Επίδομα 534 ευρώ – Τι ισχύει για τον Μάιο- Αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα, Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 και ώρα 12:00 ανοίγει το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για να υποβάλουν οι εργαζόμενοι τις δηλώσεις αναστολής εργασίας τους για τον μήνα Μάιο.

Για το χρονικό διάστημα 6-12 Μαΐου 2021 θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον Μάιο, είτε μέρος αυτού. Σε κάθε περίπτωση κατά το ανωτέρω διάστημα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1 έως 12 Μαΐου 2021.

Από 13 Μαΐου 2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες να μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για την περίοδο 1-12 Μαΐου.

Αναλυτικά:

-Το κριτήριο τζίρου, θα ισχύσει μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και κλάδους, που θα είναι τον Μάιο ανοιχτές – πληττόμενες

-Εξαίρεση αποτελεί η εστίαση, για την οποία δεν θα ισχύσει κριτήριο τζίρου αν και άνοιξε από τη Δευτέρα 3 Μαΐου.

-Οι κλειστές επιχειρήσεις ή το λιανεμπόριο που λειτουργεί με click away θα έχουν πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών χωρίς κριτήρια τζίρου.

-Μπαίνει νέος «κόφτης» για την μερική απασχόληση. Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι όσοι εργάζονται για 16 ώρες την εβδομάδα κατ ελάχιστον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία στο «Εργάνη» κατά την 29/4/2021. Περίπου 150.000 εργαζόμενοι που εργάζονται λιγότερες από 4 ώρες ημερησίως δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Θεσπίζεται λοιπόν νέος «κόφτης» για να ελεγχθούν όσοι έκαναν εικονικές προσλήψεις και λάμβαναν επιδοτήσεις με προσλήψεις λίγων ωρών.

-Σε ισχύ ο «κόφτης» της ημερομηνίας πρόσληψης στις 31 Ιανουαρίου

-Σε ισχύ παραμένει και το σύστημα της προαναγγελίας

-Οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να θέτουν σε αναστολή έως και το 100% των εργαζομένων τους εκτός από αυτούς που απασχολούνται, για παράδειγμα σε τυχόν επιτρεπόμενες δραστηριότητες

-Στενεύει η περίμετρος της λίστας ΚΑΔ για τους ανοιχτούς – πληττόμενους.

Επίδομα 534 ευρώ: Δείτε αναλυτικά!
Όσοι ήταν σε αναστολή εργασίας τον Απρίλιο, αναμένεται να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού – επίδομα 534 ευρώ μέσα στον Μάιο.

Αναλυτικότερα, όσοι βγήκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον μήνα Απρίλιο, θα λάβουν το επίδομα 534 ευρώ, καθώς και τμήμα του δώρου Πάσχα που αναλογεί σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Οι πληρωμές του επιδόματος αναμένεται να γίνουν εντός του πρώτου δεκαήμερου του Μαΐου, όπως συμβαίνει συνήθως.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή τον Απρίλιο, αναμένεται να δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους γύρω στις 10 Μαΐου 2021, δηλαδή τη δεύτερη Δευτέρα του μήνα.

Εντούτοις, οι δικαιούχοι θα λάβουν και ένα ποσό ως δώρο Πάσχα που αναλογεί στον μήνα Απρίλιο.

Το ποσό αυτό αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι τις 31 Μαΐου 2021.

Υπενθυμίζεται πως η αναλογία υπολογίζεται επί του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας του αντίστοιχου διαστήματος.

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.