Πάνω από 30 εκατ. άνθρωποι ζουν στο... μονοπάτι της ολικότητας - Επηρεάζονται επίσης Μεξικό και Καναδάς - Ελάχιστα ορατό από την Ευρώπη το φαινόμενο..

Από το Τέξας ως το Μέιν, στις ακτές του Ατλαντικού, η Σελήνη θα ρίξει για λίγα λεπτά τη σκιά της πάνω από εκατομμύρια Αμερικανούς που περιμένουν πώς και πώς την έκλειψη Ηλίου της Δευτέρας.

Στην Ευρώπη το φαινόμενο θα είναι ελάχιστα ορατό. Μπορούμε όμως να το παρακολουθήσουμε με ασφάλεια από το live της NASA.

2024 Total Solar Eclipse: Through the Eyes of NASA (Official Broadcast)

Το σπάνιο φαινόμενο έχει προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού στις ΗΠΑ, αλλά και στο Μεξικό και τον Καναδά που επίσης επηρεάζονται.

Δεκαπέντε αμερικανικές πολιτείες θα διασχίσει η σκιά της Σελήνης πάνω στη Γη. Στο μονοπάτι της ολικότητας ζουν πάνω από 31 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ άλλα 4-5 εκατ. υπολογίζονται ότι ταξίδεψαν εκεί.

Στις μεγάλες πόλεις από όπου το φαινόμενο θα είναι πλήρως ορατό έχουν καταφτάσει χιλιάδες άνθρωποι που εύχονται να μην τους τα χαλάσει ο καιρός.

Στα περισσότερα σημεία των ΗΠΑ η ολικότητα κρατά από ένα έως τέσσερα λεπτά. Το μέγιστο είναι σε σημείο κοντά στα σύνορα με το Μεξικό όπου η ολικότητα θα είναι 4 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα.

Το μονοπάτι έχει πλάτος περίπου 183 χιλιόμετρα. Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από αυτή τη λωρίδα βλέπουν τη Σελήνη να καλύπτει τον Ήλιο σε μικρότερο ποσοστό.

Δείτε φωτογραφίες από τις φάσεις της έκλειψης:

eclipse-arthrou-1
Η εικόνα του Ήλιου στο Μεξικό, όταν το φαινόμενο άρχισε να γίνεται ορατό στην αμερικανική ήπειρο.

Σε ποιες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ θα είναι ορατή η έκλειψη

Η πρώτη μεγάλη πόλη στο έδαφος των ΗΠΑ στην οποία θα είναι ορατή η έκλειψη θα είναι το Σαν Αντόνιο στο Τέξας στις 21:33 (ώρα Ελλάδος). Ακολουθούν το Ντάλας (21:40), το Κλίβελαντ (22:13) και το Μπάφαλο (22:18).

Η έκλειψη θα είναι ορατή στο Μόντρεαλ του Καναδά στις 22:27, ενώ λίγα λεπτά αργότερα η σκιά θα περάσει πάνω από το Ατλαντικό Ωκεανό οπότε και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί.

Θα περάσουν άλλα 21 χρόνια μέχρι να δουν οι ΗΠΑ στο έδαφός τους την επόμενη ολική έκλειψη.

Δείτε φωτογραφίες από τις προετοιμασίες:

eclipse-2
Στη Νέα Υόρκη το φαινόμενο δεν θα είναι ολικά ορατό. Πολλοί όμως έσπευσαν πάνω σε ουρανοξύστες για να το δουν χωρίς να τους εμποδίζουν τα κτίρια.

eclipse
Οι καταρράκτες του Νιαγάρα είναι από τα καλά σημεία για να δει κανένας την έκλειψη σε ένα άκρως εντυπωσιακό σημείο

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.