ΕΦΚΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Η έκπτωση ισχύει για όσους καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης μηνών Ιανουαρίου - Μαρτίου και δεν κάνουν χρήση της 4μηνης "μίνι ρύθμισης" που θεσμοθετήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων λόγω κορωνοιού. Δηλαδή η έκπτωση 25% ισχύει κατ αρχήν για όσους καταβάλλουν τις εισφορές μηνός Φεβρουαρίου έως 10 Απριλίου.

Αυτό μεταφράζεται στην πράξη ως εξής:

Επαγγελματίες – Αυτοαπασχολούμενοι (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ)

1η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 220 ευρώ με 25% έκπτωση 165 ευρώ

2η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 262 ευρώ με 25% έκπτωση 196,5 ευρώ

3η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 312 ευρώ με 25% έκπτωση 234 ευρώ

4η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 373 ευρώ με 25% έκπτωση 279,75 ευρώ

5η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 435 ευρώ με 25% έκπτωση 326,25 ευρώ

6η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 576 ευρώ με 25% έκπτωση 432 ευρώ

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έκπτωση των εισφορών θα οδηγήσει σε μείωση της σύνταξης παρότι με δύο μήνες δεν πρόκειται να επηρεαστεί αισθητά.

Υπενθυμίζεται πως για τους ίδιους δικαιούχους (πλήττονται βάσει ΚΑΔ) η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης έχει παραταθεί κατά 3 μήνες.

Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Έχουν παγώσει δηλαδή οι ρυθμίσεις για 3 μήνες και η αποπληρωμή μεταχρονολογείται ώστε να ξεκινήσει από τέλη Ιουνίου και μετά.

Συνεπώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τρεις επιλογές:

– Να πληρώσουν κανονικά το ποσό της εισφοράς που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία τους χωρίς την χρήση της έκπτωσης εφόσον το επιθυμούν.

– Να κάνουν χρήση της έκπτωσης 25% και να πληρώσουν την εισφορά του Απριλίου μειωμένη κατά 55 ευρώ μέχρι την Τετάρτη 10 Ιουνίου

– Να πληρώσουν την εισφορά σε 4 μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, με καταβολή της πρώτης δόσης έως 31.10.2020 αν κι εφόσον εμπίπτουν στους πληττόμενους κλάδους.

Η έκπτωση 25% αφορά όλους τους αυτοτελώς απασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες- είτε πλήττονται από τον κορονοιό είτε όχι.

Αντίθετα η δυνατότητα πληρωμής των εισφορών Απριλίου σε 4 δόσεις αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο αφορά μόνο όσους πλήττονται βάσει ΚΑΔ.

Πληρώνονται αύριο 2 Ιουνίου 2020 οι επικουρικες συντάξεις – Αναδρομικά.

Τσαντίρης Νίκος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.