Γράφει ο Αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Ρόδου π. Αθανάσιος Μισσός στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Τι γαρ τέξεται η επιούσα;

Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Σύμης κυρού Χρυσοστόμου. Για τους πέριξ του μάλιστα είναι ίσως λίγο απάνθρωπο να ακούγονται τα διάφορα σενάρια διαδοχολογίας, αφού ούτε δέκα μέρες δεν έχουν παρέλθει από την κοίμηση του, μετά την άνιση μάχη, πέραν του ενός έτους, με την επάρατη νόσο.

Όμως οι κατά τόπους Επισκοπές είναι κιβωτοί σωτηρίας ψυχών και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αφεθούν κι άλλο ακυβέρνητες, έρμαια στα χέρια αυλοκολάκων που απέσπασαν με τις μεθόδους τους την όποια εύνοια του Μητροπολίτου.

Είναι επομένως επείγουσα η ανάγκη να οριστεί νέος ποιμενάρχης, αφού οι όποιοι «Διοικητές» και «εκπρόσωποι» ομοιάζουν με τους «μισθωτούς» ποιμένες του Κυρίου που δεν φείδονται του ποιμνίου, καθώς νομίζουν ότι η εξουσία τους είναι επιβεβλημένη και κτήμα τους.

Σε καμία περίπτωση η νύξη αυτή δεν στοχοποιεί τον έγκριτο και καθ΄όλα άξιο Τοποτηρητή αλλά τους εναπομείναντες της παλαιάς φρουράς.

Σε μια προσπάθεια απολογισμού ως αυτόπτης και ενίοτε αυτήκοος μάρτυς της όλης ποιμαντορίας του μακαριστού Μητροπολίτου και συμμορφούμενος εν παντί με τις διατάξεις των Αγίων Πατέρων και της ζώσας εκκλησιαστικής μας παραδόσεως, προέβην σε κάποιες σκέψεις.

Η Μητρόπολη δια μέσου του εκάστοτε Μητροπολίτη Σύμης οφείλει να είναι Μητέρα και όχι Μητριά. Οι προσωποληψίες, οι προσωπολατρίες και οι φατρίες είναι στοιχεία εξοβελιστέα.

Όλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται εξίσου και ανάλογα με τον προσωπικό τους πνευματικό αγώνα. Είναι απαράδεκτο λαμπροί Συμαίοι που έθυσαν την ζωή τους στον βωμό της Διακονίας της Εκκλησίας να είναι τα «μέλανα αρνία» και να μένουν εκτός πληρώματος.

Η στελέχωση των διοικητικών θέσεων πρέπει να αποδίδεται σε ανθρώπους με ικανή μόρφωση, με ακέραιο ήθος, οι οποίοι να διαθέτουν και θυσιαστικό πνεύμα. Γλείφτες, κόλακες και άνθρωποι που αγνοούν που βρίσκεται το μανουάλι είναι δεκτοί ναι μεν αλλά όχι και βιτρίνες στην στελέχωση της διοίκησης.

Προτεραιότητα φυσικά έχουν οι ντόπιοι, μιας και είναι τα κατεξοχήν πρόσωπα του λαού του Θεού και όχι οι Πατρινοί και οι κάθε Καλαματιανοί.

Έπειτα η πείρα μας διδάσκει ότι τα παιδιά του ψυχικού και της λύπησης γίνονται εφιάλτες όταν βρουν θέση και έδαφος και προσπαθούν απεγνωσμένα να βγάλουν το άχτι και τα απωθημένα τους.

Επίσης οι προς χειροτονίαν κληρικοί πρέπει να είναι από την ελίτ της πνευματικής κοινωνίας και όχι αδούληδες, ακαμάτες και απόφοιτοι Δημοτικού. Πρέπει ακόμα να «μυρίζουν λιβάνι» και όχι «λιμάνι».

Ώθηση πρέπει επίσης να δοθεί και στην εκμάθηση της Ιεροψαλτικής τέχνης, αφού η νέα γενιά Ιεροψαλτών δεν κάνει ούτε για καντάδα, ενώ οι εναπομείναντες είναι ογδόντα χρονών και πλέον. Το θέμα αυτό δεν είναι ουτοπία, αφού στο νησί εγκαταβιοί άνθρωπος γνώστης, νέος στην ηλικία και πρόθυμος να διδάξει.

