Σχεδόν ισοπέδωσαν τα διατηρητέα της Αρχιεπισκοπής όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει ο «Φ» και η αγωνία ως προς το κατά πόσον θα αναδομηθούν όντως ή θα κατεδαφιστούν εντελώς, εντείνεται.

Όταν προ ημερών ο «Φ» έγραψε ότι αντί να αρχίσει η αναδόμηση εξακολουθούν να μειώνουν το ύψος των τοίχων, μας ελέχθη ότι όντως εκτελούνται εργασίες περιορισμού του ύψους των τοίχων, αλλά αυτό αφορά την αφαίρεση αποσαθρωμένων υλικών (πλινθαριού), τα οποία δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν.

Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες, το ύψος των τοίχων μειώθηκε στο ελάχιστο, κάτι το οποίο δημιουργεί υπόνοιες ότι στο μυαλό των ιδιοκτητών δεν είναι η αναδόμηση τους, αλλά η εξαφάνιση τους. Αυτό ενισχύεται και από τις απόψεις που άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες τα διατηρητέα δεν συνάδουν με τον καθεδρικό ναό. Σημειώνεται, πως ο καθεδρικός ναός, ειδικά στη σημερινή του μορφή, θεωρείται ξένο σώμα στη συγκεκριμένη περιοχή, σε σχέση με τις διατηρητέες οικοδομές που κατεδαφίστηκαν και οι οποίες ανηγέρθησαν εδώ και δεκαετίες.

Εξάλλου, ανησυχία προκαλεί και η επιθυμία του Αρχιεπισκόπου να αλλάξει τη χρήση των κτηρίων ώστε αντί να διαμορφωθεί πινακοθήκη, όπως προβλεπόταν αρχικά, να δημιουργηθούν μεγαλύτερα ανοίγματα, ώστε ο χώρος να μπορεί αν χρησιμοποιηθεί ως καθιστικό για καφέ μετά τις λειτουργίες στον καθεδρικό ναό. Ήδη, όπως γράφτηκε, οι τοίχοι μειώθηκαν σε σημείο όπου τείνει να δημιουργηθεί ενιαίος χώρος αντί χωριστά δωμάτια, όπως ήταν πριν κατεδαφιστούν.

Σχετικά με την αλλαγή της χρήσης της μια οικοδομής, η Μηχανικός του Δήμου κ. Κούλα Ιωάννου είχε αναφέρει στον «Φ», πως ο Αρχιεπίσκοπος επιθυμεί να δημιουργηθούν τα ανοίγματα σε ένα τρίχωρο ώστε να φαίνεται σαν ενιαίος χώρος.

Γεγονός παραμένει, πως ενώ η απομάκρυνση των σαθρών υλικών αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Αρχικά, η Δημοτική Μηχανικός είχε αναφέρει πως οι εργασίες αποκατάστασης θα άρχιζαν περί το τέλος Απριλίου, αλλά φαίνεται ότι καθυστέρησε περίπου δύο βδομάδες η εκπόνηση της μελέτης και θα ακολουθήσει η έναρξη των εργασιών. Τελικά, μέχρι και χθες, ουδεμία κίνηση σημειώθηκε προ αυτή την κατεύθυνση. Της αναδόμησης θα προηγείτο εκσκαφή δίπλα από τα θεμέλια με σκοπό να ενισχυθούν.

Σημειώνεται, πως πριν αρχίσει η απομάκρυνση του πλινθαριού απομακρύνθηκαν οι σοβάδες και οι γύψοι από τους τοίχους. Εξάλλου, αφαιρέθηκαν τα παράθυρα από τα οποία κάποια θα επιδιορθωθούν ενώ όπου η ζημιά κριθεί ανεπανόρθωτη, να αντικατασταθούν με καινούρια.

Η πρώην διευθύντρια Πολεοδομίας κ. Αθηνά Αριστοτέλους, η οποία ανέλαβε ρόλο συντονίστριας, στη διαδικασία αναδόμησης, διαβεβαίωσε πως θα παρακολουθεί το έργο.

Όπως είναι γνωστό, τα διατηρητέα κατεδαφίστηκαν την 1η Φεβρουαρίου 2021 και ενώ στην αρχή η Αρχιεπισκοπή διαβεβαίωνε πως θα κινηθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες αναδόμησης τους, πέρασαν ήδη τέσσερις μήνες χωρίς να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είχε επίσης δηλώσει, πως οι εργασίες θα αρχίσουν από την πέτρινη οικοδομή στο νότιο τμήμα προς την πλευρά του αρχοντικού του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, η οποία δεν υπέστη της ίδιας έκτασης ζημιές όπως οι άλλες δύο διατηρητέες οικίες. Η Μηχανικός του Δήμου εκτίμησε πως οι εργασίες αποκατάστασης θα ολοκληρωθούν ένα χρόνο από την ημέρα που θα αρχίσουν.

Σημειώνεται, πως αν και στους σχεδιασμούς ήταν η αναδόμηση των διατηρητέων παράλληλα με την ανέγερση του καθεδρικού ναού, ο ναός εγκαινιάστηκε ήδη ενώ οι εργασίες που αφορούν τις διατηρητέες οικοδομές μένουν ουσιαστικά στάσιμες.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.