Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο: Ξεκινήσαμε, ήδη, από την περασμένη Κυριακή, με το «άνοιγμα» του Τριωδίου, το πνευματικό μας ταξίδι προς το Πάσχα. Τούτη η Κυριακή πήρε το όνομά της από την ομώνυμη, γνωστότατη Παραβολή του Κυρίου. Aς δούμε έναν από τους εκπληκτικούς εκκλησιαστικούς ύμνους: «Ἐσκόρπισα τὸν πλοῦτόν σου, ἐκδαπανήσας Κύριε, καὶ πονηροῖς δαιμονίοις, καθυπετάγην ὁ τάλας· ἀλλὰ Σωτὴρ πανεύσπλαγχνε τὸν Ἄσωτον οἰκτείρησον, καὶ ῥυπωθέντα κάθαρον, τὴν πρώπην ἀποδιδούς μοι, στολὴν τῆς σῆς βασιλείας» (Εξαποστειλάριον).

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Φεβρουαρίου-Εορτολόγιο: Πάμφιλος, Παμφίλη, Παμφύλη,Σέλευκος, Σελεύκα, Σελεύκη, Σελεύκεια,Χλόη

Εδώ ο υμνογράφος, βλέποντας πως μοιάζει με τον Άσωτο, ομολογεί ότι σκόρπισε τον πλούτο και υποτάχτηκε στους πονηρούς δαίμονες.

Αλλά, ξέροντας πως ο Θεός είναι πολυεύσπλαχνος, τον παρακαλεί να τον λυπηθεί και να τον καθαρίσει από τις αμαρτίες του, ντύνοντάς τον με την πρώτη στολή της Βασιλείας Του!

Να λοιπόν, το νόημα της Παραβολής: η συνειδητοποίηση της αμαρτίας, η ειλικρινής μετάνοια και η επιστροφή στο πατρικό σπίτι, όπου περισσεύει η αγάπη του Θεού.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ

Συνήθως, οι μεγαλύτεροι κατακρίνουν τους νέους για τη συμπεριφορά τους, τις «παράλογες» διεκδικήσεις και απαιτήσεις τους.

Αλλά, είναι σωστό να τους αποδίδουμε τόσες ευθύνες; Αναρωτηθήκαμε άραγε, τι είδους παιδεία και τι κόσμο τους παραδίνουμε; Μήπως, λοιπόν, αντί να τους κατακρίνουμε, θα έπρεπε να αφουγκραστούμε τους παλμούς της καρδιάς τους;

Να ψηλαφήσουμε τα προβλήματα, τις αγωνίες, τα αδιέξοδά τους; Ίσως ο Άσωτος της Παραβολής, να εκπροσωπεί πολλούς ανάμεσά μας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.