Αγιοκατατάξη Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη: Χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνία της Ελλάδος. Ομογενείς από Αμερική Αυστραλία, Γερμανία, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια για να τιμήσουν τον Άγιο γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη.

Ιστορικές οι στιγμές του εορτασμού της αγιοκατατάξεως του Αγίου Ιακώβου. Ιστορική και η συνάντηση της αυτού Παναγιωτάτου του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου Β’. Παρακολουθήστε ζωντανά από το ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online, εικόνες και βίντεο από την υποδοχή και τον Πατριαρχικό Εσπερινό.

Τελευταία ενημέρωση:

Δεν θα παραστεί τελικά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμος στην εορτή της αγιοκατατάξεως του Αγίου Ιακώβου.

Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα “ενώσει” ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης.

Οι Εκδηλώσεις Αγιοκατάταξης του Οσίου Ιακώβου του Εν Ευβοία έξω από τον Ιερό Ναό

Ζωντανή μετάδοση μέσα από τον Ιερό Ναό Αγιοκατάταξης του Αγίου Ιακώβου

Ώρα 16.30

Εν αναμονή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου Β’ στον εορτασμό της αγιοκατατάξεως του Αγίου Ιακώβου.

εικόνα άγιος ιάκωβος τσαλίκης

αγιοκατατάξη ιάκωβος τσαλίκης

αγιοκατατάξη άγιος ιάκωβος τσαλίκης

ιάκωβος τσαλίκης μονή δαυίδ

Ώρα 16.40

Πολλοί οι πιστοί που σπεύδουν προς προσκύνημα του σημείου ταφής του γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη.

τάφος άγιος ιάκωβος τσαλίκης

τάφος άγιου ιάκωβου τσαλίκη

Ώρα 17.00

Μεγάλες οι ουρές των πιστών προς ασπασμό των εικόνων του Αγίου Ιάκωβου Τσαλίκη.

αγιοκατατάξη άγιου ιάκωβου τσαλίκη

Ώρα 17.40

Στρατιωτικά αγήματα και η άφιξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ.

Στρατιωτικά αγήματα άγιος ιάκωβος τσαλίκης

στρατιώτες αγιοκατάταξη ιάκωβος τσαλίκης

μητροπολίτης ιωήλ αγιοκατάταξη ιάκωβος τσαλίκης

Ώρα 17.50

Αφίξεις γέροντος Εφραίμ ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου Γεωργίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαμαριάς Ιουστίνου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Παύλου.

ηγούμενος εφραίμ βατοπαιδίου άγιος ιάκωβος τσαλίκης

μητροπολίτες αγιοκατάταξη ιάκωβου τσαλίκη

μητροπολίτες αγιοκατάταξη ιάκωβος τσαλίκης

Ώρα 18.10

Αποκλειστικές εικόνες μέσα και έξω από τον Ιερό ναό της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ.

αγιοκατάταξη ιάκωβου τσαλίκη μονή δαυίδ

ιερός ναός αγιοκατάταξη άγιος ιάκωβος τσαλίκης

ιερός ναός αγιοκατάταξη άγιου ιάκωβου τσαλίκη

Ώρα 18.40

Η άφιξη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Παρτιάρχης Βαρθολομαίος αγιοκατάταξη άγιου ιάκωβου τσαλίκη

Παρτιάρχης Βαρθολομαίος αγιοκατάταξη άγιος ιάκωβος τσαλίκης

άφιξη Βαρθολομαίου αγιοκατάταξη άγιου ιάκωβου τσαλίκη

Βαρθολομαίος αγιοκατάταξη άγιου ιάκωβου τσαλίκη

Βαρθολομαίος αγιοκατάταξη άγιος ιάκωβος τσαλίκης

 

 

ιάκωβος τσαλίκης μονή δαυίδ

Το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ

Η φήμη της μονής για τα θαύματα του Οσίου Δαυίδ, τον αγιασμένο ηγούμενό της, και την αβραμιαία φιλοξενία των πατέρων της ξεπερνά τα όρια της Εύβοιας. Γίνεται πανελλήνιο προσκύνημα, πανορθόδοξη αναφορά του αιώνα μας. Από όλα τα μέρη της Ελλάδας φτάνουν προσκυνητές, για να αποθέσουν στο πετραχήλι του γέροντα τον πόνο και τις αμαρτίες τους.

