Μνημόσυνο στον Πανεπιστημιακό Ναό Αιγαίου Ρόδου.

Επάξια η εκλογή διαδοχής του Μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης, Πλάτωνα Κρικρή.

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας κληρικός-εκπαιδευτικός.
Εφημέριος Πανεπιστημιακού ναού Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου.

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από το πρωί της Κυριακής της 15ης Νοεμβρίου του 2020, όταν ακούστηκε το αναπάντεχο γεγονός αυτό της κοίμησης του Μακαριστού πλέον, καρδιακού, αγαπημένου, ομογάλακτου φίλου μας και Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννη Τασσιά. Μία φιλία μεταξύ μας που μετράει 42 χρόνια, από τον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης στην καταφυγή νέων, στη Μονή της Οσίας Θεοδώρας. Σε όλες τις βαθμίδες της εξέλιξής του ήμουνα δίπλα του και παρών. Έχω γράψει κι εκφωνήσει πολλές αλήθειες και προ παντός έχω δώσει κατάθεση ψυχής και όσο ζούσε αλλά και στον έναν χρόνο που μας άφησε ορφανούς. ‘Οση χαρά μάς χάρισε στο διάβα της γνωριμίας, φιλίας και άδολης αγάπης και σχέσης αδελφικής, τόσο πόνο, δάκρυα και ατελείωτο και αιφνίδιο κενό η κοίμησή του, αφού και στις 8 Νοεμβρίου των Ταξιαρχών και στις 9 Νοεμβρίου του Αγίου Νεκταρίου της ίδιας χρονιάς λειτουργούσε στο Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού του Μεγάρου.
Προειδοποίηση Θεού είχαμε, οικογενειακώς να συνεορτάσουμε την πρωτοχρονιά και του 2020. Ήμασταν μαζί μέχρι τις 3 Ιανουαρίου σε αξέχαστες, μοναδικές στιγμές ιερών αναμνήσεων και ανεξίτηλων χαρμόσυνων γεγονότων και εμπειριών. Ο δικός μας παπα-Γιάννης Τασσιάς, ο άρχοντας, ο ελεήμονας, ο καταδεκτικός, φιλάνθρωπος, φιλομόναχος, ο μεγαλοπρεπής, ανεξίκακος, ο ευγενής μας. Μας λείπεις πολύ και πάντοτε θα λείπεις από ανάμεσά μας. Σε σένα ταιριάζει η μαντινάδα του λαού μας: ”Όλος ο κόσμος να είναι εδώ κι εσύ (Ιωάννη Τασσιά) να λείπεις, μαύρος μου φαίνεται ο ουρανός και σκοτεινό το σπίτι”. Έτσι ένιωσα τελευταία, όταν κατόρθωσα να έρθω από τη Ρόδο στο Άγιον Όρος, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Λαγκαδά στον τάφο σου από το αεροδρόμιο κατευθείαν. ‘Άκουσαν νεωκόροι, νέα παιδιά, περαστικοί, το γοερό κλάμα για όσα δεν μπορέσαμε με την ταφή σου να προσφέρουμε. Τα λουλούδια, τα αγιοκέρια, τα τρισάγια όλες τις μέρες αυτές κα ιδιαιτέρως παραμονή και ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου. Νιώθω υποχρεωμένος στον αντάξιο διάδοχό σου Μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα Κρικρή, που μου έδωσε την άδεια και προεξήρχα στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην κοινότητα Αναλήψεως Λαγκαδά του Αγίου Δημητρίου και το πρωί στη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο στο Πολυδένδρι Λαγκαδά. Η φωτογραφία του μπήκε σε ειδικό τραπέζι και όλοι μας ιερείς και λαός ψάλλαμε Τρισάγιο στη μνήμη του τιμητικά. Ανάλογη αναφορά στο κήρυγμα παρουσία του Δημάρχου Λαγκαδά, βουλευτών, Περιφερειάρχη κι άλλων επισήμων έκανα στην ιερή του μνήμη, αλλά και στον νεοεκλεγέντα διάδοχό του Μητροπολίτη Πλάτωνα Κρικρή.
Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021, όπως και σε όλα τα μνημόσυνά του, θα τελέσουμε στη βραδινή μας λειτουργία για τη μνήμη του Πολιούχου μας Νεομάρτυρα Κωνσταντίνου του Υδραίου, επίσημο μνημόσυνο με κόλλυβα στην επέτειο της κοίμησής του. Ήδη η φωτογραφία του δεσπόζει έναν χρόνο στον ναό μας και μνημονεύεται νυχθημερόν. Το ίδιο εισέπραξα από τον επίσης καρδιακό του φίλο Ηγούμενο Ιβήρων Ναθαναήλ που μνημονεύει κι εκείνο και το Γέροντά του το μεγαλοπρεπή Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα τον Β’ Χρυσοφάκη, που τόσο τίμησε και αγάπησε .
Αιωνία σου η μνήμη αξέχαστε, πολύκλαυστε και ακούραστε Δεσπότη μας Ιωάννη Τασσιά. Η ευχή σου μαζί μας.
Οι φωτογραφίες είναι από την πρόσφατη επίσκεψή μου στον τάφο σου και από τη συμμετοχή μου σαν εκπρόσωπος στις εορτές του Αγίου Δημητρίου στον Λαγκαδά. Ευχαριστώ τον εγκάρδιο αδελφό μου Αρχιμανδρίτη και καλλικέλαδο πατέρα Τιμόθεο Τσισμαλίδη από την Πτολεμαΐδα, που με συνόδευσε και τελέσαμε Τρισάγιο στον τάφο σου και τον, επίσης, αγαπητό αδελφό πατέρα Χρήστο Αιγίδη από τα Κύμινα της Μητροπόλεως Βεροίας για τον ίδιο λόγο στον τάφο σου.

