ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2021 - ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2021: Τα Χριστούγεννα είναι η ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού και κατ' επέκταση το σύνολο των εορτών από την ημέρα εκείνη μέχρι τα Θεοφάνεια (Γιορτές των Χριστουγέννων). Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα σε όλη τη χώρα, σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία. Στις Εκκλησίες μας αναγιγνώσκονται Ευαγγελικά και Αποστολικά αποσπάσματα καθόλη τη διάρκεια της Παραμονής και της ημέρας των Χριστουγέννων.

Τα Ευαγγέλια και τα Αποστολικά αποσπάσματα των Μεγάλων Ωρών της Παραμονής των Χριστουγέννων όπως και της ημέρας των Χριστουγέννων έχουν αναφορές των Ευαγγελιστών και των Αποστόλων στη γέννηση του Θεανθρώπου, Ιησού Χριστού. Εκ των τεσσάρων Ευαγγελιστών ο Λουκάς και ο Ματθαίος αρχίζουν τις αφηγήσεις τους από τη Γέννηση του Ιησού. Οι δύο αυτές περιγραφές φέρονται να συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Βρισκόμενοι στα προπύλαια της μητρόπολης των εορτών, η ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online σας καλεί να μελετήσετε τα Ευαγγελικά αποσπάσματα των Μεγάλων Ωρών της παραμονής και της ημέρας των Χριστουγέννων. Σε αυτά περιλαμβάνονται αποσπάσματα Κατά Λουκά, Κατά Ματθαίο και Επιστολές του Αποστόλου Παύλου προς Εβραίους και προς Γαλατάς.

Η εορτή των Χριστουγέννων καθιερώθηκε για πρώτη φορά την 25η Δεκεμβρίου του 397 μ.Χ. επί πατριαρχείας Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Τα Ευαγγελικά και Αποστολικά αποσπάσματα θα αναρτώνται καθόλη τη διάρκεια των δύο γιορτινών ημερών. Το παρόν άρθρο θα ενημερώνετε συστηματικά.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση το Σαρανταλείτουργο Χριστουγέννων με την Ακολουθία του Όρθρου και των Μεγάλων Ωρών των Χριστουγέννων, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021 18.00 το απόγευμα.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Παραμονή Χριστουγέννων

Ευαγγέλια Μεγάλων Ωρών

Ευαγγέλιο Α Ώρας Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 – Η γέννηση του Ιησού Χριστού.

Ο Απόστολος A Ώρας Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 – Ο Θεός μίλησε μέσω του Υιού του και ο Υιός είναι ανώτερος από τους αγγέλους (Σημείωση: Το Αποστολικό απόσπασμα της Α Ώρας είναι ίδιο με τον Απόστολο Θείας Λειτουργίας – Εσπερινού).

Ευαγγέλιο Γ Ώρας Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 – Οι ποιμένες και οι άγγελοι (Σημείωση: Το Ευαγγελικό απόσπασμα της Γ Ώρας είναι ίδιο με το Ευαγγέλιο Θείας Λειτουργίας – Εσπερινού).

Ο Απόστολος Γ Ώρας Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 – Δούλοι και γιοι και Ο Χριστός μας ελευθερώνει.

Ευαγγέλιο ΣΤ Ώρας Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 – Η επίσκεψη των μάγων.

Ο Απόστολος ΣΤ Ώρας Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 – Ο Υιός είναι ανώτερος από τους αγγέλους και η μεγάλη σωτηρία.

Ευαγγέλιο Θ Ώρας Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 – Η φυγή στην Αίγυπτο, η σφαγή των νηπίων και η επιστροφή από την Αίγυπτο.

Ο Απόστολος Θ Ώρας Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 – Ο αρχηγός της σωτηρίας μας.

Ευαγγέλια Θείας Λειτουργίας – Εσπερινού

Ευαγγέλιο Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 – Παραμονή Χριστουγέννων.

Ο Απόστολος Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 – Γιορτή Αγίας Ευγενίας.

Χριστούγεννα

Ευαγγέλιο Χριστουγέννων Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021 – Η επίσκεψη των μάγων.

Ορθρινό Ευαγγέλιο Χριστουγέννων Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021 – Η γέννηση του Ιησού Χριστού.

Ο Απόστολος Χριστουγέννων Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021 – Ο Χριστός μας ελευθερώνει.

Η συγκεκριμένη δημοσίευση θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με νέες αναρτήσεις Ευαγγελίων και της ημέρας των Χριστουγέννων.

Θεὸς τὸ τεχθέν, ἡ δὲ Μήτηρ Παρθένος. Τὶ μεῖζον ἄλλο καινὸν εἶδεν ἡ κτίσις; Παρθενικὴ Μαρίη Θεὸν εἰκάδι γείνατο πέμπτη.

Τι είναι οι Μεγάλες Ώρες;

Οι Ώρες, είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για τους μοναχούς και τις μοναχές μας, που εγκαταβιώνοντας στα μοναστήρια τους και έχοντας ως κύριο μέλημα τους την προσευχή για την σωτηρία της ψυχής τους πρωτίστως, αλλά και την δική μας την ψυχή.

Οι μοναχοί αφού εμείς με τις καθημερινές μέριμνες και φροντίδες της επιβίωσης δυσκολευόμαστε, τελούν σε ημερήσια βάση μια σειρά από Ακολουθίες σύμφωνα με το μοναστηριακό Τυπικό, τις Ακολουθίες του Νυχθημέρου όπως λέγονται, στους Νάρθηκες ή στα Καθολικά των εκκλησιών ή και στα παρεκκλήσια των Ιερών Μονών και των Κελλιών τους, ξεκινώντας από νωρίς το πρωΐ, αξημέρωτα ακόμα, με το Μεσονυκτικό, τον Όρθρο, τις ΄Ώρες, την Α΄, την Γ΄ και την ΣΤ΄ Ώρα για την ακρίβεια, μετά την Ακολουθία των Τυπικών, κατόπιν την Θεία Λειτουργία και την Ακολουθία της Τραπέζης, και αργότερα την Θ΄ Ώρα και τον Εσπερινό, ενώ αργότερα το βράδυ, τελούν το Μικρό ή το Μεγάλο Απόδειπνο για να αποσυρθούν «κατά μόνας» ο καθείς και στο κελί του να κάνει τον Κανόνα του.

Διαβάστε αναλυτικά τι είναι οι Μεγάλες Ώρες, ποιες οι ακολουθίες, η ιστορία και η θεολογία των Μεγάλων Ωρών.

Σας ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη.

Τροπάριο Χριστουγέννων

Ἡ γέννησίς σου Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν,
ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ, τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως·
ἐν αὐτῇ γὰρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες,
ὑπὸ ἀστέρος ἐδιδάσκοντο·
σὲ προσκυνεῖν, τὸν Ἥλιον τῆς δικαιοσύνης,
καὶ σὲ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν,
Κύριε δόξα σοι.

Μελετήστε Ευαγγέλιο και Απόστολο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.