Τέσσερα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν στον Δήμο Χανίων για να προετοιμάσει τους φακέλους για την αποδοχή μιας μεγάλης δωρεάς ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας από την Ενορία Κουνουπιδιανών. Ωστόσο, πλέον το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου εμφανίζεται επιφυλακτικό επικαλούμενο τις εξελίξεις στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Κράτους – Εκκλησίας.

Ο λόγος για 4 ακίνητα και συγκεκριμένα το μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου που βρίσκεται στον δρόμο από Κουνουπιδιανά προς Καλαθά, ένα οικόπεδο 35 στρ. κοντά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κουνουπιδιανών, ένα κτίσμα μέσα στον οικισμό που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ως αποθήκη από τον συνεταιρισμό και τέλος μια έκταση 1 στρ. που είχε παραχωρηθεί στο Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών.

Για το ζήτημα της δωρεάς υποβλήθηκε προχθές από τον πρώην αντιδήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο Νεκτάριο Αλεξανδράκη ερώτηση στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, χωρίς όμως το θέμα τελικά να συζητηθεί κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του τελευταίου Συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η υπόθεση χρονολογείται πριν ακόμα το 2014 όταν σε συνάντηση που είχε γίνει τότε μεταξύ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας Κουνουπιδιανών και ανθρώπων της σημερινής Δημοτικής Αρχής, το Συμβούλιο είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για μια μεγάλη δωρεά ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι οι υπηρεσίες του Δήμου θα ετοιμάσουν τους φακέλους των ακινήτων.

Στην ερώτηση του προς τον δήμαρχο Χανίων αναφέρεται ότι οι φάκελοι παραδόθηκαν τελικά στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κουνουπιδιανών 4 χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2018, κι εκείνο έλαβε άμεσα την απόφαση του και την έστειλε στο αρμόδιο όργανο προς έγκριση, που είναι το Μητροπολιτικό Συμβούλιο. Καταλήγοντας ο κ. Αλεξανδράκης ζητάει να υπάρξει ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την πορεία της υπόθεσης.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τα “Χ.ν.” επικοινώνησαν με τον πρόεδρο του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα έχει ήδη συζητηθεί, ωστόσο, θα τεθεί εκ νέου στο Συμβούλιο προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας.

«Έχουμε πάρει απόφαση αλλά δεν έχουμε προλάβει να την γράψουμε», σημείωσε ο κ. Δαμασκηνός και πρόσθεσε ότι στην απόφαση αυτή η Εκκλησία εκφράζεται θετικά υπό τους όρους ότι θα παραχωρηθεί μόνο η χρήση (όχι η κυριότητα) και ότι οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν θα είναι συγκεκριμένες, ενώ τα οικόπεδα θα επιστρέψουν αυτομάτως στην Εκκλησία όταν πάψουν να ασκούνται αυτές οι δραστηριότητες.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το θέμα θα επανέλθει στο Συμβούλιο προκειμένου να προστεθεί ένας ακόμα όρος που θα προβλέπει ότι η περιουσία θα επιστραφεί στην Εκκλησία εφόσον το Κράτος προχωρήσει στο σχέδιο συμφωνίας με την Εκκλησία που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

«Είμαστε σε επιφυλακτικοί, διότι δεν μπορεί από μια μεριά το κράτος να φέρεται με τον τρόπο που φέρεται κι από την άλλη εμείς να τα δίνουμε όλα. Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση και πρέπει να καταλάβουν ότι κι εμείς είμαστε Έλληνες πολίτες και έχουμε λόγο σε αυτό τον χώρο που λέγεται Ελλάδα», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Δαμασκηνός.

χανιώτικα νεα

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.