Γιατί βάλλεται η Ορθόδοξη Εκκλησία και δεν βάλλεται η παπική, δεν βάλλεται η προτεσταντική, δεν βάλλονται οι στοές, δεν βάλλονται τα τζαμιά; Γιατί;

Πάει να πει, ότι κάτι ζημιά κάνει στον Διάβολο.

Γι’ αυτό θέλουν να την απαλείψουν από τη μέση, να φύγει από τη μέση, να χαθούνε αυτά τα πράγματα, να μην χτυπάει η καμπάνα, να μην τους υπενθυμίζει θάνατο, να μην τους υπενθυμίζει Θεό. Αυτός είναι ο λόγος…

Κάποτε ένας ασεβής ηγεμόνας, έβριζε την Εκκλησία του Χριστού μπροστά σε έναν Άγιο κληρικό. Ο κληρικός, μόλις τελείωσε το υβρεολόγιό του ο ηγεμόνας, του είπε:

Άρχοντά μου, η Εκκλησία έχει εντολή από τον Κύριο Της, να δέχεται χτυπήματα χωρίς να τα ανταποδίδει. Πες λοιπόν ότι θες… Δεν πρέπει όμως να λησμονείς, ότι η Εκκλησία του Θεού είναι ένα αμόνι, που πάνω του έχουν σπάσει, πολλά σφυριά μέχρι σήμερα σαν και σένα…
Δημήτριος Παναγόπουλος ο Ιεροκήρυκας (1916 – 1982)

Ερώτηση: Τι είναι η ανατολική ορθόδοξη εκκλησία και ποιες είναι οι πεποιθήσεις των ορθόδοξων χριστιανών;

Απάντηση: Η Ανατολική ορθόδοξη εκκλησία δεν είναι μια εκκλησία αλλά οικογένεια από 13 οργανώσεις με αυτόνομη διοίκηση, που φέρουν εθνικά ονόματα (π.χ. Ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, Ρώσικη ορθόδοξη εκκλησία, κ.ά.). Αυτό που τις ενώνει είναι η κοινή αντίληψη για τα μυστήρια, το δόγμα, τη λειτουργία και την εκκλησιαστική διοίκηση αλλά κάθε μια από αυτές διαχειρίζεται τις δικές της υποθέσεις.

Η κεφαλή κάθε ορθόδοξης εκκλησίας ονομάζεται πατριάρχης ή μητροπολίτης.
Ο πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης (Ισταμπούλ, Τουρκία) θεωρείται οικουμενικός πατριάρχης. Η θέση του μοιάζει με αυτή του πάπα στη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Η διαφορά είναι πως ενώ ο πάπας είναι γνωστός σαν VICARIUS FILIUS DEI (αντικαταστάτης του Υιού του Θεού) ο επίσκοπος της Κωνσταντινούπολης κρατάει τον τίτλο PRIMUS INTER PARES (ο πρώτος μεταξύ ίσων).

Ο πατριάρχης λαμβάνει μεγάλες τιμές αλλά δεν έχει την εξουσία να ανακατεύεται στις υποθέσεις των άλλων 12 ορθόδοξων κοινοτήτων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.