Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στην πόλη του Κιλκίς, τα "ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ 2022", τα οποία φέτος περιελάμβαναν επιστημονική ημερίδα με θέμα "Μνήμες Μικράς Ασίας", με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, προκειμένου να τιμηθούν έτι περισσότερο οι Άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες, Πολιούχοι της προσφυγικής πόλης του Κιλκίς και Έφοροι της Ιεράς Μητροπόλεως, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός θεσμού που θα ξεπερνά τα όρια του Νομού Κιλκίς.
Στο φιλόξενο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, η Ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκεπτικό των “Μαρτυρικών” και ευχαρίστησε θερμά τόσο τους προσκεκλημένους και καταξιωμένους Καθηγητές του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων και τους Κληρικούς της υπ’ αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως για τη συμμετοχή τους, τον Δήμαρχο Κιλκίς για την αγαστή συνεργασία του, όσο και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την επιμελή προετοιμασία της Ημερίδας.
Η Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ενώ ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα Εκδηλώσεων του Δήμου Κιλκίς για τον εορτασμό των Πολιούχων.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Βουλευτής Κιλκίς κ. Γεώγιος Φραγγίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης και ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, Παρέστησαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς κα Κατερίνα Ζιούτα και κ.κ. Θεμιστοκλής Κοσμίδης και Ιωάννης Χατζηαποστόλου, ο Πρόεδρος ΔΕΕΠ ΝΔ ν. Κιλκίς κ. Μηνάς Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Παραρτήματος Κιλκίς του Ε.Ε.Σ. κα Κατερίνα Φραγγίδου, κ.α.
Την κεντρική εισήγηση πραγματοποίησε ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος με θέμα: “Η διαχρονική προσφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην Παιδεία και τον Πολιτισμό”, ο οποίος και ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Επιστημονικής Ημερίδας.
Της Α’ Συνεδρίας με θέμα “Θεολογία και Μικρά Ασία” προήδρευσε ο Προκοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Θεόδωρος Γιάγκου και την αποτελούσαν η Καθηγήτρια κα Άννα Καραμανίδου με θέμα: “Οι Καππαδόκες Πατέρες σε δογματικά εγχειρίδια της Τουρκοκρατίας”, η Καθηγήτρια κα Σουλτάνα Λάμπρου με θέμα: “Λατρευτικά έθιμα της Καππαδοκίας και οι επιρροές τους στο Μουσουλμανικό κόσμο” και ο Αν. Καθηγητής κ. Δημοσθένης Κακλαμάνος με θέμα: “Ο Άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης στη Βυζαντινή Αγιολογική και Υμνογραφική Παράδοση”.
Της Β’ Συνεδρίας με θέμα Ιστορία και Μικρά Ασία προήδρευσε η Καθηγήτρια κα Κυριακούλα Παπαδημητρίου και την αποτελούσαν ο Αν. Καθηγητής κ. Ιωάννης Μπάκας με θέμα: “Δυο μάρτυρες της Μικράς Ασίας και η προγενέστερη δράση τους στη Βορειοανατολική Μακεδονία: “Προκόπιος Λαζαρίδης, Γρηγόριος Ωρολογάς”, ο Επ. Καθηγητής κ. Παναγιώτης Τζουμέρκας με θέμα: “Χρυσόστομος Καλαφάτης: “Αγωνιστής στη Μακεδονία, Μάρτυρας στη Σμύρνη” και ο Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας κ. Θεοχάρης Αναγνωστόπουλος με θέμα: “Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης και οι οθωμανικές εκλογές της περιόδου 1911-1912”.
Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Βαρθολομαίο αποτελούσαν επίσης οι Αρχιμανδρίτες Επιφάνιος Θεοδωρίδης και Ευγένιος Ιωάννου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο Αρχιδιάκονος Φιλόθεος Τσαμπαζάκης.
Τέλος, να σημειωθεί, ότι τόσο οι εκπρόσωποι των Αρχών, όσο και οι Κληρικοί ευχήθηκαν εγκάρδια στον Σεβασμιώτατο, με αφορμή την επέτειο ενθρονίσεως του, καθώς στις 26 Νοεμβρίου 2021 ανέλαβε την ποιμαντορία της Ιεράς Μητροπόλεως Κιλκισίου, την οποία ποιμαίνει ως Πατέρας με αγάπη, ευγένεια και καλόσυνη, που πηγάζουν από την καθαρή του ματιά και τη μεγάλη του καρδιά που αγκαλιάζει τους πάντες.