Ευαγγέλιο Κυριακής - Ερμηνεία Κυριακής Ι Λουκά με τη θεραπεία της συγκύπτουσας γυναίκας από τον Ιησού στο Ναό: «Η θεραπεία της συγκύπτουσας γυναίκας». Ακούσατε σήμερα το ευαγγελικό ανάγνωσμα περί του θαύματος του Ιησού Χριστού στην καμπουριασμένη γυναίκα σε μια συναγωγή.

Ευαγγέλιο Κυριακής ΙΓ Λουκά: Κατά Λουκά, ΙΓ'(13) 10-17. Μελετήστε το Ευαγγέλιο Κυριακής και κάθε ημέρας από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Κάθε Κυριακή

Ο Κύριος κάποιο Σάββατο δίδασκε σε μία Συναγωγή. Εκεί ανάμεσα στο πλήθος ήταν και μια γυναίκα η οποία από φθόνο του Σατανά επί δεκαοκτώ χρόνια είχε τελείως κυρτωμένο το σώμα της, σε σημείο που να μη μπορεί να σηκώσει καθόλου το κεφάλι της.

Η γυναίκα όμως αυτή, αν και άρρωστη και ταλαιπωρημένη, ήταν πραγματικά παράδειγμα πίστεως και ευλαβείας. Διότι, αν και βασανιζόταν κάθε στιγμή και ώρα επί τόσα χρόνια από την παραμορφωτική της αυτή ασθένεια, δεν έχανε την πίστη της και την υπομονή της, δεν αρνήθηκε ούτε βλασφήμησε τον Θεό, αλλά αντίθετα πήγαινε το Σάββατο στη Συναγωγή για να επιτελέσει τα θρησκευτικά της καθήκοντα.

Ενώ είχε τον κορμό του σώματός της διπλωμένο στα δύο, πράγμα το οποίο καθιστούσε δύσκολη και πολύ επώδυνη κάθε μετακίνηση, και είχε κάθε δικαιολογία να λείπει από την Συναγωγή, αυτή όμως δεν παρέλειπε το ιερό αυτό καθήκον.

Και αποτελεί αυτή η άρρωστη γυναίκα παράδειγμα για όλους μας. Διότι μας διδάσκει να μη παραλείπουμε το καθήκον της θείας Λατρείας με την παραμικρή μας αδιαθεσία ή ασθένεια. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να μη χάνουμε εύκολα την θεία Λειτουργία της Κυριακής. Να προστρέχουμε στις Εκκλησίες μας με πόθο και λαχτάρα ιερή ξεπερνώντας όσο είναι δυνατόν τις δυσκολίες που έχουμε.

Θαύμα πριν το ζητήσουμε

Μόλις ο Κύριος αντίκρυσε την συγκύπτουσα γυναίκα, την φώναξε κοντά του, έβαλε επάνω της τα πανάσπιλα χέρια του και της είπε:

Γυναίκα, εἶσαι ἐλεύθερη πλέον ἀπὸ τὴν ἀρρώστια σου.

Την ίδια στιγμή η γυναίκα αυτή επανάκτησε την όρθια στάση του σώματός της και δόξαζε τον Θεό για την θεραπεία της.

Στο σημείο αυτό όμως θα πρέπει να προσέξουμε μια λεπτομέρεια που έχει μεγάλη σημασία:

Ο Κύριος θεραπεύει την γυναίκα αυτή, ενώ η ίδια δεν ζήτησε την θεραπεία της.

Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό Ευαγγέλιο Κυριακής Ι Λουκά 6 Δεκεμβρίου 2020.

