Ι.Μ. ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Μια ελαιογραφία ιστορικής και εκκλησιαστικής αξίας δωρήθηκε σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου. Συγκεκριμένα, στις 14 Φεβρουαρίου 2022, η Δέσποινα Καρβελά, θυγατέρα του προ έτους κοιμηθέντος, Παύλου Καρβελά (υιού Διονυσίου), επισκέφθηκε τα γραφεία της Μητροπόλεως, για να πραγματοποιήσει μια επιθυμία του πατέρα της, εκπεφρασμένη στη διαθήκη του.

Παρέδωσε ως δωρεά του μια ελαιογραφία του Πρωτοπαπά (ή Αρχιπρεσβυτέρου) της Ζακύνθου, Παρθενίου Νεράντζη (1804-1809), η οποία θεωρείται ότι ιστορήθηκε από τον διαπρεπή αγιογράφο της Ζακύνθου, Νικόλαο ιερέα Καντούνη (1768-1834), μαθητή Νικολάου ιερέως Κουτούζη (1741-1813), διαστάσεων 0,80Χ1,05 μέτρου. Η προσωπογραφία Νεράντζη ήταν κτήμα της Οικογενείας Καρβελά από παλιά, μετακομισθείσα στην εν Αθήναις κατοικία της πριν από την σεισμοπυρκαγιά του 1953, που αφάνισε πάμπολλους πολιτιστικούς θησαυρούς του νησιού.

Το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής υπέγραψαν εκατέρωθεν η ίδια η κ. Καρβελά και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Παρών ήταν και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μάλιστα ευχαρίστησε εκ μέρους της Μητροπόλεως για την τιμή της δωρεάς.

Σημειωτέον ότι στην Πινακοθήκη του Μητροπολιτικού μεγάρου Ζακύνθου, μεταξύ των άλλων προσωπογραφιών των Πρωτοπαπάδων της Ζακύνθου, σώζεται και άλλη μια ελαιογραφία Παρθενίου Νεράντζη, στα πλείστα σημεία της όμοια με την δωρηθείσα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.