Η Μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου ετιμήθη στην Ιερά Μητρόπολή μας το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου με ιδιαίτερη ευλάβεια και την παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών.

Πανηγύρισαν με ιεροπρέπεια και κατάνυξη τα δύο Ιστορικά Μοναστήρια της Φθιώτιδος, η Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας και η Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης, τα Καθολικά των οποίων είναι αφιερωμένα στο Γενέθλιο της Θεοτόκου.

Αφ’ εσπέρας του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός εις τον οποίο χοροστάτησε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, συμπαραστατούμενος υπό του Καθηγουμένου της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβροσίου Αναστασίου, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανού Γιαντσίδη, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεοφύτου Ραφαηλίδη, του Αγιορείτου Ιερομονάχου π. Επιφανίου Παντοκρατορινού, πολλών Ιερέων της Μητροπόλεως και των Αρχιδιακόνων π. Ιωήλ Ποδαροπούλου και π. Ευσταθίου Κατόπη.

Τους Ιερούς ύμνους του Εσπερινού απέδωσε θαυμάσια χορός νέων Ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου της Μονής κ. Ευαγγέλου Τσιρίγκα Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Ιερά και Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας κατά το έθος εξήλθε του Θρόνου της και πραγματοποιήθηκε η λιτή πέριξ του Καθολικού.

Μετά την ευλόγηση των άρτων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος απηύθυνε την Θεολογική του διδαχή προς τους εκατοντάδες των παρευρισκομένων, αλλά και σε αυτούς που παρακολουθούσαν τον Εσπερινό μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm), αναφερόμενος στο υπερευλογημένο πρόσωπο της Παναγίας και χαρακτηριστικά ανέφερε:

« Αγαπητοί μου αδελφοί, απόψε η παρουσία σας εδώ σ΄αυτό το Μοναστήρι, είναι τρανή απόδειξη, ότι σ΄ αυτή την Μητρόπολη , σ΄ αυτό τον τόπο υπάρχουν ευλαβείς άνθρωποι, ¨ανθρωποι με ευσέβεια που αγαπούν την Εκκλησία, πιστεύουν στην Ορθόδοξη πίστη και ευλαβούνται ιδιαίτερα την Παναγία την Μητέρα του Κυρίου μας. Η εορτή της Παναγίας μας προτρέπει να πάρουμε παράδειγμα ζωής από Αυτήν για τη νέα εκκλησιαστική χρονιά που μόλις ξεκίνησε είναι ζυμωμένη μέσα στην Ορθόδοξη πίστη και είναι ζωή γιορτής και χαράς χάριν στους Αγίους μας, την Παναγία μας και τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Η Παναγία μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε, η ζωή μας πρέπει να είναι μία ελεύθερη επιλογή στο θέλημα του Θεού, όπως Εκείνη επέλεξε ελεύθερα να δοθεί ολοκληρωτικά στο Θεό και να γίνει δοχείο της Χάριτός Του για να ολοκληρωθεί το σχέδιο σωτηρίας του ανθρώπινου γένους. Η Παναγία επίσης μας προτρέπει να ζούμε μέσα σε κοινωνία αγάπης, ειρήνης και αλληλοπεριχώρησης με τους άλλους ανθρώπους, μας δείχνει επίσης το μεγάλο προνόμιο του ανθρώπου την προσευχή. Με την προσευχή ζούμε στην κοινωνία αγάπης και Χαράς με το Θεό και τους άλλους ανθρώπους. Έρχεται η Παναγία αδελφοί μου στη ζωή και στην καρδιά μας και μας λέγει: «ζήστε με χαρά και ειρήνη. κοινωνήστε την Αγάπη του Υιού μου, γίνεται ένα μαζί Του γαι να είναι η ζωή σας μακάρια και αναστάσιμη, ζωή χαράς και αιωνιότητος. Απότα βάθη της καρδιάς μου να συνεχίσετε αυτή την ευλογημένη παράδοση να προσέρχεστε με ευλάβεια στο μοναστήρι της Παναγίας και να λαμβάνετε την ευλογία Της και χαίρομαι που βλέπω ότι φέρνετε και τα παιδιά σας, τα οποία διδάσκονται από την Παναγία και την Αγία μας Εκκλησία.

