Τον αγιασμό των εγκαινίων, σε εστιατόριο στην Αθήνα, τέλεσε εχθές Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου ο π. Χριστόδουλος Φεργαδιώτης. Με κάθε επισημότητα τελέσθηκαν τα εγκαίνια της «Ψαροταβέρνας ο Χοντρός» από τον π. Χριστόδουλο. Ο π. Χριστόδουλος διακονεί επί 23 έτη στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Αμπελοκήπων.

Ο π. Χριστόδουλος διακονεί επί 23 έτη στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Αμπελοκήπων.

Τα εγκαίνια του εστιατορίου «Ψαροταβέρνα ο Χοντρός» πραγματοποιήθηκαν με τον καθιερομένο Αγιασμό και ακολούθησε πλούσιος μπουφές για τους φίλους και επισκέπτες του εστιαστορίου που βρίσκεται στην οδό Σεβαστουπόλεως 152 στην Αθήνα.

Η σημασία του Αγιασμού

Η Τελετή αυτή λέγεται Αγιασμός ακριβώς γιατί με το ευλογημένο νερό, με την μετάληψη και τον ραντισμό πιστεύουμε ότι αγιαζόμαστε και καθαριζόμαστε από τις αμαρτίες μας.

Γι΄ αυτό παρακαλούμε τον Θεό όπως το αγιασμένο νερό θεραπεύσει τις ψυχές και τα σώματα μας και να αποτρέψει κάθε σατανική δύναμη.

Η χρησιμοποίηση αγιασμένου νερού συναντάται σε πολύ παλαιούς χρόνους της ζωής των χριστιανών. Από αρχαίους Εκκλησιαστικούς ιστορικούς μαθαίνουμε για θαύματα που έγιναν με τον ραντισμό του αγιασμένου νερού.

Επίσης υπάρχει μαρτυρία η οποία μας πληροφορεί ότι Αγιασμός γινόταν κάθε μήνα στο παλάτι της Κωνσταντινουπόλεως παρουσία των Βασιλέων.

Έτσι εξηγείται και το τροπάριο «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου…νίκας τοις βασιλεύσι..»που ψάλλεται όταν βαπτίζεται ο Τίμιος Σταυρός στο νερό.

Κάθε πρώτη του μηνός η Εκκλησία τελεί στους Ναούς τον Αγιασμό, ενώ κατά την επιθυμία των πιστών τελείται και σε άλλες περιπτώσεις της καθημερινής μας ζωής όπως κατά την θεμελίωση νέου σπιτιού η άλλης οικοδομής, κατά τα εγκαίνια του νέου σπιτιού, του νέου καταστήματος, του νέου αυτοκινήτου, του Σχολικού έτους, του Κατηχητικού έτους και άλλων πνευματικών δραστηριοτήτων, τελείται για ευόδωση της εργασίας, για ίαση ασθενειών, κατά της βασκανίας και των άλλων δαιμονικών επιθέσεων κ.τ.λ.

Για να τελεσθεί ο Αγιασμός χρειάζεται μια μικρή λεκάνη με καθαρό νερό, λίγο βασιλικό η δενδρολίβανο, το θυμιατήρι του σπιτιού και το κανδήλι.

Ο Ιερέας θα έχει μαζί του το επιτραχείλιο, το Ευαγγέλιο, τον Σταυρό και το «Ευχολόγιο». Σε ένα χαρτί γράφουμε τα ονόματα της Οικογένειας μας η οποία πρέπει να είναι παρούσα και συμπροσευχόμενη στην ακολουθία.

Το Ευαγγέλιο που αναγιγνώσκεται επί την έναρξη παντός ιδιωτικού έργου.

Κατά Ματθαίο: Η παραβολή των ταλάντων. Ευαγγελικό απόσπασμα επί της ενάρξεως παντός ιδιωτικού έργου από πρωτότυπο και σε νεοελληνική απόδοση.

Διαβάστε το ευαγγέλιο που αναγιγνώσκεται επί την έναρξη παντός ιδιωτικού έργου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.