Η παράδοση λέει ότι η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν σκληρή άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ σκληρά και απάνθρωπα
Ο αμετανόητος χαρακτήρας της, την έστειλε στην κόλαση, όσο και αν προσπάθησε ο γιος της να την σώσει η κακία της δεν τον άφησε. Έτσι σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αρκετοί είναι αυτοί που φτιάχνουν την πίτα για να “συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου”. Αυτό το έθιμο όμως είναι ελάχιστα διαδεδομένο.
Υλικά
25 μερίδες
350 μλ φυσικό, φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
350 μλ νερό
270 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
420 γρ. ζάχαρη
780 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 κγ μαγειρική σόδα
2 κγ κανέλα
1/2 κγ γαρύφαλλο τριμμένο
150 γρ. σταφίδες
150 γρ. φουντούκια τριμμένα στο μπλέντερ
Οδηγίες μαγειρέματος
1) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς, στον αέρα.
2) Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου.
3) Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον χυμό, το νερό, το λάδι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα, εωσότου διαλυθεί η ζάχαρη.
4) Προσθέτουμε την σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε λίγο ακόμη.
5) Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε εωσότου έχουμε ένα ενιαίο μείγμα. Κατόπιν προσθέτουμε και τις σταφίδες και το τριμμένο φουντούκι και ανακατεύουμε ξανά.
6) Αδειάζουμε στο ταψί μας και ψήνουμε για 1 ώρα.
7) Καλή επιτυχία και βοήθεια σας ο Άγιος Φανούριος!