Η επιστολή που έστειλαν στις συγκλήτους όλων των ελληνικών πανεπιστημίων, η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Παιδείας καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης, σηματοδοτεί την εκκίνηση των θεσμικών πρωτοβουλιών του υπουργείου για την ανώτατη εκπαίδευση. Είχε προηγηθεί η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όμως αυτή ήταν μια μεμονωμένη πρωτοβουλία που εντάχθηκε σε άλλο νομοσχέδιο.

Τώρα τα ζητήματα που παρατίθενται στη σχετική επιστολή παραπέμπουν σε μια συνολική μεταρρύθμιση, σε ένα νέο νόμο-πλαίσιο ουσιαστικά για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς περιλαμβάνουν σημαντικές ανατροπές σε σχέση με το ισχύον καθεστώς και οι οποίες είναι πιθανό να προκαλέσουν σημαντικές αντιδράσεις από τη μεριά των φοιτητών.

Αλλαγές στη διοίκηση και επιστροφή των «Συμβουλίων Ιδρύματος»
Ο πρώτος άξονας που περιλαμβάνεται στη σχετική επιστολή αφορά τις αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημίων. Ειδικότερα, καταγράφονται οι ακόλουθες προτεραιότητες:

«­-Επανακαθορισμός αρμοδιοτήτων για τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου (εύρος και εσωτερική κατανομή αρμοδιοτήτων, με στόχο την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων και αύξηση της αποτελεσματικότητας στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων).

-Θεσμικά αντίβαρα εντός του Πανεπιστημίου, απαραίτητα για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο στα Πανεπιστήμια και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου: Συμβούλιο Ιδρύματος (ρόλος, αρμοδιότητες, τρόπος επιλογής).

-Γενικός Γραμματέας στα Ανώτατα Ιδρύματα (ρόλος, αρμοδιότητες, τρόπος επιλογής)».

Η κρίσιμη αλλαγή εδώ είναι η επαναφορά του θεσμού των Συμβουλίων Ιδρύματος. Ο συγκεκριμένος θεσμός ήρθε στα ελληνικά εκπαιδευτικά πράγματα με την μεταρρύθμιση της κ. Διαμαντοπούλου και το νόμο 4009/11.

Είχε συμπεριληφθεί στο πόρισμα μιας «Επιτροπής Σοφών» που είχε προηγηθεί και απηχούσε μια κατεύθυνση που εφαρμόζεται σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τα πανεπιστήμια μόνο στα δικά τους εκλεγμένα όργανα, αλλά καλό είναι να υπάρχουν και όργανα με εξωτερικά μέλη ή με ένα συνδυασμό εξωτερικών και εσωτερικών μελών που να έχουν έναν στρατηγικό και εποπτικό ρόλο.

in.gr

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.