Γιατί λοιπόν ο Κύριος την θεραπεύει πριν αυτή Τού το ζητήσει;

Πρωτίστως διότι το έλεος του πανάγαθου Κυρίου μας καταδιώκει, μας προλαμβάνει και μας προσφέρεται κάποτε πριν εμείς εκδηλώσουμε την επιθυμία μας. Επιπλέον όμως ο Κύριος προσφέρει το έλεός του στην βασανισμένη αυτή γυναίκα επιβραβεύοντας την ευλάβειά της και την επιθυμία της να προσέρχεται στην ακρόαση του θείου λόγου ενώ ήταν άρρωστη. Η συγκύπτουσα πήγαινε στη Συναγωγή για να ακούσει τον θείο λόγο. Ζητούσε πάνω από όλα την ωφέλεια της ψυχής της και γι’ αυτό ο Κύριος της χάρισε και την υγεία του σώματος. Όταν λοιπόν φροντίζουμε πρώτα από όλα για την ψυχή μας, όταν επιθυμούμε την Βασιλεία του Θεού, ο Χριστός θα προσθέσει άπειρες δωρεές και στα υλικά ζητήματά μας. Θα μας ανακουφίζει και θα μας παρηγοράει στους πόνους μας και θα μας χαρίζει ό,τι αγαθό έχουμε ανάγκη πάνω και πέρα από τις προσδοκίες μας.

Ο Φθονερός Παραλογίζεται

Ο αρχισυνάγωγος όμως, καθώς είδε αυτό το εκπληκτικό θαύμα του Ιησού, κυριευμένος από τον φθόνο του, αγανακτεί. Δεν άντεχε να βλέπει τα βλέμματα των ακροατών να στρέφονται με θαυμασμό στον Κύριο κι αυτός να παραμερίζεται. Πήρε λοιπόν τον λόγο και άρχισε να διαμαρτύρεται προφασιζόμενος την κατάλυση της αργίας του Σαββάτου. Και ο Κύριος ξεσκεπάζει την υποκρισία του αρχισυναγώγου και αποκαλύπτει ότι πίσω από το πρόσχημα του σεβασμού της αργίας του Σαββάτου ο αρχισυνάγωγος έκρυβε φθόνο και μοχθηρία.

Η συμπεριφορά αυτή του αρχισυναγώγου είναι παράλογη.

Είδε μπροστά του ένα εκπληκτικό θαύμα. Έπρεπε λοιπόν να καταλάβει ή τουλάχιστον να υποψιασθεί ότι ο Κύριος δεν ήταν απλώς κάποιος άνθρωπος, αλλά ο Μεσσίας Χριστός. Αλλά κι αυτό ακόμη αν δεν μπορούσε να το αντιληφθεί, τουλάχιστον θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι το θαύμα έγινε με θεία δύναμη. Εφόσον όμως έγινε με θεία δύναμη, κατηγορώντας ο αρχισυνάγωγος το θαύμα, ουσιαστικά κατηγορεί τον ίδιο τον Θεό που θαυματούργησε!

Ο παραλογισμός του όμως συνεχίζεται ακόμη περισσότερο. Διότι κατηγορεί τον λαό ότι παραβιάζει το Σάββατο, ενώ καμία σχέση δεν είχε ο λαός με το θαύμα. Αλλά ούτε και η γυναίκα ζήτησε το θαύμα, απλώς ανορθώθηκε.

Έπρεπε δηλαδή η γυναίκα αυτή να διαμαρτυρηθεί στον Κύριο και να Τού πει:

Μη με θεραπεύεις σήμερα, Κύριε. Είναι Σάββατο και δεν πρέπει να γίνω σήμερα καλά. Έλα σε παρακαλώ αύριο να με θεραπεύσεις!

Αυτός ο παραλογισμός του φθονερού αρχισυναγώγου θα πρέπει πολύ να προβληματίσει όλους μας. Και να μας διδάξει ότι, όταν οι άνθρωποι καταληφθούμε από το ολέθριο πάθος της ζήλειας, όχι μόνον δεν μπορούμε να δούμε την αλήθεια, αλλά παραλογιζόμαστε και αρρωσταίνουμε. Τότε όλοι μας φταίνε, όλα μας φταίνε. Γίνεται η ζωή μας κόλαση. Ας είμαστε λοιπόν άγρυπνοι στο ύπουλο αυτό πάθος του φθόνου, πριν μας κυριεύσει και μας καταστρέψει.

Ορθόδοξο Περιοδικό «Ο Σωτήρ», τεύχος 1989

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο την ερμηνεία ευαγγελίου Κυριακής Ι Λουκά με τη θεραπεία της συγκύπτουσας γυναίκας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-2)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.