Την ευθύνη στην αρμόδια πολεοδομική αρχή που είναι ο Δήμος Αγίας Νάπας, επιρρίπτει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ελίκκος Ηλίας, αναφορικά με την παράνομη ανέγερση μοναστηρίου σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura στο Κάβο Γκρέκο. Όπώς υπέδειξε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Δήμος Αγίας Νάπας δεν έλαβε τα δέοντα μέτρα για να αποτρέψει την παράνομη ανέγερση της μονής και να αποφύγει τα όσα προβλέπει ο νόμος, για την άμεση κατεδάφιση των χτισμάτων.

«Είναι πραγματικά τραγικό, γιατί δεν μπορεί η ίδια η Εκκλησία να παρανομεί και να χτίζει αυθαίρετα.»

Ο Γενικός Διευθυντής υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσει τις προσπάθειες για άρση των παρανομιών και αποκατάσταση του χώρου, με τη συνδρομή μάλιστα της Νομικής Υπηρεσίας.

«Εύχομαι αυτό να αποτελέσε την απαρχή για να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να τηρούμε τους κανονισμούς και πρέπει να ακολουθούμε τις διαδικασίες για να εξασφαλίσουμε μια οικοδομική άδεια. Ο ίδιος ο Υπουργός δίνει οδηγίες για το συγκεκριμένο θέμα, δεν πρόκειται να σταματήσουμε με όσα νομικά μέσα έχουμε θα τα εξαντλήσουμε με τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε αυτό το κακό παράδειγμα να αποφευχθεί.»

Ο κύριος Ηλία κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο να τοποθετηθεί για το ζήτημα το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο.»

Ο Δήμαρχος Δερύνειας και Θρονικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Άντρος Καραγιάννης ανέφερε ότι η Θρονική Επιτροπή συνεδριάζει μια ή δύο φορές τον χρόνο κατόπιν πρόσκλησης του Μητροπολίτη Βασίλειου και πως δεν ήταν ενήμερος για την ανέγερση του συγκεκριμένου ναού. Υπέδειξε δε, ότι όπως οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν την απαίτηση από τους πολίτες να είναι τυπικοί και να προβαίνουν σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, η ίδια απαίτηση ισχύει για θεσμούς και οργανωμένα σύνολα.

«Εμείς λέμε ότι πρώτα ρωτάμε, κάνουμε τις νόμιμες διαδικασίες και μετά αρχίζουμε να χτίζουμε. Δεν χτίζουμε και μετά να ρωτήσουμε και από αυτή τη διαδικασία δεν εξαιρείται κανείς.»

Ο κύριος Καραγιάννης διευκρίνισε ότι η σωστή διαδικασία είναι η υποβολή αίτησης για άδεια οικοδομής στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω σχεδίων και μελετών από αρχιτέκτονα και πολιτικό μηχανικό. Σε περίπτωση έγκρισης, υποβάλλεται αίτηση στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας.

«Σε αυτή την περίπτωση, υποθέτω ότι δεν έχουν υποβληθεί οποιεσδήποτε αιτήσεις, αφού άρχισε η ανέγερση της οικοδομής. Το ΑΚΕΛ έχει εγγράψει το θέμα στη Βουλή, αφού υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ανέγερση αυτής της εκκλησίας».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.