Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος αποτελεί γόνο της Καππαδοκίας και οικογένειας Χριστιανών.

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα του Πάσχα: Νίκη, Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γιώργης, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ, Τζωρτζίνα,Γεωργιάννα

Εκεί σε ένα μοναστήρι της περιοχής, κατά μία εξιστόρηση, ο Γεώργιος δέχθηκε το Μυστήριο του Βαπτίσματος και έγινε μέλος της Εκκλησίας. Για τον λόγο αυτό ήταν από τους περισσότερο τιμώμενους Αγίους στη Μικρά Ασία και κατ’ επέκταση στις περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στη μητροπολιτική Ελλάδα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Άγιος Γεώργιος αποκαλείται από την Ορθόδοξη Εκκλησία ως Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος. Επειδή έστησε πολλά τρόπαια, δηλαδή νίκες και θριάμβους στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ως αξιωματικός. Αλλά κυρίως επειδή θριάμβευσε εναντίον του κακού και νίκησε τον διάβολο.

Στην πατρίδα του συναντώνται οι πρώτες αγιογραφίες του έφιππου Αγίου Γεωργίου, αλλά και τραγούδια που τον εξυμνούν. Η πιο γνωστή απεικόνιση του Αγίου είναι εκείνη που σκοτώνει το δράκο.

Στον Πόντο έλεγαν πως πρέπει πάντα στην κούνια του μικρού παιδιού να είναι κρεμασμένη η εικόνα του Αγίου Γεωργίου

Ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός) Άγιος και ελευθερωτής συγκεντρώνει πολλές θαυμάσιες διηγήσεις και παραδόσεις. Τα ξακουστά θαύματα του Αγίου Γεωργίου τον καθιστούν έναν από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς Αγίους σε ολόκληρο το Χριστιανικό κόσμο και όχι μόνο.

Γιορτή Αγίου Γεωργίου

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου τιμάται την 23η Απριλίου εκάστου έτους. Εάν όμως το Πάσχα πέφτει μετά τις 23 Απριλίου, τότε εορτάζεται την επόμενη μέρα του Πάσχα (Δευτέρα της Δικαινησίμου). Καθώς τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου Γεωργίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια, που δεν είναι δυνατό να ψαλούν πριν από την Ανάσταση.

Τέλος, ο Άγιος Γεώργιος συνδέεται και με τη γεωργία, αφού το όνομα του προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» (καλλιεργήσιμο) και η γιορτή του σηματοδοτεί την αρχή των γεωργικών εργασιών. Ενώ ως στρατιωτικός, θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς της Ελλάδας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.