Το ποιο σημαντικό όμως είναι να γίνει διαχωρισμός Ιεράς Μητροπόλεως από την Ιερά Μονή Πανορμίτου. Ο Μητροπολίτης οφείλει να μένει στην Σύμη και να είναι συχνές οι επισκέψεις του στα νησιά της δικαιοδοσίας του, Τήλο, Χάλκη και Καστελόριζο, να μην είναι εθιμοτυπικές αλλά ουσιαστικές.

Η διαμονή του Μητροπολίτη στην Μονή Πανορμίτη, τον εγκλωβίζει στα στεγανά μιας κάστας ανθρώπων ενώ παράλληλα τον αποκοινωνικοποιεί. Υπεύθυνος για την Μονή είναι ο εκάστοτε Ηγούμενος ενώ ο Μητροπολίτης έχει ρόλο ελεγκτικό και όχι ρυθμιστικό ή διοικητικό.

Βασική μέριμνα είναι η τόνωση των ανθρώπων μέσω ορθής κατήχησης, ώστε οι ενορίες να μην έχουν κάθε Κυριακή την εικόνα σκόρπιας κουμμουνιστικής διαδήλωσης. Ο κόσμος εν μέρει έχει δίκιο αφού η Εκκλησία έχασε την αρχοντιά και τον πολιτισμό της και κατήντησε γλυκίσματα, καφές και γίδα βραστή. Οπότε μια σωστή προσέγγιση, ιδίως της νέας γενιάς είναι άμεση και αναγκαία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν να εργαστούν σωστοί κληρικοί και πραγματικοί εργάτες του Ευαγγελίου οι οποίοι αριθμούν σειρά ετών ενεργούς εκκλησιαστικής ζωής.

Όσον αφορά τις νήσους της Μητροπόλεως πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες ανάδειξης τους. Ξεκινώντας από το νευραλγικό Καστελόριζο, είναι επιτακτικό να λειτουργήσουν πέραν της μίας ενορίες, αφού το θέμα είναι εθνικό.

Η Εκκλησία πρέπει να καλύψει τα κενά της Πολιτείας και να αναδείξει σε σημείο κλειδί την παρουσία του Καστελόριζου. Επίσης ο Θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να τονώσει και τις τοπικές οικονομίες.

Τα μοναστήρια της Σύμης, ιδίως του Πανορμίτη, ο Άγιος Παντελεήμονας της Τήλου, ο Άης Γιάννης της Χάλκης και ο Άης Γιώργης του Βουνού πρέπει να διαφημιστούν περίτρανα στα πέρατα της Οικουμένης.

Τέλος ο μέλλων Εψηφισμένος Επίσκοπος οφείλει να έχει πνεύμα δημοκρατικό και σεβασμό στον καθένα ξεχωριστά. Η ζωή του να είναι καθρέπτης, ώστε να γίνεται ο ίδιος παράδειγμα αξιομίμητο. Αυτές είναι μέσες άκρες οι προσδοκίες του Συμαϊκού λαού, κατά την ταπεινή μου άποψη, ο οποίος έχει πέσει σε χειμερία νάρκη εκκλησιαστικώς λόγω προτέρων συνθηκών.

Το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας έχει υποχρέωση να δώσει πνοή στην Τοπική Εκκλησία για να μπορεί και ο Λαός να ανακράζει με νόημα «Τιούτος ημίν έπρεπεν Αρχιερεύς».

Ελάχιστος παρά Κυρίου
Αρχιμανδρίτης Ι. Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιος Μισσός

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4 (8 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

7 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Αθανάσιος Μισσός

Αγαπητή Ελένη τσαντου και κ μ.κ. καλο θα ταν να λέγατε και τα ονόματα σας ως έχουν . Είμαι Συμιακος και μάλιστα ξέρω καλύτερα από σας τα όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν στον Πανορμίτη και στη Σύμη . Γνώση δεν έχετε για να χετε και γνώμη . Οπότε αφήστε τα Ευαγγέλια και τα κηρύγματα . Δείτε τα της πατρίδος σας και γω τα της δικής μου . Δεν πρέπει να ωραιοποιουμε την σήψη στην εκκλησία ούτε να αποκρυπτουμε την αλήθεια.

2
Ελ. Τσάντου

Ευχαριστώ για την ευχή σας, ας είναι λοιπόν Περαστικά μου! Εάν είμαι ασθενής όντως! Και πάλι.

