Αναφορά στη βολή που πραγματοποιήθηκε πέρσι στο πεδίο βολής «Φανός» έκανε ο Γενικός Ελεγκτής, στην ειδική έκθεση που δημοσίευσε για το Υπουργείο Άμυνας.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι συγκεκριμένη μονάδα της Εθνικής Φρουράς στις 8 Ιανουαρίου του 2022 με έγγραφό της προγραμμάτισε τη διεξαγωγή εκπαιδευτικής βολής για το προσωπικό της, με τη συμμετοχή στελεχών του προϊστάμενου Σχηματισμού.

«Κατά την εκτέλεση της βολής, κληρικοί και μέλη του προσωπικού συγκεκριμένης Ιεράς Μητρόπολης, επισκέφθηκαν το πεδίο βολής και αφού ξεναγήθηκαν από στελέχη της Δύναμης, συμμετείχαν σε αυτήν κάνοντας βολές με στρατιωτικά τυφέκια, έπειτα από προφορική έγκριση του τότε Διοικητή του Σχηματισμού. Σχετικές φωτογραφίες με στιγμιότυπα που απεικόνιζαν την ενεργό συμμετοχή τους στη βολή, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Η Υπηρεσία μας δεν εντόπισε οποιαδήποτε νομική βάση, ούτε άλλη επιχειρηματολογία για ενδεχόμενο επιχειρησιακό όφελος για την ΕΦ, σχετικά με διεξαγωγή βολής από άτομα που είναι απαλλαγμένα από την υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής υπηρεσίας στην ΕΦ και που, ενδεχομένως, δεν έχουν τύχει ούτε καν βασικής εκπαίδευσης στη χρήση όπλων και πυρομαχικών», αναφέρει στην έκθεσή του ο Ελεγκτής.

Συνεχίζει λέγοντας ότι «επιπρόσθετα, επισημάναμε ότι, ο συνολικός αριθμός πυρομαχικών που αναλώθηκε ισούταν με την αρχική ποσότητα που προγραμματίστηκε για χρήση από το προσωπικό της Μονάδας και του Σχηματισμού, από το οποίο συμπεράναμε ότι τα στελέχη και οπλίτες της ΕΦ δεν έλαβαν την προγραμματισθείσα εκπαίδευση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, η πιο πάνω πρακτική δεν φαίνεται να είχε οποιοδήποτε επιχειρησιακό όφελος για την ΕΦ, αλλά αντιθέτως είχε επιφέρει μόνο κόστος, ενώ παράλληλα δημιούργησε προηγούμενο σε ενδεχόμενα μελλοντικά αιτήματα για συμμετοχή σε βολές από άλλα οργανωμένα σύνολα, ζητήσαμε από το ΓΕΕΦ, όπως μας ενημερώσει ως προς το νομικό υπόβαθρο της εν λόγω ενέργειας».

«Το ΓΕΕΦ, με την επιστολή του, ημερ. 3.6.2022, μας ανέφερε τα ακόλουθα: α. Στην εν λόγω βολή προσκλήθηκε συγκεκριμένος Μητροπολίτης, συνοδευόμενος από κληρικούς και μέλη της Μητροπόλεως, προκειμένου να ενημερωθεί για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του πεδίου βολής, καθότι η υπό αναφορά Μητρόπολη επιδεικνύει έμπρακτο ενδιαφέρον για τον χώρο. β. Μετά την εκτέλεση της βολής από το στρατιωτικό προσωπικό, πραγματοποιήθηκε τιμητική βολή από συνολικά εννέα άτομα της Ιεράς Μητρόπολης, οι οποίοι εκδήλωσαν επιθυμία συμμετοχής», σημειώνει.

«Τα αναλωθέντα πυρομαχικά, συνολικού κόστους €333, ήταν το υπόλοιπο συσκευασίας, που προέκυψε μετά τη βολή του στρατιωτικού προσωπικού.

Οι υπό αναφορά κληρικοί ήταν εκπαιδευμένοι στο εν λόγω αντικείμενο, αφού είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και σύμφωνα με το άρθρο 43 του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου του 2011 (Ν.19(Ι)/2011), αποτελούν, με την ευρεία έννοια, μέρος της εφεδρείας. δ. Η τιμητική αντιμετώπιση που έτυχε η συγκεκριμένη Ιερά Μητρόπολη, ουδόλως συνεπάγεται την ανάλογη μεταχείριση άλλων φορέων. Αναφορικά με τη δημοσίευση των φωτογραφιών, δεν τηρήθηκαν οι υφιστάμενες διαταγές του ΓΕΕΦ», καταλήγει η αναφορά της Υπηρεσίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.