Δημήτριος Φραγκόπουλος: Το πνεύμα της Νεότερης ιστορίας της Ρωμιοσύνης. Σαν σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου 2017, πρωί, έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Φραγκόπουλος, ο «Δάσκαλος του Γένους», όπως ήταν γνωστός τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Φραγκόπουλος υπήρξε επί δεκαετίες διευθυντής του ομογενειακού σχολείου «Ζωγραφείου». Ήταν πολύ γνωστός και αγαπητός από τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Είχε έντονη δράση μέσω συνεντεύξεων και ομιλιών του στην Τουρκία και την Ελλάδα σχετικά με τον ελληνισμό και την ελληνική γλώσσα.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ζώντας στην Κωνσταντινούπολη, ο ίδιος έλεγε σε συνεντεύξεις του ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να την εγκαταλείψει.

Εκεί ήταν το σπίτι του και η ζωή του. Το 2010 σε μια συνέντευξη που έδωσε στην Ηρώ Πιττίδου(ελληνική ιστοσελίδα της Κωνσταντινούπολης) απαντώντας στην ερώτηση αν σκέφτηκε ποτέ να εγκαταλείψει την Πόλη, δήλωσε:

Ποτέ κόρη μου! Να πάω που; Εδώ είναι το σπίτι μου και η ζωή μου. Αν έβλεπαν και τον Φραγκόπουλο να φεύγει, θα έλεγαν ότι τελείωσε η ελληνική ομογένεια… Δεν με ενδιέφερε να σώσω το τομάρι μου, οι μαθητές μου με ενδιέφεραν.

Δημήτρης Φραγκόπουλος Βιογραφία

Ο Δημήτριος Φραγκόπουλος γεννήθηκε το 1928 στην Πρίγκηπο. Ο πατέρας του ήταν από τη Χίο και η μητέρα του Ελληνίδα από το Μαυροβούνιο. Τελείωσε το Δημοτικό στην Αστική Σχολή Πριγκήπου και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Στη συνέχεια σπούδασε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αν και είχε την ευκαιρία να συνεχίσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελβετία, επέστρεψε το 1954 στην αγαπημένη του Πόλη και διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή του. Τα Σεπτεμβριανά του 1955 τον βρήκαν στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών στη Σμύρνη.

Ήταν ως πτυχιούχος Πανεπιστημίου ο μοναδικός Ρωμιός στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Στη Σμύρνη. Όμως, όπως είπε, στάθηκε και τυχερός, γιατί μαζί του ήταν ένας Τούρκος, επίσης έφεδρος αξιωματικός.
Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

Με είχε συμπαθήσει, κάναμε παρέα. Με τα επεισόδια, μα κυρίως μετά, έγινε η σκιά μου. H ασπίδα μου. Για να μη με προσβάλει κανείς. Με τίμησε με τη φιλία του, το ίδιο και εγώ.

Μετά το στρατό επέστρεψε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και επιπρόσθετα ανέλαβε να κάνει κάποιες ώρες μαθημάτων στη θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Ιωακείμιο Παρθεναγωγείο της Πόλης.
Το Σεπτέμβριο του 1958 διορίστηκε διευθυντής στο Ζωγράφειο Λύκειο, θέση από την οποία αφυπηρέτησε το 1993.

Μελέτες και Ομιλίες του Δασκάλου του Γένους

Ο Δημήτριος Φραγκόπουλος έχει δημοσιεύσει μελέτες και έχει κάνει πολλές ομιλίες στην Πόλη, την Αθήνα και στο εξωτερικό για την Ελληνική Παιδεία στην Κωνσταντινούπολη. Τονίζει πάντα την αδήριτη ανάγκη για τη διδασκαλία και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η οποία χωλαίνει.
Λίγους μήνες πριν τον θάνατό του είχες προειδοποιήσει απευθυνόμενος σε στέλεχος της Ελληνικής κυβέρνησης:

Χρειαζόμαστε ρεαλιστικό παιδαγωγικό πρόγραμμα, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος ανεπανόρθωτου τραυματισμού της ταυτότητάς μας. Χρειαζόμαστε άμεση λύση, για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, ώστε να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες της οινότητάς μας.

Ζητούσε επίμονα από τους αρμοδίους να αντιληφθούν επιτέλους ότι το βασικό και πρωταρχικό πρόβλημα της Ομογένειας είναι η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων, που παραμένουν στην Πόλη.
Οι αγώνες του για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Ομογένειας, που αποφάσισε συνειδητά να μείνει στη γενέτειρά της, δικαιώθηκαν το 2006 με το Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη: «Συνάντηση στην Πόλη: το Παρόν και το Μέλλον». Αιτήματα του Συνεδρίου η δημοκρατία, η συλλογικότερη αναδιοργάνωση των κοινοτικών θεσμών, το ζωντάνεμα των κοινοτήτων, η δημογραφική έρευνα για το ελληνικό στοιχείο, η διεκδίκηση των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Πόλης. Μιλώντας στην έναρξη του Συνεδρίου είχε υπογραμμίσει εμφαντικά:

Ήρθε η ώρα να ξαναζωντανέψει η ρωμαίικη μειονότητα. Αλλά αυτό θα γίνει χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς εξαρτήσεις. Και από δημοκρατικούς δρόμους.

Ήταν 89 ετών και κατόπιν επιδείνωσης της υγείας του, νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης όπου και απεβίωσε 29 Σεπτεμβρίου 2017.

«Ζωγράφειο» Ομογενειακό Σχολείο

Προς τιμήν του η μεγάλη αίθουσα τελετών του Ζωγραφείου φέρει το όνομά του. Το 1962, υπό την καθοδήγηση του, έγινε η ριζική ανακαίνιση στην κτιριακή υποδομή της Σχολής. Τότε ανεγέρθηκαν δύο όροφοι, έγινε εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, δημιουργήθηκαν νέες αίθουσες διδασκαλίας. Την σχολική χρονιά 1962-63, η Σχολή λειτούργησε με 21 τμήματα. Ο Δημήτριος Φραγκόπουλος δημοσίευσε μελέτες και έκανε κάνει πολλές ομιλίες στην Πόλη, την Αθήνα και στο εξωτερικό για την Ελληνική Παιδεία στην Κωνσταντινούπολη.

Δημήτριος Φραγκόπουλος Φωτογραφίες

Δημήτρης Φραγκόπουλος Μητροπολίτης Στέφανος
Ο Δ. Φραγκόπουλος παίρνει άρτο, μετά τον Εσπερινό της Παναγίας στην Πρίγκηπο, από τον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, Στέφανο, ο οποίος υπήρξε μαθητής του (14/8/17)

Δημήτρης Φραγκόπουλος Οικουμενικός Πατριάρχης
Ασπασμός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (Νοέμβριος 2016)

Δημήτρης Φραγκόπουλος Κωνσταντινούπολη
Στο μπαλκονάκι του σπιτιού του στην Πρίγκηπο (Αύγουστος 2017)

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (3 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.