Εύχομαι στον άγιο Καθηγούμενο π. Αμβρόσιο δύναμη και υγεία, για να φέρει εις πέρας αυτό το σπουδαίο έργο που έχει αναλάβει και σε όλους σας να έχετε υγεία και χαρά και αυτό το νέο Εκκλησιαστικό έτος και να είμαστε βέβαιοι ότι η Παναγία θα είναι πάντοτε η Μάνα μας και Υπέρμαχος Στρατηγός μας, αυτή που θα μας θεραπεύει θα μας λυτρώνει και θα μας οδηγεί στην Αιωνιότητα. Αμήν».

Προ της απολύσεως ο Καθηγούμενος της Μονής π. Αμβρόσιος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο εκφράζοντας εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος τις θερμές του ευχαριστίες για την ευλογητή και αγιαστική παρουσία του στην Πανήγυρη της Μονής, στον Ιστορικό και αιματοβαμμένο αυτό τόπο. Στο μοναστήρι όπου η χάρις και η παρουσία της Παναγίας είναι εμφανής και εστήριζε και στηρίζει κάθε πιστό προσκυνητή που προσέρχεται. Μία Μονή την οποία αγαπούσε και είχε θέσει υπό την ανύστακτη πατρική μέριμνά του ο μακαριστός Ποιμενάρχης μας, στηρίζοντας τους Πατέρες της Αδελφότητος καθημερινά. Κλείνοντας τον λόγο του ο π. Αμβρόσιος ευχήθηκε εις τον Σεβασμιώτατο έτη πολλά, υγιή, πανευφρόσυνα και καλλίκαρπα με αδιάλειπτο την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ακολούθησε εόρτια δοχή εις το νέο Αρχονταρίκι της Μονής προς όλους.

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, εις τον τόπο όπου αναπαύεται ο αείμνηστος Ποιμενάρχης μας, στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, πνευματικό ανάστημα του μακαριστού Μητροπολίτου μας, συμπαραστατούμενος από Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως μας και από άλλες Μητροπόλεις της Ελλάδος, παρουσία εκατοντάδων ευλαβών πιστών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει και τις δύο αυλές της Μονής.

Τους ύμνους της Εορτής απέδωσε θαυμάσια Βυζαντινός Χορός υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Η ευλόγηση των άρτων πραγματοποιήθηκε στην έξω αυλή της Μονής, όπου ο Σεβασμιώτατος Λαρίσης κ. Ιερώνυμος εξεφώνησε Θεολογικό Λόγο αναφερόμενος στην μεγάλη Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου με την οποία ανοίγει το Εκκλησιαστικό έτος.
Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί με συγκίνηση και στον μακαριστό Ποιμενάρχη μας, ο οποίος αγαπούσε και τιμούσε ιδιαίτερα την Παναγία σε όλη του τη ζωή. Εις το τέλος του λόγου του ευχήθηκε στην Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ιωάννα την Ιατρό και την περί αυτήν 15μελή Ιερά Αδελφότητα, η Παναγία να είναι προστάτης και αρωγός στην ζωή τους και να τους δίδει δύναμη και υγεία για να συνεχίσουν το Πνευματικό και Φιλανθρωπικό έργο, το οποίο επιτελεί η Μονή, ανακουφίζοντας και παρηγορώντας κάθε προσκυνητή που προσέρχεται στο Μοναστήρι.

Ανήμερα της Εορτής Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας εις τον Πανηγυρικό όρθρο χοροστάτησε ο συντοπίτης μας Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, Βοηθός Επίσκοπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πόλη της Λαμίας και στην συνέχεια προηξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργών μετά Ιερέων της Μητροπόλεως Φθιώτιδος και άλλων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι Ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm),ενώ του ύμνους απέδωσε με αρτιότητα Βυζαντινός χορός υπό την Διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου διδασκάλου κ. Ανδρέου Ιωακείμ, ως και εις τον Εσπερινό.

Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Θεοφιλέστατος εκήρυξε τον Θείο Λόγο με Θεολογική δεινότητα, αναφερόμενος στην μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου και στα μηνύματα που απορρέουν απ΄ αυτή.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.