Εκκλησία Κράτος: Ο Εκπρόσωπος του Εφημεριακού Κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στον ΕΦΚΑ, όπως και Μέλος του Δ.Σ. της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μισθωτών Δημοσίου Τομέα, π. Ευάγγελος Φεγγούλης, Πρωτοπρεσβύτερος και Θεολόγος αναφέρει τα εξής: Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούμε τις εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της συνάντησης του Πρωθυπουργού της χώρας με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, που οδηγεί τον εφημεριακό κλήρο της εκκλησίας της Ελλάδος εκτός της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως οι κληρικοί αδελφοί δεν θα είμαστε πλέον Δημόσιοι Υπάλληλοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμβουλευτικής Επιτροπής μισθωτών Δημοσίου Τομέα ΕΦΚΑ, εκπροσωπώντας το σύνολο των κληρικών της πατρίδας μας στον ΕΦΚΑ και όχι ένα μέρος αυτών, καταρχάς συνιστώ ψυχραιμία προς όλους τους αδελφούς κληρικούς, καθότι είναι εξαιρετικά πρώιμο να τοποθετηθούμε για μια ανακοίνωση – εκδήλωση προθέσεων, όπως επισήμανε και ο Αρχιεπίσκοπος, η συγκεκριμενοποίηση της οποίας στο σύνολο των επιμέρους παραμέτρων της, έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, καθότι για το μείζον αυτό θέμα θα αποφανθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και φυσικά οι επιτροπές εργασίας που θα συσταθούν από τις δύο πλευρές.

Εκκλησία Κράτος – Ερωτηματικά της «Συμφωνίας»

Ωστόσο, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι από την προ-συμφωνία αυτή έχουν δημιουργηθεί εύλογα ερωτήματα που πρέπει αρμοδίως άμεσα να τύχουν διευκρινήσεων και απαντήσεων και συγκεκριμένα:

  1. Πόσο, αλήθεια, δεσμευτική μπορεί να είναι μια «επιδότηση» του κράτους, αντίστοιχη με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων; Τι θα γίνει στην περίπτωση που το κράτος, οποιαδήποτε στιγμή και για οποιοδήποτε λόγο ή με όποια δικαιολογία υπαναχωρήσει από τη δέσμευσή του αυτή; Στην δυσάρεστη αυτή περίπτωση ποιος θα αναλάβει να εγγυηθεί την καταβολή της μισθοδοσίας των κληρικών;
  2. Μετά τα νέα δεδομένα που εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθούν ποιος θα είναι ο νέος Ασφαλιστικός Φορέας του Εφημεριακού Κλήρου, στον οποίο θα απευθύνεται για τα εργασιακά του δικαιώματα, για την σύνταξή του και τι ακριβώς θα προβλέπεται για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη;
  3. Στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από τις δύο πλευρές αναφέρεται ρητά ότι διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, όχι όμως και νέων κληρικών καθότι «πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας» από το κράτος. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι για τους νέους ιερείς δεν θα υπάρχει πλέον μισθός; Ή μήπως θα επέλθουν αναπόφευκτα μειώσεις μισθών για τους παλαιούς, ώστε να καταστεί δυνατό να μισθοδοτούνται και οι νέοι κληρικοί;

Εκκλησία Κράτος – Τα Θετικά της «Συμφωνίας»

Στα θετικά της «Συμφωνίας» οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΤΑΕΠ), από το Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος και ο επιμερισμός εσόδων και υποχρεώσεων του ΤΑΕΠ, κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Επειδή συνεπώς τα ως άνω ζητήματα είναι εξόχως σημαντικά και αφορούν τις ζωές και την καθημερινότητα 10.000 και πλέον προσώπων και των πολυμελών (ως επί το πλείστων) οικογενειών τους, παρακαλούμε τον Μακαριώτατο και την Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, πριν καταλήξουν σε οποιαδήποτε απόφαση, να θέσουν το φλέγον αυτό θέμα σε διαβούλευση, προσκαλώντας σε αυτή τουλάχιστον από έναν εκπρόσωπο εκάστης Ιεράς Μητροπόλεως, προκειμένου να τοποθετηθούν επί της ουσίας και οι άμεσα «θιγόμενοι» στην προκειμένη περίπτωση, ήτοι οι 9500 ιερείς της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλά και ο εφημεριακός κλήρος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Είναι πραγματικά άδικο να διορίζονται κανονικά στην Ελλάδα μουφτήδες και Ραβίνοι κληρικοί έχοντας διασφαλισμένο τον μισθό τους ως Δημόσιοι Υπάλληλοι – Θρησκευτικοί Λειτουργοί και από την άλλη μεριά ο αγωνιστής παπάς της Ελλαδικής Εκκλησίας και όχι μόνο, σε μια εποχή δύσκολη για την πατρίδα, που η προσφορά του είναι τεράστια, να οδηγείται σε περιπέτειες και μαζί του πάνω από 50.000 μέλη των οικογενειών αυτών.

Κλείνοντας καλώ όλους τους εν Χριστώ αδελφούς της Εκκλησίας μας, στην άμεση και ενεργό συμμετοχή τους, για την συγκρότηση ενός νέου, δυναμικού και συγκροτημένου φορέα, (το Καταστατικό του οποίου είναι ήδη έτοιμο), που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του εφημεριακού μας κλήρου σε ότι αφορά τα εργασιακά του δικαιώματα, πάντα σε συνεργασία με τους επιχωρίους Μητροπολίτες.

π. Ευάγγελος Φεγγούλης
Πρωτοπρεσβύτερος, Θεολόγος

Διαβάστε όλες τις σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 9 Νοεμβρίου 2018 από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.