ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ: ΦΟΒΟΣ ΣΕ ΜΟΝΑΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ.
Σημειώνεται ότι στα Ροζενά Κορινθίας και στο πεδίο της πυρκαγιάς μετέβη χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας πραγματοποίησε συντονιστική σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πυροσβεστικής, των σωμάτων ασφαλείας, ενόπλων δυνάμεων, ΟΤΑ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά που ξεκίνησε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά άφησε πίσω της δυο άντρες ηλικίας 35 και 40 ετών νεκρούς, καμένα δάση, καλλιέργειες και υποδομές.
H έκταση του πύρινου μετώπου άγγιξε τα 32 χλμ. ενώ οι φλόγες έφτασαν χθες κοντά στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, η κυκλοφορία στην οποία διεκόπη.
Ωστόσο, λίγο μετά τις 8:00 το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς έως το Δερβένι. Πλέον, η κίνηση όλων των οχημάτων γίνεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι γεγονός που δυσχεραίνει την επιχείρηση της κατάσβεσης.
Νωρίτερα το πρωί και ειδικότερα στις 7:20, εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής Σοφιανά Ξυλοκάστρου προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Ρέθι. Ειδικότερα το μήνυμα ανέφερε: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Σοφιανά. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σοφιανά απομακρυνθείτε προς Ρέθι. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών ».
ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ – ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΘΙΑΣ ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ
Ακριβώς μετά τα Άνω Τρίκαλα και σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων, στη βορειοανατολική πλευρά του όρου Ζήρειας ή Κυλλήνης, συναντάμε μια ιστορική Μονή που φέρει το όνομα του πολιούχου Ξυλοκάστρου, τη Μονή Αγίου Βλασίου. Πρόκειται για ένα μοναστήρι με ιστορία που ξεκινά από το 1300 – 1400 μ.Χ.
Η παράδοση θέλει την εικόνα του Αγίου να βρέθηκε μέσα σε μια εξαιρετικά δυσπρόσιτη σπηλιά, απομονωμένη από ανθρώπου βλέμματα. Επρόκειτο για μια ξύλινη αγιογραφία του 8ου αιώνα, που δείχνει τον Άγιο ένθρονο να ευλογεί και να κρατά στο αριστερό του χέρι περγαμηνή. Η εύρεση της εικόνας παρακίνησε τον άνθρωπο που την ανακάλυψε να χτίσει ένα ναΰδριο στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η προαναφερθείσα εκκλησία.
Μπορεί να μην έχουμε σαφή στοιχεία που να αναφέρουν πόσον καιρό παρέμεινε ο μικρός ναός στο σημείο, γνωρίζουμε όμως ότι τη θέση του πήρε το πανέμορφο μοναστήρι του σήμερα που οικοδομήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Το 1918, έχουμε την επέκταση του μοναστηριού, με τη δημιουργία ενός γυναικωνίτη στο πίσω μέρος του.