Πολλές φορές έκπληκτοι ακούαμε από τον διορατικό γέροντα την αμαρτία ή το πρόβλημά μας, πριν ακόμα το εκφράσουμε. Ο προσεκτικός προσκυνητής θα έπρεπε να αντιληφθεί ότι οι διάφορες διηγήσεις του γέροντα – ιστορίες της μάνας του από τη Μικρά Ασία και της κατοπινής μοναχικής του ζωής – τον αφορούσαν προσωπικά. Ο γέροντας, ως γνήσιος ανατολίτης, που ήτο, μιλούσε και φώτιζε τις πικραμένες ψυχές με ιστορίες και παραβολές, για να ακούγονται γλυκύτερα οι ιαματικές του συμβουλές.

Στην τράπεζα, στην κουζίνα, στη μεγάλη αυλή της μονής, παντού και πάντοτε είχε κάτι να διηγηθεί από τη ζωή του. Και αυτό το κάτι συχνά αφορούσε τη δική μας ζωή. Όλα αυτά τα διηγιόταν με ιδιαίτερη χάρη -αφού τον χαρίτωνε το Άγιο Πνεύμα– παραστατικότητα, με τις ανάλογες κινήσεις και φωνές, που απαιτούσε η κάθε διήγηση. Είχε μιμητική ικανότητα, που τον καθιστούσε χάρμα ακοής και οφθαλμών.

Ο φιλακόλουθος γέροντας Ιάκωβος

Αυτός ήτο ο πριν την ακολουθία, απλούς και χαριέστατος. Μέσα στο ναό, στη λατρεία, γινόταν άλλος άνθρωπος. Επίγειος άγγελος «συλλειτουργών», όπως ο ίδιος, έλεγε, «με Χερουβίμ και Σεραφίμ». Χωρίς να είναι ιδιαίτερα ψηλός, έδινε την αίσθηση ενός μεγαλοπρεπούς άρχοντα, που με ύψος υψηλού κηρύγματος κατά την ανάγνωση του εξάψαλμου και ευαγγελίου αναγγέλλει την παρουσία του Κυρίου στην κάθε λειτουργία. Ήταν, όπως λέμε, μεγαλοπρεπής εν απλότητι.

Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών του συνέβαιναν πολλά πνευματικά γεγονότα, τα οποία μετά μας διηγείτο. Όταν εμνημόνευε στην προσκομιδή, έβλεπε πολλές φορές τις ψυχές των παλαιών πατέρων της μονής να ζητούν τις προσευχές του. Πόση θλίψη είχε, όταν μας περιέγραψε αργότερα τη μετά θάνατο κατάσταση μερικών εξ αυτών.

Όταν εκάλυπταν τα Τίμια Δώρα ευλαβείς ιερείς την ώρα, που έθεταν τον αστερίσκο επάνω του αμνού, έβλεπε ένα φωτοειδή αστέρα επάνω από το κεφάλι του ιερουργούντος ιερέως. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας την περισσότερη ώρα, όταν το επέτρεπε η στιγμή, ήτο γονυπετής.

Εντύπωση προκαλούσε η άμεση σχέση, που είχε με τον Όσιο Δαυίδ. Όταν κάποτε οι κάτοικοι του χωριού Λιβανάτες ήρθαν, για να πάρουν την κάρα του οσίου στο χωριό τους με σκοπό να βρέξει εκείνη την άνυδρη χρονιά, ο γέροντας πήγε μπροστά στην εικόνα του οσίου και του μίλησε, μάλλον τον διέταξε μετά παρρησίας:

Γέρο, ήρθαν οι χωριανοί σου να σε πάνε στους Λιβανάτες για την ανομβρία. Σε παρακαλώ τώρα, που θα πάμε, να μπουμπουνίσεις. Πρόσεξε, μη με προσβάλεις!

