Η υπόσχεση την οποία είχε δώσει ο Αρχιεπίσκοπος όσον αφορά την αποκατάσταση των διατηρητέων οικοδομών που κατεδαφίστηκαν με οδηγίες του την 1η Φεβρουαρίου 2021, δεν τηρήθηκε ακόμη αφού μέχρι σήμερα δεν καρφώθηκε ούτε βελόνα, όπως υποστηρίζουν άτομα που παρακολουθούν την εξέλιξη της όλης υπόθεσης.

Μάλιστα, ανέφεραν πως πέραν του ότι παρατηρείται κωλυσιεργία στην αναδόμηση των οικοδομών, την ίδια στιγμή οι εργασίες ολοκλήρωσης του καθεδρικού ναού συνεχίζονται, με προσωπικό να δραστηριοποιείται σε διάφορα σημεία. Οι διατηρητέες οικοδομές έχουν περιφραχθεί και ουδεμία εργασία εκτελείται, όπως διαπιστώσαμε και χθες κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης μας και όπως προκύπτει από σχετικές φωτογραφίες.

Η άλλη πτυχή που προβληματίζει αφορά την πρόθεση έμμεσης κατάργησης της πινακοθήκης και της μετατροπής της σε πινακοθήκη/ καφενείο. Όπως μας ελέχθη σχετικά, ο Αρχιεπίσκοπος επιδιώκει την κατάργηση κάποιων τοίχων του ενός κτηρίου που κατεδαφίστηκε (και μαζί του και οι τοίχοι) ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε Συνοδικό το οποίο να χρησιμοποιείται μετά τις θρησκευτικές τελετές.

Αυτό που υποδεικνύεται, είναι πως στην Αρχιεπισκοπή, η οποία είναι δίπλα από τον καθεδρικό ναό, υπάρχει ήδη Συνοδικό το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Πάντως, όποιος επισκεφτεί την περιοχή και δει από κοντά το μέγεθος και τη μεγαλοπρέπεια του ναού, ίσως αντιληφθεί πως τα τρία διατηρητέα ήταν πολύ ταπεινά για να αποτελούν συνοδεία του ναού.

Αφότου κατεδαφίστηκαν τα διατηρητέα, η μόνη εργασία που υλοποιήθηκε ήταν ο καθαρισμός του χώρου από τα υλικά της κατεδάφισης, ο διαχωρισμός των υλικών που έπεσαν από τη δράση της μπουλντόζας κ.λπ., χωρίς να προδιαγράφεται σύντομα έναρξη των εργασιών αποκατάστασης.

Χθες, μετά την επίσκεψη μας, μας λέχτηκε πως είναι ζήτημα χρόνου να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης.

Η δημοτική μηχανικός, Κούλα Ιωάννου, ανέφερε στον «Φ» ότι είχε λεχθεί πως οι εργασίες θα άρχιζαν περί το τέλος Απριλίου αλλά φαίνεται ότι καθυστέρησε περίπου δύο βδομάδες η εκπόνηση της μελέτης και θα ακολουθήσει η έναρξη των εργασιών. «Εξ όσων πληροφορούμαι, η μελέτη έχει υποβληθεί στη συντονίστρια του έργου κ. Αθηνά Αριστοτέλους και μετά την έγκρισή της θα αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης», πρόσθεσε.

Οι εργασίες θα αρχίσουν από την πέτρινη οικοδομή στο νότιο τμήμα (προς την πλευρά του αρχοντικού του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου), η οποία δεν υπέστη της ίδιας έκτασης ζημιές όπως οι άλλες δύο διατηρητέες οικίες.

Με βάση τον προγραμματισμό θα έκαναν άρση της επικινδυνότητας των οικοδομών, θα τις στήριζαν, θα έκαναν διαλογή των υλικών, θα αποτύπωναν την κατάσταση όπως ήταν και θα προχωρούσαν με τις μελέτες.

Αφού έπεσαν οι τοίχοι γιατί να ξανακτιστούν;

Σχετικά με την αλλαγή της χρήσης της μιας οικοδομής, η δημοτική μηχανικός ανέφερε ότι στον χώρο που ήταν προγραμματισμένος για να διαμορφωθεί πινακοθήκη και ο οποίος αποτελείτο από μικρά δωμάτια, ο Αρχιεπίσκοπος θέλει να δημιουργηθούν μεγαλύτερα ανοίγματα επειδή θέλει να το χρησιμοποιεί και ως καθιστικό για να πίνουν κάτι μετά την εκκλησία. Πρόκειται για ένα τρίχωρο (χωρισμός σε τρεις χώρους) και σε αυτούς ζήτησε να μεγαλώσει και η πόρτα ώστε να φαίνεται ως ενιαίος χώρος.

Η μηχανικός του δήμου εκτίμησε πως οι εργασίες αποκατάστασης θα ολοκληρωθούν ένα χρόνο από την ημέρα που θα αρχίσουν.

Στις σχετικές άδειες που εκδόθηκαν στο πλαίσιο ανέγερσης του καθεδρικού ναού περιλαμβανόταν και η συντήρηση των διατηρητέων οικοδομών και αφορούσε «Σύνθετη ανάπτυξη στο οικοδομικό τετράγωνο του συγκροτήματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στην Εντός των Τειχών Πόλη για:

1. Ανέγερση καθεδρικού ναού πάνω από δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης, για τους οποίους έχει ήδη εκδοθεί άδεια οικοδομής.

2. Αλλαγή χρήσης της διατηρητέας οικοδομής (τεμάχιο αρ. 94) από κατοικία σε γραφεία.

3. Αλλαγή χρήσης της διατηρητέας οικοδομής (τεμάχιο αρ. 95) από κατοικία σε κατάστημα εκδόσεων και κυλικείο.

4. Αλλαγή χρήσης της διατηρητέας οικοδομής (τεμάχιο αρ. 93 από κατοικία σε μουσείο/πινακοθήκη.

5. Ολική αποκατάσταση και συντήρηση των πιο πάνω διατηρητέων οικοδομών.

6. Αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου».

Σημειώνεται, πως τμήματα των διατηρητέων οικοδομών είχαν κριθεί επικίνδυνα από το αρμόδιο τμήμα του δήμου και η Αρχιεπισκοπή κλήθηκε να τις στηρίξει από τον Ιούνιο του 2019, αν και δεν είχαν χαρακτηρισθεί με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE ΣΤΟ INSTAGRAM

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.