3
Ελ. Τσάντου

Μάλιστα! Νάναι ευλογημένο. Δεν σας γνωρίζω προσωπικά, όπως και δεν με γνωρίζετε! Δεν καταγομαι από Σύμη και σίγουρα δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι γνωρίζω τα εκεί δρώμενα. Τα όσα γράψατε και περιγραψατε μ ενόχλησαν πολύ, εφ όσον σπιλώνουν εν προκειμένω την μνήμη του αποδημησαντος Μητροπολίτη, τον οποίο γνωρίζαμε πολύ καλά, και αυτό εφ όσον έτσι αφησατε να εννοηθεί στο κείμενο που δημοσιεύσατε . Αλλά και γενικά δεν δέχομαι πως η εκκλησία μας έχει την κατάντια που περιγραψατε, όσα δύσκολα και αν αντιμετωπίζει. ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΌ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΜΟΥ ΚΗΡΥΓΜΑ!! ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ!! Αν το εκλαβατε έτσι, λυπάμαι. Ωστόσο δεν είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να συμφωνησουμε ή να δεχτούμε κανενός τα λεγόμενα!! Αλλά ούτε και σείς με τα δικά μου. Την μνήμη του + Σεβασμιωτάτου Σύμης Χρυσοστόμου όμως αν θέλετε ν σπηλωνετε, επίσης δεν δεχόμαστε.
Η δε αναφορά σας στο όνομα δείχνει μέρος του θέματος που ίσως έχετε, γενικώς.
Με συγχωρείτε, αλλά ουδεμία πρόθεσις προσωπικής επιθεσεως υπήρξε εκ μέρους μου. Απλή άποψη ως ελεύθερη σκέψη εκδηλωσα, όπως άλλωστε και σείς.

4
Αθανάσιος Μισσός

M.K. Στην ανωνυμία σας. Πάντα θα μιλώ και θα γράφω οπουδήποτε με ονοματεπώνυμο !
Ελένη Τσάντου. Περαστικά σας !

5

Ο αρθρογραφος αφου ειναι κληρικος της Μητροπολεως Ροδου γιατι εμπλεκεται στα της Μητροπολεως Συμης; Να κοιταει τη δουλεια του καλυτερα !!!

6
ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΝΤΟΥ

ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΏΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΏΝΗΣΗ ΩΣ "ΣΕΒΑΣΜΙΏΤΕ" ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΒΕΒΑΙΩΣ : ΠΑΝΟΣΙΟΛΟΓΙΏΤΑΤΕ .
ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΟΣΑ ΔΙΑΒΑΣΑ !

7
ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΝΤΟΥ

" Ο κόσμος εν μέρει έχει δίκιο αφού η Εκκλησία έχασε την αρχοντιά και τον πολιτισμό της και κατήντησε γλυκίσματα, καφές και γίδα βραστή. Οπότε μια σωστή προσέγγιση, ιδίως της νέας γενιάς είναι άμεση και αναγκαία."
ΛΥΠΑΜΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ . ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΨΑΤΕ , ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ ! ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΚΔΗΜΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΙΜΙΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΗΣ !
ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΤΕ ΠΩΣ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΚΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΔΗΜΗΣΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ!
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ΓΝΩΡΙΖΩ ΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ , ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΩΣ ΥΠΟΝΟΟΎΜΕΝΑ ΜΟΝΟ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΚΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ! ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ ;
ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΛΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΕΚΕΙ ;
ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΘΑ ΥΠΕΦΕΡΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ Ο ΕΚΔΗΜΗΣΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΥΜΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΖΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΕΜΑΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΑ ! ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ. ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ ! ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΑΝ ΤΟ ΗΘΕΛΕ ! ΗΤΟΙ : "... η Εκκλησία έχασε την αρχοντιά και τον πολιτισμό της και κατήντησε γλυκίσματα, καφές και γίδα βραστή. Οπότε μια σωστή προσέγγιση, ιδίως της νέας γενιάς είναι άμεση και αναγκαία."
Γιατί εκείνα τα οποία άφησε πίσω του ο Δεσπότης φεύγοντας απο τον παρόντα "κόσμο" από όπου και αν πέρασε στο διάβα της διακονίας του στην στρατευόμενη Εκκλησία του Κυρίου μας, καμία σχέση δεν έχουν με τα ανωτέρω όλα όσα εγράψατε.
ΑΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ , ΤΟΤΕ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ;
Μετά σεβασμού
Ε.Τ.