Μέσα στην λαμπροφόρο χαρά της Αναστάσεως του Χριστού, αλλά και κάτω από τα ιδιαίτερα μέτρα που επεβλήθησαν στην Εκκλησία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η πόλη του Αγρινίου τίμησε εφέτος τη μνήμη του προστάτου και πολιούχου της Αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.

Το απόγευμα της Παρασκευής τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού.

Στον παλαιό ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου στο δασύλλιο του Αγρινίου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Λαυρέντιος Καρανάσιος. Στον νέο περικαλλή Ιερό Ναό στην ακολουθία του Εσπερινού προεξήρχε και ομίλησε ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος.

Σήμερα το πρωί, στον νέο Ιερό Ναό τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς. Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε και τον θείο λόγο (τον οποίο επισυνάπτουμε στη συνέχεια), όπου αναφέρθηκε στην τόσο λαμπρή και θαυμαστή μεταστροφή του μετέπειτα Αγίου, αλλά και στον εορτασμό της ιεράς μνήμης του, την οποία η Εκκλησία μας παρουσιάζει ως πνευματική ευωδία.

«Νιώθουμε την ευωδία του, την πνευματική. Νιώθουμε την λαμπρότητά του. Μας εντυπωσιάζει η γιγαντιαία σωματική του διάπλασι∙ η εξωτερική του αγριότητα, πριν γνωρίσει τον Χριστό∙ η πολύμοχθη ζωή του.

Μας εκπλήσσει η ευγενής καρδία του, την οποία έκρυβε στο εύρωστο νεανικό του σώμα∙ η αγαθή και φωτισμένη προαίρεσίς του∙ μας συγκλονίζει η συνειδητή του μετάνοια, η θερμή κοινωνία του με τον Αναστάντα, η αδαμαντίνη καθαρότητά του, μετά την γνωριμία του με τον Κύριο∙ μας συγκλονίζει η θυσιαστική του αγάπη για τους συνανθρώπους του, τα φρικτά του μαρτύρια, η γενναία του ομολογία, μέχρι του μαρτυρικού του θανάτου», τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «ένας απλός άνθρωπος, ο οποίος ανήκε σε φυλή ανθρωποφάγων, έγινε τόσο λαμπρός στην αγιότητα, τόσο ωφέλιμος στους ανθρώπους, έγινε μεγαλομάρτυς», επεσήμανε ως εξής το παράδειγμα της μεταστροφής του σήμερα: «Μπορούν, άραγε, όλοι εκείνοι, οι οποίοι λένε ότι δεν πιστεύουν στον Χριστό∙ όλοι εκείνοι που και σήμερα πολεμούν τον Χριστό∙ όλοι εκείνοι που Τον συκοφαντούν, Τον ειρωνεύονται και αγωνίζονται να σπείρουν την αμφιβολία, να ξεριζώσουν τον Χριστό από τις καρδιές μας, μπορούν να μας αναφέρουν μια ανάλογη μεταστροφή ανθρώπου χωρίς Χριστό, έξω από τη ζωή της Εκκλησίας; ….ο Άγιος Χριστοφόρος διακηρύσσει: Ο Χριστὸς είναι ο Θεὸς ο αληθινός, ο “χθὲς καὶ σήμερον ὁ αὐτὸς καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας”»!

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, μαζί με αρκετούς πιστούς, προσήλθαν στον Ιερό Ναό ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου για να προσκυνήσουν την εικόνα και τα ιερά λείψανα του Αγίου, με τους οποίους συναντήθηκε ο Σεβασμιώτατος και τους ευχήθηκε υγεία, δύναμη και κάθε ευλογία, με τις πρεσβείες του Αγίου Χριστοφόρου.

Τους χορούς των αναλογίων πλαισίωσαν οι ιεροψάλτες του Ναού κ. Παναγιώτης Βίγλας και κ. Παναγιώτης Μήτσου, με τη συμμετοχή μικρής ομάδος ιεροψαλτών της περιοχής.
Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε και στον παλαιό Ιερό Ναό, ενώ το απόγευμα θα τελεσθεί μόνο η ακολουθία του Εσπερινού, αφού η γνωστή και καθιερωμένη λαμπρή και πάνδημος Λιτανεία του Αγρινίου εφέτος δεν θα πραγματοποιηθεί.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η μεγάλη προσέλευση των πιστών χριστιανών και στους δύο Ιερούς Ναούς, οι οποίοι τηρώντας όλα τα επιβληθέντα μέτρα προστασίας προσέρχονταν, όλη την χθεσινή ημέρα έως αργά τα μεσάνυχτα, καθώς και σήμερα κύρια ημέρα της εορτής, για να ζητήσουν τις πρεσβείες του δικού τους προστάτου και πολιούχου της πόλεως Αγίου Χριστοφόρου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.