ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΣΥΝΤΑΓΗ – Η φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, και υπάρχουν πολλές παραλλαγές της.
Φανουρόπιτα με 9 Υλικά
Υλικά:
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Ανακατεύετε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί καλά.
Προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνετε τα καρύδια και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αδειάζετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί και ψήνετε για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο της πίτας.
Φανουρόπιτα με Σταφίδες
Υλικά:
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
1 ποτήρι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1 φλιτζάνι σταφίδες
4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Ανακατεύετε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί καλά.
Προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Ρίχνετε το νερό και ανακατεύετε.
Προσθέτετε το αλεύρι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτετε τις σταφίδες και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Αδειάζετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί και ψήνετε για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο της πίτας.