ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Ι.Μ. ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Θα χαιρετίσει ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, αρχιμ. Βαρθολομαίος

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023
Κεντρική Δημοτική Βιβιλιοθήκη Θεσσαλονίκης
Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξάνδρου Σβώλου

Παρουσίαση Έκδοσης
«Η οικοδόμηση του Καθολικού της Μονής Εσφιγμένου»
Μιλτιάδη Πολυβίου

Η Αγιορειτική Εστία διοργανώνει την παρουσίαση της έκδοσης του Μιλτιάδη Δ. Πολυβίου με τίτλο «Η οικοδόμηση του Καθολικού της Μονής Εσφιγμένου», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβιλιοθήκης Θεσσαλονίκης (2ος όροφος) Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξάνδρου Σβώλου.

Στην έκδοση, παρουσιάζεται η πορεία της κατασκευής της πρώτης φάσης του καθολικού της Μονής Εσφιγμένου με βάση, κατά κύριο λόγο, τις πληροφορίες ενός αριθμού ανέκδοτων εγγράφων του αρχείου της, που αποτυπώνουν με λεπτομέρεια το οικοδομικό χρονικό της δημιουργίας του κτίσματος από τον προγραμματισμό του έργου ως την πλήρη ολοκλήρωσή του. Τα στοιχεία που αναδεικνύονται παρέχουν ένα πλήθος σημαντικών πληροφοριών ευρύτερης σημασίας σχετικά με τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση των έργων, τις διάφορες ειδικότητες των απασχολούμενων στις οικοδομικές εργασίες, τον αριθμό των εργαζομένων στα επί μέρους συνεργεία, τις αμοιβές τους κατά βαθμίδα επαγγελματικής στάθμης, την καταγωγή τους, τα είδη και την προέλευση των χρησιμοποιούμενων οικοδομικών υλικών, τις μονάδες μέτρησής τους, τις τιμές τους, και την τεχνική ορολογία της εποχής, συμβάλλοντας έτσι στην πληρέστερη γνώση της παραγωγής του αρχιτεκτονικού έργου στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα χαιρετίσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
• Φωκίων Κοτζαγεώργης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.
• Μοναχός Κοσμάς Σιμωνοπετρίτης, Δρ Τουρκολόγος
• Φαίδων Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτονας – Αναστηλωτής
και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.