H βασιλόπιτα είναι το γλύκισμα - σύμβολο της Πρωτοχρονιάς και συνδέεται με την εορτή του Αγίου Βασιλείου, από τον οποίο πήρε το όνομά της.

Εύκολη συνταγή για βασιλόπιτα κέικ

Τη βρίσκουμε με πολλές μορφές και διάφορους τρόπους παρασκευής, σ’ όλα τα ελληνικά σπίτια, αστικά και αγροτικά. Ζυμώνεται κυρίως με αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, και συνηθέστατα πάνω στην επιφάνειά της γράφεται ο αριθμός του νέου έτους με αποφλοιωμένα αμύγδαλα.

Μέσα στο ζυμάρι τοποθετείται ένα νόμισμα, που όποιος το βρει κατά το μοίρασμα της βασιλόπιτας θα είναι ο τυχερός της χρονιάς. Σε κάποιες αγροτικές περιοχές αντί για νόμισμα τοποθετούσαν παλαιότερα ένα κομματάκι άχυρο, κλήμα ή κλώνο ελιάς, ανάλογα με την παραγωγή της περιοχής, και όποιος το έβρισκε θα είχε καλή σοδειά κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Η βασιλόπιτα κόβεται και μοιράζεται με εθιμικό τελετουργικό τη νύχτα της παραμονής του νέου χρόνου ή ανήμερα την Πρωτοχρονιά

Υλικά

500 γρ. (4 φλιτζ. τσαγιού) Φαρίνα Κόκκινη
250 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο ή μαργαρίνη
400 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) Ζάχαρη
6 αυγά
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
20 γρ. (4 κουτ. σούπας κονιάκ)
200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Χτυπάτε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο και προσθέτετε σταδιακά την Ζάχαρη , τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα και το κονιάκ.

Στο τέλος προσθέτετε τη Φαρίνα κοσκινισμένη και χτυπάτε άλλο 1 λεπτό.

Αδειάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 30-32 εκ. και ψήνετε 160-170°C ανάλογα με τον φούρνο (στη μεσαία σχάρα).

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.