Ασύλητος τάφος επιφανούς γυναίκας ήρθε στο φως στην Επισκοπή Σικίνου κατά την διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του βυζαντινού μνημείου της Επισκοπής που πραγματοποιεί από το 2017 το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το εντυπωσιακό μαυσωλείο ανεγέρθηκε εξ ολοκλήρου για να στεγάσει τον τάφο αυτής της γυναίκας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δια μέσου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων υλοποιεί το έργο της αποκατάστασης του ιδιαίτερου και πολύ σημαντικού βυζαντινού μνημείου της Επισκοπής Σικίνου από το 2017, με πιστώσεις του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ.

Βυζαντινός Ναός Επισκοπή Σικίνου

Το κτίριο, ένα επιβλητικό βυζαντινό μνημείο, καλοδιατηρημένο ναόμορφο μαυσωλείο της όψιμης αρχαιότητας που αργότερα μετατράπηκε σε τρουλλαίο βυζαντινό ναό, αποτελεί ένα εντυπωσιακό παλίμψηστο αρχαιότητας και μεσαίωνα, μοναδικό στον ελλαδικό χώρο.

Η ανακάλυψη του Τάφου

Κατά την διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του βυζαντινού μνημείου ήλθε στο φως ασύλητη ταφή γυναίκας. Ο κιβωτιόσχημος τάφος είχε τοποθετηθεί σε τυφλό σημείο των υπογείων του μνημείου ώστε να διαφύγει της σύλησης και των τυμβωρύχων.

αρχαίος τάφος Σίκινος εργασίες

Ο πλούτος των κοσμημάτων που φορούσε η γυναίκα προδίδει ότι ήταν επιφανές πρόσωπο του κοινωνίας της Σικίνου. Από τον τάφο περισυνελέγησαν χρυσά περικάρπια, δακτυλίδια, περιδέραιο, μια πόρπη με ανάγλυφο καμέο, μαζί με γυάλινα και μεταλλικά αγγεία, άλλα μικροευρήματα καθώς και οργανικά σπαράγματα της ενδυμασίας της νεκρής.

αρχαίος τάφος Σίκινος εύρημα

Οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το εντυπωσιακό μαυσωλείο ανεγέρθηκε για να στεγάσει τον τάφο αυτής της γυναίκας, ενώ ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συσχέτιση, με άγνωστο μέχρι σήμερα, ταφικό επίγραμμα από το μνημείο που παραδίδει το γυναικείο όνομα Νεικώ.

αρχαίος τάφος Σίκινος Επισκοπή

Ο Ναός της Επισκοπής

Ο ναός της Επισκοπής απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από το κέντρο του νησιού. Χρησιμοποιήθηκε ως Χριστιανικός ναός στα πρώτα Χριστιανικά χρόνια της Σικίνου. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Σικίνου είναι τα ξωκκλήσια της, 61 τον αριθμό.
Υπάρχουν και έξι βυζαντινοί ναοί οι οποίοι ανήκουν στον τύπο της απλής μονόκλιτης καμαρόσκεπης βασιλικής. Περιέχουν διατηρητέες τοιχογραφίες του 13ου και του 14ου αιώνα.

Οι έξι Βυζαντινοί Ναοί της Σικίνου:

  1. Ο Άγιος Νικόλαος στις Ράχες Κατέργου
  2. Η Παναγία στη Συκιά κοντά στην Αλοπρόνοια
  3. Του Χριστού ή αλλιώς της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κοντά στη Xώρα
  4. Ο Άγιος Στέφανος κοντά στο Χωριό
  5. Η Αγία Άννα, παρεκκλήσι της Επισκοπής
  6. και ο Άγιος Γεώργιος κοντά στην Επισκοπή

 

Βυζαντινός Ναός Σίκινος

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.