Οι Άγιοι Πέντεκαιδέκα μαρτύρησαν στην Τιβεριούπολη και ήσαν: Ο Τιμόθεος, και ο Θεόδωρος Επίσκοποι (Ο Θεόδωρος είναι ένας από τους 318 θεοφόρους πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, ο Πέτρος, ο Ιωάννης, ο Σέργιος, ο Θεόδωρος, ο Νικοφόρος οι ιερείς, ο Βασίλειος και ο Θωμάς διάκονοι, ο Ιερόθεος, ο Δανιήλ, ο Χαρίτων, ο Σωκράτης, ο Κομάσιος και ο Ευσέβιος οι μοναχοί.

Έζησαν τον 4ο μ.Χ. αιώνα, όταν Αυτοκράτορας στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης ο οποίος άνοιξε ξανά τους ναούς των ειδώλων και άρχισε προσφορά δημοσίων θυσιών.

Ταυτόχρονα πρόσταξε τους διοικητές των πόλεων, να συλλαμβάνουν τους Χριστιανούς και αν δεν αρνούνταν το Χριστό, να τους βασανίζουν μέχρι θανάτου.

Οι Πέντεκαιδέκα Άγιοι όμως ζούσαν αγγελική ζωή, φώτιζαν τις ψυχές των ανθρώπων, ήλεγχαν την πλάνη των ειδώλων στην Τιβεριούπολη και την ευρύτερη περιοχή ενώ έλαβαν από τον μισθαποδότη Κύριο και το χάρισμα της θαυματουργίας, και μάλιστα των ιάσεων.

Η ιεραποστολική και χριστιανική δράση των Αγίων, διαδόθηκε ως την Θεσσαλονίκη.

Εκεί οι διοικητές ο Ουάλλης και ο Φίλιππος ήταν φανατικοί ειδωλολάτρες. Ακούγοντας οι δυο την δράση των αγίων, έσπευσαν στην Τιβεριούπολη, τους συνέλαβαν και τους προσήγαγαν σε δημόσια δίκη.

Οι άγιοι, χωρίς δισταγμό και με θάρρος στον αληθινό Θεό, ομολόγησαν την πίστη τους. Η γενναία απάντησή τους εξόργισε τους δυο διοικητές που αποφάσισαν την με ξίφος θανάτωση των αγίων.

Ξεκίνησαν λοιπόν με χαρά και αγαλλίαση, για τον τόπο του μαρτυρίου τους, όπου και έλαβαν τα αμάραντα στέφανα της αθλήσεως τους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.