Και ο Όσιος Δαυίδ τον άκουσε αμέσως. Μετά την παράκληση άρχισαν δυνατές βροχές. Αυτή την άμεση σχέση, που είχε με τον Όσιο Δαυίδ, την περιέγραφε σαν ένα τηλέφωνο:

Εγώ, παιδί, τα λέγω στο αυτί του αγίου, και αυτός ανοίγει γραμμή με τον Χριστό μας!

Ο Όσιος Δαυίδ εξεπλήρωσε τις υποσχέσεις, που έδωκε στον γέροντα, όταν πρωτοεισερχόταν στη μονή, στο ακέραιο. Πατριάρχες και αρχιερείς εξομολογήθηκαν κοντά του και ζητούσαν τις αποτελεσματικές ευχές του. Ο μακαριστός οικουμενικός πατριάρχης Δημήτριος του έστειλε επιστολές και ο νυν πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος τον επισκέφθη. Ο Αλεξανδρείας Νικόλαος επίσης. Οι ένδοξοι της γης μπροστά του εταπεινώθησαν, όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου, όταν συναντήθηκαν σε νοσοκομείο των Αθηνών.

Ο ταπεινός Ιακωβάκος, που δεν πήγε γυμνάσιο, για να βοηθά τον φτωχό πατέρα του στα κτίσματα, έγινε διαχειριστής πολλών εκατομμυρίων δραχμών. Κατά το προφητικό λόγιο του Οσίου Δαυίδ δεν τα άγγιξε τα χρήματα. Τα πήρε, για να τα σκορπίσει, ως άλλος Ιωάννης Ελεήμων, σε φτωχούς και άπορους. Αυτό όμως, που πλούσια έδωσε σ’ εμάς τους φτωχούς τότε φοιτητές, είναι η ζωντανή πίστη ότι -όπως τακτικά ο ίδιος ομολογούσε- «ζει Κύριος ο Θεός μου», ποιών στις δύσκολες μέρες μας στο πρόσωπο του αγιασμένου θεράποντα Του ένδοξά τε και εξαίσια.

Ήταν τέτοιας θέρμης η ζέση της πίστεώς του, που το Πάσχα πήγαινε στο κοιμητήριο της μονής και έλεγε: «Χριστός Ανέστη» στους κεκοιμημένους πατέρες, τα δε Χριστούγεννα η ευαίσθητη καρδία του συνέχιζε τον εορτασμό και την πανήγυρη της ημέρας μέσα στο γειτονικό δάσος. Εκεί όλως τυχαία και ξαφνικά ακούσαμε φωνή να ψάλλει:

Χριστός γεννάται δοξάσατε, Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε… Άσατε τω Κυρίω πάσα η γη…

Ήταν η φωνή του γέροντα, που έψαλλε με τα χέρια αναπεπταμένα στον εορτάζοντα ουρανό ανάμεσα στα γέρικα πλατάνια, ενώ σμήνος πουλιών συνεόρταζε τριγύρω του.

Αυτές τις καταβασίες έψαλλε την ημέρα των Εισοδίων της Παναγίας κατά το παρελθόν έτος 1991. Μετά εξομολόγησε τον αδελφό Γεννάδιο και τον παρεκάλεσε να μείνει, γιατί «το απόγευμα θα χρειαστεί», όπως είπε, «να τον αλλάξει». Πράγματι το απόγευμα εκοιμήθη, για να κάνει μαζί με τα Εισόδια της Θεοτόκου τη δική του είσοδο στον εορτάζοντα ουρανό.

Ο γέροντας Πορφύριος, που ετοίμαζε εκείνες τις μέρες τη δική του έξοδο από αυτό τον κόσμο, είπε:

Εκοιμήθη ο γέρο-Ιάκωβος, ένας από τους μεγαλύτερους αγίους του αιώνα μας. Είχε μέγα διορατικό και προορατικό χάρισμα το οποίο έκρυβε επιμελώς, για να μη δοξάζεται.

Κύριε Παντοκράτορα, ο Θεός των πατέρων ημών Ιακώβου και Πορφυρίου, «γένου ίλεως επί τας αμαρτίας ημών».

 

Διαβάστε επίσης: Τι Έκανε ο σατανάς όταν χειροτονήθηκε ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.6 (10 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.