Πολλοί ρωτούν γιατί επιλέχθηκε ο αριθμός εννέα και όχι ένας αριθμός πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε Εκκλησίας.

«Δώρο άδωρο» χαρακτηρίζουν οι ιερείς την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι ναοί ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων με 9 πιστούς. Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα συνεδριάσεις την ερχόμενη Τετάρτη οι περισσότεροι ιερείς λένε ότι είναι δύσκολο να γίνει επιλογή των 9 πιστών, στη συνέχεια παρακολούθηση να μην μπει κανείς άλλος, ή κλείσιμο της πόρτας του ναού. «Καλύτερα να παραμείνει η κατάσταση ως έχει» λένε κάποιοι Ιεράρχες, δηλαδή να κάνουν οι ιερείς μόνοι τους τις λειτουργίες με κλειστές πόρτες.

Η ανακοίνωση τω μέτρων προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και πολλά ερωτηματικά στους κόλπους της Εκκλησίας, κρίνοντας σε πρώτη φάση το μέτρο ως δύσκολα εφαρμόσιμο.

Πολλοί ιερείς ρωτούν γιατί επιλέχθηκε ο αριθμός 9 και όχι ένας αριθμός πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε Εκκλησίας. «Είναι δυνατό να εισέλθουν μόνο 9 πιστοί στην Μητρόπολη Αθηνών, στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών ή τον Αγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης» είπε στο protothema.gr Ιεράρχης ο οποίος αναρωτήθηκε ότι την ίδια ώρα σε ένα μικρό χωριό από τους 15 κατοίκους θα πάνε οι 9 στην Εκκλησία και μετά θα κλείσει η πόρτα.

Ένα ακόμα θέμα που βάζουν οι ιερείς είναι το θέμα της ευθύνης της εισόδου των πιστών στους ναούς. Ερωτήματα του τύπου ποιος θα κάνει την επιλογή των 9 πιστών ή ποιος θα ελέγχει την είσοδο απασχολούν τους ιερείς όλων των Μητροπόλεων, από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι ανακοινώσεις.

Επρεπε να βρεθεί η «χρυσή τομή» επισημαίνουν οι Ιεράρχες, υπογραμμίζοντας ότι η αναλογία πιστών και τετραγωνικών ήταν αποδεκτή για λόγους δημόσιας υγείας. «Κατανοούμε ότι πρέπει να προστατευτεί η δημόσια υγεία» λένε οι ψυχραιμότερες φωνές της Εκκλησίας αλλά έπρεπε να βρεθεί και ένα μέτρο που να μπορεί να εφαρμοστεί και όχι να προκαλέσει αντιδράσεις.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.