Χιλιάδες μαθητές αποχαιρέτησαν χθες τα σχολεία τους, Δημοτικά και Γυμνάσια. Σχεδόν παντού στήθηκαν τα «παραδοσιακά πανηγύρια» από τα παιδιά που γιόρτασαν την έναρξη των θερινών τους διακοπών και το κλείσιμο των σχολείων τους για τους μήνες του καλοκαιριού.

Όμως στη Φανερωμένη αυτό δεν ίσχυσε. Αντιθέτως, ο αποχαιρετισμός έγινε σε ένα βαρύ συγκινησιακό κλίμα αφού για τους μαθητές του σχολείου αυτού, το ραντεβού για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη δεν ανανεώνεται.

Η πολιτική απόφαση για οριστικό κλείσιμο του σχολείου της περιοχής στην καρδιά της Λευκωσίας, έβαλε χθες τη σφραγίδα της, με τα παιδιά του, όλα με μεταναστευτική βιογραφία, φανερά στεναχωρημένα και συγκινημένα να προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν ότι ο Σεπτέμβρης θα τα βρει σε ένα άλλο, άγνωστο σχολείο και όχι εκεί, στο δεύτερο σπίτι τους, όπως αρκετά από αυτά το αποκαλούσαν. Κι αυτό διότι, εκεί βρήκαν θαλπωρή και πολύπλευρη στήριξη με δασκάλους που στάθηκαν δίπλα τους από την πρώτη στιγμή ως μία άλλη οικογένεια. Δασκάλους που είχαν παιδικές ψυχές μπροστά τους που ήθελαν στήριξη αλλά και άλλες που έφταναν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ξεριζωμένες από τη χώρα τους, και αυτό που χρειάζονταν πρώτα απ’ όλα ήταν η αποδοχή και η αγάπη.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους παρευρέθηκε χθες στην τελική σχολική γιορτή του σχολείου της Φανερωμένης και μας μετέφερε το κλίμα που επικρατούσε τόσο στους εκπαιδευτικούς, όσο και στα παιδιά και τους γονείς τους. «Ήταν μία πολύ θλιβερή μέρα για την εκπαίδευση του τόπου και την κοινωνία. Προσωπικά ως μαθητής του Δημοτικού Φανερωμένης για έξι χρόνια, ως μαθητής του Γυμνασίου Φανερωμένης για τρία χρόνια, ως διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Φανερωμένης για πέντε χρόνια, αλλά και ως γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, νιώθω μεγάλη θλίψη και στεναχώρια για το κλείσιμο του σχολείου. Το σχολείο μας άντεξε στα δεκάδες δύσκολα χρόνια που πέρασαν, αλλά δυστυχώς λύγισε από τις αποφάσεις των σκοπιμοτήτων και των εκατομμυρίων που λήφθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες», ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους, τονίζοντας ότι οι τελευταίες στιγμές των παιδιών στο σχολείο τους ήταν πολύ συγκινητικές. Παιδιά έλεγαν στους εκπαιδευτικούς τους «εμείς αγαπούμε το σχολείο μας και δεν θέλουμε να κλείσει», ενώ αρκετοί ήταν οι γονείς που είπαν στους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα στα παιδιά τους, ότι «όσα ευχαριστώ και να σας πούμε για αυτά που μας προσφέρατε, θα είναι λίγα».

Όπως πληροφορείται ο «Φ», κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν στη Φανερωμένη, θα βρεθούν τη νέα σχολική χρονιά στα γειτονικά σχολεία της περιοχής, τα οποία θα φιλοξενήσουν για τα επόμενα χρόνια τους μαθητές της Φανερωμένης. Κάποιοι το ζήτησαν και έγινε δεκτό. Στόχος είναι να συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στα παιδιά αυτά και να τα βοηθήσουν στην ένταξη τους στα νέα τους σχολεία.

Η πόρτα του σχολείου της Φανερωμένης κλείνει οριστικά αύριο, όταν οι εκπαιδευτικοί του θα ολοκληρώσουν τις εργασίες τους και θα αποχωρήσουν. Το κλειδί παραδίδεται και κανένας δεν θα επιστρέψει εκεί τον Σεπτέμβρη…

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.