Σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας την επόμενη ημέρα μετά την κρίση του κορονοϊού καταρτίζει η κυβέρνηση εξετάζοντας τρία σενάρια: Το σενάριο η κατάσταση να μην καλυτερέψει ούτε να χειροτερέψει σε σχέση με τη σημερινή εικόνα. Το καλύτερο σενάριο, η εξάπλωση του κορονοϊού να σταματήσει όσο γρηγορότερα. Και το χειρότερο σενάριο, δηλαδή η πανδημία να διαρκέσει περισσότερους μήνες από το αναμενόμενο.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες το Πάσχα- Ορόσημο η Κυριακή των Βαΐων
Ανοιχτά είναι επίσης όλα τα ενδεχόμενα, στην περίπτωση που την Κυριακή των Βαΐων συγκεντρωθεί πλήθος πιστών έξω από τις εκκλησίες, παρά τους περιορισμούς. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση δεν είχε απαντήσει την προηγούμενη εβδομάδα στην Ιερά Σύνοδο, η οποία είχε προτείνει οι λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα να πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε χαρακτηρίσει μετρημένη τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος και είχε επιφυλαχθεί για την απάντηση της πολιτείας. Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε ο φόβος συγκέντρωσης πιστών ή περιπτώσεων ιερέων που θα αψηφούσαν τις οδηγίες, όπως ήδη έχουν κάνει.

Σημειωτέον ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με τον οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε πριν και μετά την επέμβαση που υπέστη για να του ευχηθεί ταχεία ανάρρωση, με δηλώσεις του το Σάββατο στον Ant1 έδειξε να κατανοεί την ανάγκη για περιορισμούς στις λειτουργίες το Πάσχα και να εκτιμά ότι αυτό θα ήταν απολύτως σύμφωνο με την ορθόδοξη πίστη.

Ο Αρχιεπίσκοπος ειδικότερα κάλεσε τους πιστούς να μετατρέψουν τα σπίτια τους σε εκκλησίες, παραθέτοντας τα λόγια του Χριστού, «είσελθε εις το ταμείο σου».

«Εκκλησία και Πολιτεία, πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουν την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι ότι η Πολιτεία δεν έχει λόγο για τη Θεία Κοινωνία, αλλά έχει λόγο για τις δημόσιες συναθροίσεις. Επεσήμανε μάλιστα ότι κάποιος που θέλει να μεταλάβει, χωρίς να υπολογίζει ότι μπορεί να κολλήσει τον συνάνθρωπο του, είναι εγωιστής.

Δήλωσε επίσης ότι «Η Εκκλησία έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμόζεται όταν υπάρχει ανάγκη» και τόνισε πως ό,τι γίνει, δε θα γίνει από φόβο ή ευχαρίστηση, αλλά από αγάπη για το συνάνθρωπο.

Ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα έκοψε κάθε αντίδραση στο γεγονός ότι εφέτος δε θα έρθει το Άγιο Φως με ειδική πτήση από τα Ιεροσόλυμα. Ερωτηθείς για το ζήτημα καθώς και για το φόβο συναθροίσεως πιστών με τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, θύμισε ότι παλιότερα, το Άγιο Φως προερχόταν από το καντήλι της Αγίας Τράπεζας κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει Άγιο Φως δεύτερης κατηγορίας, κι αυτό που προέχει είναι να μην εξαπλωθεί η πανδημία του κορονοϊού.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.