ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ : Η απόφαση δικαιώνει σχεδόν 1,4 εκατ. συνταξιούχους με αναδρομικά από 1.300 ευρώ ως και 9.000 ευρώ από τις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για ένα 10μηνο περικοπών. Αν υπολογιστούν και τα κομμένα Δώρα, τότε τα αναδρομικά θα πρέπει να δοθούν σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους καθώς θα πάρουν επιστροφές και όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι κάτω των 1.000 ευρώ που δεν είχαν τις μειώσεις πάνω από τα 1.000 ευρώ όπως οι υπόλοιποι αλλά έχασαν μόνον τα Δώρα.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Πρώτος γύρος

Στον πρώτο γύρο των αναδρομικών συντάξεων που πληρώνονται αύριο 9 Ιουλίου δικαιούχοι είναι οι 245.000 συνταξιούχοι με επικουρική όπως πρώτος από όλα τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής στις 21 Ιουνίου.

Τα ποσά που θα δουν οι συνταξιούχοι από σήμερα αργά το απόγευμα είναι οι αυξήσεις που πήραν στις επικουρικές τους στις 2 Ιουνίου οι οποίες έχουν αναδρομικά από Οκτώβριο του 2019 ως και Μάιο του 2020, δηλαδή πληρωμές αυξήσεων 8 μηνών.

Τόσο η αύξηση όσο και τα αναδρομικά έρχονται μέσα από το νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) στον οποίο ενσωματώθηκε η 1890/2019 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επιβλήθηκαν σε 245.000 επικουρικές συντάξεις με το νόμο 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) μετά τον Ιούνιο του 2016.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Τα ποσά

Οσοι πήραν πίσω τις μειώσεις και είχαν αυξήσεις συντάξεων τον Ιούνιο του 2020 θα πάρουν τώρα και τα αναδρομικά 8 μηνών, γιατί η απόφαση του ΣτΕ ισχύει από τον Οκτώβριο του 2019 που δημοσιεύτηκε.

Περίπου 3.200 τραπεζικοί συνταξιούχοι από τα επικουρικά ταμεία Πίστεως και Εμπορικής θα πάρουν τα περισσότερα αναδρομικά με ποσά που φτάνουν ως 8.200 ευρώ και 4.300 ευρώ αντίστοιχα, καθώς οι μειώσεις που είχαν μετά τον Ιούνιο του 2016 ήταν ως 55%.

Κατά μέσο όρο οι επιστροφές που θα πιστωθούν στο σύνολο των 245.000 δικαιούχων είναι στα 800 ευρώ. Τα ποσά αναδρομικών θα έχουν μόνον φόρο 20% και κατά μέσο όρο σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» διαμορφώνονται (για όσους πήραν αύξηση) ανά Ταμείο ως εξής:

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το Ταμείο της πρώην Τράπεζας Πίστεως που πήραν αύξηση θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 1.894 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το Ταμείο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 1.728 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική ΙΚΑ θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 698 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 851 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΝΑΤ-ΚΕΑΝ θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 973 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΤΕΑΥΝΤΠ (επικουρικό ναυτιλιακών – τουριστικών πρακτόρων) θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 998 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΤΕΑΔΥ (επικουρικό Δημοσίου) θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 128 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΤΑΔΚΥ (επικουρικό δημοτικών υπαλλήλων) θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 493 ευρώ.

* Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΤΕΑΔ (επικουρικό δικηγόρων) θα έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά 890 ευρώ.

Η ανάληψη των αναδρομικών αναμένεται ότι θα μπορεί να γίνει από αργά σήμερα το βράδυ και φυσικά από αύριο 9 Ιουλίου στα γκισέ των τραπεζών για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις κάρτες αναλήψεων από τα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών.

Επόμενος σταθμός αναδρομικών είναι ο Οκτώβριος, που θα πληρωθούν οι αυξήσεις 11 μηνών σε περίπου 400.000 συνταξιούχους με χρόνο ασφάλισης πάνω από 30 έτη, αφού προηγηθεί η αύξηση των συντάξεών τους έναν μήνα πριν, δηλαδή τον Σεπτέμβριο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4 (11 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

3 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Γιώργος Απεσλης

Να δοσουν πίσω αυτά που χρωστάνε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να φέρουν πίσω τα κλεμμένα.
Να εξετάσουν τις λίστες παναμα λαγκαρτ και κειμαν.
Να φέρουν πίσω τις μίζες από Νοβαρτις
Για να πάρουν οι συνταξιούχοι αυτά που εδοσαν με ιδρώτα. Τα επικουρικά είναι μόνο των εργαζομένων.

2
Γιώργος Απεσλης

Αφού οι δικαστικοί αποφάσισαν πρώτα για τους ίδιους να πάρουν όλα τα αναδρομικά, εξεδοσαν μια κατάπτυστη απόφαση και δίνουν ένα μικρό μέρος από το σύνολο που εδικαιουντο οι συνταξιούχοι.
Ντροπή και αηδία που ζούμε σε ένα κράτος με σαθρες βάσεις που δεν υπάρχει κανένας θεσμός να στηριχτείς.
Αιδως κυβερνώντες.

3

Οσοι λαμβάνουν Μέρισμα απο το ΜΤΠΥ και στους οποίους είχαν γίνει περικοπές το 2016 λόγω του αθροίσματος Κύριας και Επικουρικής ανω των 1300 ευρώ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ θα λάβουν σήμερα/αυριο αναδρομικά 9 μηνών ???

Γιατι δεν αναφέρεται (οπως θα έπρεπε) το ΜΤΠΥ στον κατάλογο των δικαιούχων ???