ΟΣΙΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ - ΚΟΝΙΤΣΑ: Έγιναν στην Κόνιτσα τα θυρανοίξια ναού του οσίου Σοφιανού, ανήμερα της εορτής του. Του π. Ηλία Μάκου. Ανήμερα της εορτής του αγίου Σοφιανού, Επισκόπου Δρυινουπόλεως του Σημειοφόρου (Θαυματουργού), το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, έγιναν από τον Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα τα θυρανοίξια του μοναδικού έως τώρα ναού του στην Ελλάδα.

Πρόκειται για προκατασκευασμένο ναό και βρίσκεται στην περιοχή «Σέρβιανα-Ταπόλιτσα» και είναι μετόχι της Μονής Προφητών Διστράτου με κτήτορα του Πέτρο Γκέρτζο, οποίος διέθεσε τα χρήματα και τιμήθηκε από τον Μητροπολίτη Κονίτσης.

ναός αγίου Σοφιανού

Σημαντική ήταν η συμβολή στην ιδέα και στην υλοποίηση του ναού του δραστήριου ηγουμένου της Μονής Μολυβδοσκεπάστου Αρσένιου Μάιπα, ο οποίος δείχνει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τις μονές και τους ναούς της περιοχής.

Μάλιστα τεμάχιο του ιερού λειψάνου του οσίου φιλοξενείται στο ναό αυτό.

Ο Μητροπολίτης Κονίτσης από χρόνια επιθυμούσε να γίνει αυτός ο ναός, γιατί θεωρεί τον όσιο Σοφιανό πρόμαχο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού και πρόδρομο του αγίου Κοσμά.

Να σημειωθεί ότι ο Άγιος Σοφιανός υπήρξε μια μορφή με εκκλησιαστική και εθνική δράση, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, μέσα 17ου αι. και αρχές 18ου αι., της Τουρκοκρατίας, όπου οι εξισλαμισμοί απειλούσαν την Ορθοδοξία και το Έθνος!

Μάλιστα γύριζε από χωριό σε χωριό για να ενισχύσει τους σκλάβους στην πίστη τους και να τους μεταφέρει το μήνυμα της ελευθερίας, ψυχικής και εθνικής.

Και αφιερώθηκε σ’ αυτό το σκοπό, που τον θεωρούσε και ήταν ιερός, παραιτούμενος το 1711, λίγο καιρό πριν το θάνατό του, από τα καθήκοντά του και επανερχόμενος στις τάξεις των μοναχών.

Κέντρο δράσης του ήταν το Μοναστήρι του αγίου Αθανασίου, που τώρα φέρει και το όνομά του, όπου και τάφηκε, στην Πολύτσιανη Αργυροκάστρου.

Ο λόγος του είναι και σήμερα καθοδηγητικός. Περισσότερο από άλλες φορές. Μην αφήνουμε την απελπισία να εισχωρεί μέσα μας.

Αν θεωρούμε το Θεό σύμμαχό μας, δεν πρέπει να κλονιζόμαστε. Βέβαια θα πρέπει να κάνουμε ό,τι εξαρτάται από μας και να αγωνιζόμαστε με σθένος. Πέραν αυτού ας στηρίζουμε τις ελπίδες μας στο Θεό. Και να είμαστε σίγουροι ότι οι ελπίδες αυτές ποτέ δεν θα διαψευστούν.

ναός αγίου Σοφιανού Κόνιτσα

π ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.