Ι.Μ. Ταμασού
Mε λαμπρότητα εορτάσθηκε την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023, η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου στην Ανθούπολη.
Στην ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής, συγχοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου.
Τους Αρχιερείς πλαισίωναν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Διονύσιος Κοπτίδης, Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως, Θεοτόκης Φαίδωνος, Δημητριανός Πέτσας, Ιωάννης Μαρκουλλής, Παΐσιος Χρίστου, Πορφύριος Ττόουλος, ο Ιερομόναχος Αββακούμ Χριστοφή, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Δημήτριος Καρτέρης, Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου, Μιχαήλ Ευθυμίου, Ανδρέας Σπυρίδης, Παναγιώτης Καϊμακλιώτης, Μάριος Νεοφύτου, Μάριος Ιωαννίδης, ο Οικονόμος Κυριάκος Παπαλλής οι Αρχιδιάκονοι Νικόλαος Πολυζώης και Ραφαήλ Μισιαούλης, και οι Ιεροδιάκονοι Φιλούμενος και Βαρθολομαίος.
Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Ταμασού ανέφερε τα εξής: «Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου. Με τον Δαβιτικό τούτο ψαλμικό λόγο σας καλωσορίζουμε, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φθιώτιδος και Άγιε αδελφέ κ. Συμεών, και στο πρόσωπό σας χαιρετίζουμε την εκλεκτή και τιμία συνοδεία σας. Ο Όσιος Νεόφυτος κατέχει εξέχουσα θέση στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, που ονομάστηκε ο Ιωάννης Χρυσόστομος της Κύπρου, ήταν πραγματικός αναχωρητής και ασκητής, πρότυπο για όλους τους μοναχούς».
Ο Πανιερώτατος ευχαρίστησε από τα τρίσβαθα της καρδίας του τον Άγιο Φθιώτιδος, για την αποδοχή της πρόσκλησης και του δώρησε ένα επιγονάτιο, και ένα σετ εγκολπίων. Επιγονάτιο με την απεικόνιση του Καλού Ποιμένος δώρησαν στον Σεβασμιώτατο, οι ιερείς και η εκκλησιαστική επιτροπή του Ναού.
Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κατέθεσε τα εξής: «ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης σας, πρύτανης της εκκλησιαστικής αρχοντιάς και ευγενίας και κοσμήτωρ της ορθόδοξης εκκλησιολογίας μας προσφέρει ατελείωτα δώρα, τα οποία θα κοσμούν όχι μόνο το δικό μας ιματιοφυλάκιο αλλά το θησαυροφυλάκιο της καρδίας μας. Με την πρόσκληση αυτή, Πανιερώτατε, μας δίνετε την ευκαιρία να ανοίξουμε και πάλι το ζωντανό συναξάρι και αγιολόγιο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου, το αγιολόγιο των Κυπρίων, του Κυπριακού Ελληνισμού, το ζωντανό συναξάρι του οποίου οι σελίδες δεν έχουν κλείσει, ένα βιβλίο το οποίο το άνοιξε ο Απόστολος Βαρνάβας, ένα βιβλίο το οποίο το κράτησαν ανοικτό πρόσωπα Αγίων, εν οις και ο εορταζόμενος Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος. Με την αγάπη σας προς τους Αγίους γράφετε το σύγχρονο συναξάρι της Κύπρου ιδιαιτέρως της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, της οποίας Πανιερώτατε είστε ο πανάξιος Ποιμενάρχης, πατέρας και καθοδηγητής.
Είναι πολύ σημαντικό, αγαπητοί μου, να Εορτάζουμε τους Αγίους της Εκκλησίας μας και αν θέλετε έτι περισσότερο, όταν αυτοί οι Άγιοι συνδέονται μαζί μας όχι μόνο με πνευματική συγγένεια, αλλά με βιολογική συγγένεια, διότι ο Όσιος Νεόφυτος είναι βιολογικός σας πρόγονος.
Αυτό το συναίσθημα το νιώθω έντονο και στη δική μου επαρχία, όταν εορτάζουμε τους Αγίους της Φθιωτικής Εκκλησίας, Αγίους γνωστούς σε εσάς μερικοί εξ αυτών, όπως ο Όσιος Δαυίδ, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κυπαρίσσι της Αταλάντης, τον Άγιο Σεραφείμ τον εν Δομβώ, αλλά και πρόσφατα με το μεγάλο θαύμα της αγάπης του Θεού, που μας χάρισε ένα Άγιό του άφθαρτο, τον Άγιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη. Και ιδιαίτερα αυτές τις μέρες με του πλημμύρες, πιο πριν με τις πυρκαγιές, νιώθουμε έντονη την παρουσία των Αγίων και καταφεύγουμε στους Αγίους, γιατί εκεί αισθανόμαστε εμπιστοσύνη, ασφάλεια και σιγουριά. Ζούμε σε ένα κόσμο αβεβαιότητας και ανασφάλειας.