Επάξια η εκλογή διαδοχής του Μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης, Πλάτωνα Κρικρή.

Σαν Θεού συγκατάβαση να γράφω λίγες γραμμές για άλλη μία φορά, αφού και πριν λίγο καιρό ξαναέγραψα ότι θα ήτανε ευλογία Θεού και προπαντός μια συνέχεια του πολυεδρικού και πολυσήμαντου έργου του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη Τασσιά, η εκλογή αντάξιου διαδόχου του στην Μητρόπολη που ανέδειξε και πανορθόδοξα προέβαλλε ο μακαριστός Ιωάννης Τασσιάς. Η δική του, αρχικά, ευχή ακούστηκε στον θρόνο του Τριαδικού Θεού, οι ευχές και προσευχές όλων μας και η Ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδος, με ζωηρή επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Β’, ανέδειξαν αντάξιο συνεχιστή και διάδοχο τον, επίσης, αγαπητό συνοδοιπόρο από την Πατμιάδα εκκλησιαστική σχολή, τον ταπεινό και ευγενή Μητροπολίτη Πλάτωνα Κρικρή τον Πάτμιο. Τον ανιψιό του αγαπημένου μας μεγαλοπρεπούς, ιεροπρεπούς άρχοντος Ηγουμένου και Επισκόπου Τράλλεων πολυκλαύστου Ισιδώρου Κρικρή.
Από μικρό παιδί μοναχός ο Πλάτων, η πορεία και διαδρομή του αθόρυβη, αξιοπρεπής σε υπεύθυνες και επιτελειακές θέσεις. Μεγάλο έργο στην ιερά Σύνοδο στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων, δραστήριος, φιλακόλουθος, ολιγαρκής, μα, προπαντός, φίλος αληθινός της εκκλησίας και του κλήρου. Ποτέ δεν προβλήθηκε, ούτε παρακάλεσε. Ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και η μεγάλη φιλία, η ειλικρινής αγάπη μεταξύ του προκατόχου του Μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης Ιωάννη Τασσιά και του σημερινού του διαδόχου Πλάτωνα Κρικρή, έγινε Θεού συγκατάβαση και μεσιτεία. Γιατί πάντοτε επιθυμούσε την άνοδο και την εξέλιξη του αγαπητού μας Δεσπότη Πλάτωνα Κρικρή ο μακαριστός Δεσπότης.
Επί των ημερών του θείου του αλλά και του ιδίου, η Πάτμος έζησε γεγονότα, εκδηλώσεις, επισκέψεις, φιλοξενίες Πατριαρχών, αρχηγών κρατών χάρη στον μακαριστό Ισίδωρο Κρικρή. Με ενέργειές του ονομάστηκε Ιερά νήσος η Πάτμος και όχι μόνον. Προσωπικοί φίλοι του Γέροντά μου, του άρχοντος Μητροπολίτου Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινού, που έφτιαξε τον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, πνευματικά εγγόνια του Αγίου Αμφιλοχίου Μακρή της Πάτμου και ο Ισίδωρος Κρικρής και ο Πλάτων, αλλά και πνευματικά αδέλφια και παιδιά του αγίου Γέροντα Μητροπολίτη Γάνου και Χώρας Αμφιλοχίου Τσούκου. Ο Μητροπολίτης Πλάτων Κρικρής έχει την πείρα, τη διάκριση και την ευστροφία να αναδειχθεί σε άξιος Ποιμενάρχης, ένας πραγματικός πατέρας του Ιερού κλήρου και των ευλογημένων πιστών της Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Επειδή συμπίπτει η ενθρόνιση του με την πρώτη Λειτουργία της Κυριακής 14 Νοεμβρίου του 2021 με το ετήσιο μνημόσυνο του προκατόχου του Μητροπολίτου Ιωάννη Τασσιά, ευχόμαστε και προσευχόμαστε να έχει την ευχή του, να είναι Θεοστήρικτος και Θεοφρούρητος στην υψηλή του αυτή αποστολή και διακονία.
Πλάτωνος του Σεβασμιοτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης; Υπερτίμου και Εξάρχου Κεντρικής Μακεδονίας ,Ημών δε Πατρός και Ποιμενάρχου πολλά, ευφρόσυνα και καλλίκαρπα τα έτη σου. Αμήν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.