γιορτάζουμε αύριο 7 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου, η Παναγία γεννήθηκε στα Ιεροσόλυμα από μια ενάρετη γηραιά γυναίκα που ονομαζόταν Άννα. Εκείνη την εποχή η ατεκνία θεωρούνταν ντροπή στους κόλπους της ιουδαϊκής κοινωνίας. Η Άννα και ο σύζυγός της Ιωακείμ προσεύχονταν αδιαλείπτως για να τους χαρίσει ο Θεός ένα παιδί, όπως και έγινε.

«Το Γενέθλιον της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου» καθιερώθηκε για πρώτη φορά στα Ιεροσόλυμα στα τέλη του 5ου αιώνα μ.Χ. και τον 11ο αιώνα είχε επικρατήσει σε ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο. Στην Ελλάδα πολλοί ναοί είναι αφιερωμένοι στο Γενέθλιον της Θεοτόκου και η εορτή κατέχει περίοπτη θέση στην υμνογραφία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας και στην εκκλησιαστική ζωγραφική.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ’.

Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οικουμένῃ, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, καὶ λύσας τὴν κατάραν, ἔδωκε τὴν εὐλογίαν, καὶ καταργήσας τὸν θάνατον, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωὴν τὴν αἰώνιον.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.