Το προσκύνημά μας στον Άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο είναι μια ευκαιρία ενός νέου βαπτίσματος, μιας προσωπικής αναγέννησης, γιατί προσεγγίζουμε τους Αγίους, όχι με μαγικό τρόπο, ούτε επιδιώκοντας ένα θαύμα χώρου τη δική μας συμμετοχή. Προσφεύγουμε στον Άγιο για να καταθέσουμε την κενή νοήματος ζωή μας, για να γεμίσει με νόημα η ύπαρξή μας. Του προσφέρουμε την κενότητά μας για να πλουτίσει, την πτωχεία μας για να μας πλουτίσει, το αδιέξοδό μας για να μας δείξει δρόμο.
Και ο Όσιος Νεόφυτος με τη βιοτή του και την πορεία του έδειξε δρόμο. Βρέθηκε και Όσιος Νεόφυτος ως νέο παιδί μπροστά στον προκλήσεις της ζωής. Παρά ταύτα όμως, ο φιλόσοφος νους, ο εραστής των θείων νοημάτων έβλεπε τον κόσμο όχι με περιφρόνηση αλλά με ένα βάθος, συλλογιζόταν το πως είναι ρευστή η ζωή μας, το πόσοι άνθρωποι είναι γεμάτοι με υλικά αγαθά αλλά είναι δυστυχισμένοι.
Ο Όσιος Νεόφυτος έκανε μία επιλογή στη ζωή του, τον Χριστό. Ακούμε σήμερα πολύ έντονα το δικαίωμα επιλογής και μάλιστα έχει ξεφύγει η κατάσταση. Να επιλέξουμε τι φύλο να είμαστε, να επιλέξουμε το ένα, το άλλο. Αναρωτιέμαι, έχουμε τόση ελευθερία και δεν το έχουμε καταλάβει;
Πώς γίνεται να έχουμε τόση ελευθερια και συνάμα τόση ανελευθερία; Δικαίωμα επιλογής είχε και ο Άγιος Νεόφυτος και επέλεξε την αγάπη του Χριστού, επέλεξε να δοθεί στην αγάπη Του. Μόλις ενδύθηκε το ράσο, καταφιλούσε τα ιμάτιά του. Ένιωθε τόση ευτυχία με το ιερό ένδυμα λ, με το ένδυμα του Ζωοποιού και χαροποιού πένθους, που είναι ο μαυρος χιτώνας, ο χιτώνας του αγιασμένου ράσου. Και για κας στη Ρούμελη του ματωμένου ράσου. Στη Φθιώτιδος δεσπόζει ένας αετός, ο Αθανάσιος Διάκος, ο οποίος θα αποτελεί ένα αιώνιο παράδειγμα κληρικού, αγωνιστή της πατρίδας και της ελευθερίας».
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος έθεσε κάποια ερωτήματα, που καλείται ο κάθε ένας να απαντήσει στον εαυτό του «Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε Χριστιανοί; Χαιρόμαστε το βάπτισμά μας; Είμαστε ευτυχισμένοι, που φέρουμε το όνομα του Χριστού στη ζωή μας; Και αν είμαστε ευτυχισμένοι, οι άλλοι βλέπουν αυτή τη χαρά μας; Βλέπουν το πρόσωπο του Χριστού στη ζωή μας; Δημιουργούμε τέτοια ερωτήματα στους γύρω μας;».
Και με γλαφυρό τρόπο, ο πρύτανης της ρητορίας Φθιώτιδος Συμεών συνέχισε «γι’ αυτό προσεγγίζουμε τον Άγιο, γιατί είναι ο ποιήσας και διδάξας.
Έχουμε γεμίσει με λόγια στη ζωή μας. Αλλά τα πιο δυνατά λόγια είναι οι πράξεις μας. Καλούμεθα καθημερινά να αποδείξουμε αν η επιλογή μας είναι όντως ο Χριστός ή ο εαυτός μας, η εγωπάθειά μας και ο ατομικισμός μας.
Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε το εκκλησίασμα: «ας παρακαλέσουμε τον Άγιο Νεόφυτο μας δώσει τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, ώστε να κάνουμε τις ορθές επιλογές στη ζωή μας και να αποδειχθούμε άξιοι της επιλογής μας».
Εις ένδειξη αγάπης και ευχαριστίας, ο Άγιος Φθιώτιδος προσέφερε επιγονάτιο, με απεικόνιση τη μορφή του Χριστού.
Πριν το πέρας της ακολουθίας αναγνώσθηκαν τα κόλλυβα του εορτάζοντος Αγίου και ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του ιερού λειψάνου του Αγίου πέριξ του Ιερού Ναού.
Ανάμεσα στο πλήθος, παρέστησαν ο βουλευτής κ. Αλέκος Τρυφωνίδης και η Δήμαρχος Λακατάμειας, κα Φωτούλα Χατζήπαπα.