Εορτάστηκε η απελευθέρωση του Μετσόβου και τιμήθηκαν οι πεσόντες ιππείς του έπους του 1940. Του π. Ηλία Μάκου. Δύο συγκινησιακές εκδηλώσεις έγιναν την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021στο Μέτσοβο. Εορτάστηκε η απελευθέρωση του Μετσόβου στο Μνημείο Ηρώων και τιμήθηκαν οι πεσόντες ιππείς της Μεραρχίας Ιππικού στο Μνημείο Ιππέων στην είσοδο της ορεινής κωμόπολης.

Η απελευθέρωση του Μετσόβου, που η υποδούλωσή του διήρκησε σχεδόν πέντε αιώνες, και η ενσωμάτωση του με την υπόλοιπη Ελλάδα, έγινε από τον Ελληνικό Στρατό στις 31 Οκτωβρίου 1912, πέντε ημέρες μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Η κατάληψη της περιοχής του Μετσόβου αποτέλεσε στρατηγικής σημασίας γεγονός, αναφορικά με την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, μετά από 4 μήνες, αφού διευκολύνθηκε ο στρατιωτικός σχεδιασμός.

Στρατιωτικό απόσπασμα, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Μήτσα, συνεπικουρούμενο από ανταρτικές ομάδες της Ηπείρου και Μετσοβιτών εθελοντών, καθώς και τμήματος από 53 εθελοντές Κρήτες, υπό τον Γ. Σκουλά, μετά από σκληρό αγώνα, απελευθερώνει το Μέτσοβο.

Εξάλλου οι πρώτες μάχες, οι οποίες ήταν καθοριστικές, της Μεραρχίας Ιππικού, που πολεμούσε και νικούσε χωρίς ουσιαστική προπαρασκευή, χωρίς οργανωμένο σύστημα τροφοδοσίας και ανεφοδιασμού, μπαίνοντας στη μάχη «αυθόρμητα», επηρέασαν την έκβαση του Ελληνοιταλικού πολέμου και ανύψωσαν το ηθικό του Στρατού.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης (με καταγωγή από το Μέτσοβο), ο δήμαρχος Μετσόβου Κων/νος Τζαφέας, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής κ. ά.

απελευθέρωση του Μετσόβου και τιμήθηκαν οι πεσόντες ιππείς του έπους του 1940

Αλέκος Καχριμάνης Αλκιβιάδης Στεφανής

περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής

κατάθεση στεφάνων μέτσοβο

τιμήθηκαν οι πεσόντες ιππείς του έπους του 1940

Εορτάστηκε η απελευθέρωση του Μετσόβου

Εορτάστηκε η απελευθέρωση του Μετσόβου και τιμήθηκαν οι πεσόντες ιππείς του 1940

Εορτάστηκε η απελευθέρωση του Μετσόβου και τιμήθηκαν οι πεσόντες ιππείς του έπους του 1940

απελευθέρωση του Μετσόβου και πεσόντες ιππείς του έπους του 1940

Βαθιά ρίζα του Ελληνισμού τόσο στην αποτίναξη του Τουρκικού Ζυγού, όσο και στην αντίσταση στους Ιταλούς εισβολείς, υπήρξε η ένωση του ρεαλισμού με τον ιδεαλισμό.

Έτσι οι Έλληνες αγωνιστές είδαν σωστά και έπραξαν σωστά. Η ενσάρκωση της ιδέας με την πράξη, ερμηνεύει τη διάρκεια της φυλής μας.

Καρπός του εθνικού συναισθήματος και της ιστορικής συνείδησης ήταν και η απαγκίστρωση από τους Τούρκους και ο ηρωισμός του 1940.

Ενός συναισθήματος και μιας συνείδησης, που λικνίστηκε σε μακρινά βάθη, για να ωριμάσει στα προεπαναστατικά κινήματα, στους Μακραίωνους Σουλιώτικους και Μανιάτικους αγώνες, στην Επανάσταση του 1821, στην απελευθέρωση της Ηπείρου το 1912-13.

Από τέτοιες ιδεολογικές βάσεις φύτρωσαν στον Ελλαδικό χώρο οι καινούργιες τάσεις, που συνηδειτοποιούσας στο λαό την πεποίθηση ότι είναι απόγονοι άξιων προγόνων, ταυτίζοντας την Ορθόδοξη πίστη με την εθνική ταυτότητα.

πάτερ ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.