Ο πρώτος Ιερομόναχος της περίφημης Πετσέρσκαγια Λαύρας του Κιέβου που εγκαταλείπει τη Ρωσική Εκκλησία και εντάσσεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Διάσημος Ιερομόναχος από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβουεντάχθηκε στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της ΟυκρανίαςΟ πρώτος Ιερομόναχος της περίφημης Πετσέρσκαγια Λαύρας του Κιέβου που εγκαταλείπει τηΡωσική Εκκλησία και εντάσσεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της ΟυκρανίαςΟ Ιερομόναχος Ιννοκέντιος Πιντοπτάνι, πρώην Βοηθός του Προϊσταμένου του ΤμήματοςΠληροφόρησης και Δημοσίων Σχέσεων της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, ΕκκλησιαστικόςΣυγγραφέας και Θεολόγος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, έγινε δεκτός στονκλήρο της Μητροπόλεως Περεγιάσλαβ-Βίσνεβ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, στις 13Μαρτίου 2021.
Οπως είπε ο ίδιος ο π. Ιννοκέντιος σε ένα σχόλιό του στη «Θρησκευτική Αλήθεια», δεν θεωρεί τοβήμα του ως μια μετάβαση, επειδή η Αυτοκεφαλία δεν δόθηκε σε μια νεοσυσταθείσα Εκκλησία,αλλά στην υπάρχουσα αρχαία Μητρόπολη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, η οποία μέχριτο 2018 διοικούνταν από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.«Το να αποκαλούμε τις πράξεις αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από τονκλήρο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία με τη λέξη “μετάβαση” δεν αντιστοιχείστην εκκλησιολογική πραγματικότητα», εξήγησε ο π. Ιννοκέντιος.Ο ιερομόναχος Ιννοκέντιος δεν επικρίνει ούτε κατηγορεί κανέναν από το Πατριαρχείο της Μόσχας,εκφράζει μόνο τη λύπη του για το γεγονός ότι ορισμένοι πιστοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίαςδεν έχουν κατανόηση του αναπόφευκτου της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας: «ΣτηνΟρθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δόθηκε ένας Τόμος Αυτοκεφαλίας, και πρέπει νασυνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν θα ακυρώσει αυτό το έγγραφο, κανένας δεν θα το ανακαλέσει,κανένας δεν θα το αρνηθεί».
Σύμφωνα με τον π. Ιννοκέντιο, κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος κατανοεί ότι η αναγνώριση τηςΟρθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες θα συνεχιστεί.«Ναι, είμαστε μόνο καθ’ οδόν προς την ενότητα της Εκκλησίας, την πλήρη ενότητα, αλλά αξίζει νασυνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να πάμε σε αυτήν την ενότητα, πρέπει να την θέλουμε και νακάνουμε τα πάντα για να κάνουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία ενωμένη», είπε.Ο ιερομόναχος εκφράζει την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του σε όλους εκείνους «που ήταν όλα αυτάτα χρόνια μαζί μου, μεταδίδοντας τη χιλιετή εμπειρία μοναστικών κατορθωμάτων στους λόφουςτου Πετσέρσκ», και τονίζει ότι δεν του έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις ή κανονικά επιτίμια από τηΡωσική Εκκλησία στην Ουκρανία, οπότε «κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει για “δραπέτευση” ήγια “ύβρη”».«Μεταξύ των κληρικών της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, οι περισσότεροι είναι αξιοπρεπείςκαι καλοί ιερείς και επίσκοποι, αλλά όλοι πρέπει να αποφασίσουν με ποιον είναι και αν θέλουν ναείναι άξιοι πολίτες της επίγειας πατρίδας τους για να γίνουν άξιοι πολίτες της Ουράνιας Πατρίδας.Ελπίζω ότι μια τέτοια κατανόηση θα έρθει εγκαίρως σε όλους μας», είπε ο π. Ιννοκέντιος.Η εμπειρία δύο εβδομάδων που βρίσκεται ήδη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας παρείχεστον π. Ιννοκέντιο την επιβεβαίωση ότι η Χάρη του Θεού είναι πλήρως παρούσα σε αυτήν τηνΤοπική Εκκλησία. Συλλειτουργώντας με τους κληρικούς στον Καθεδρικό Ναό της
Μεταμορφώσεως, καθώς και με άλλους ιερείς και επισκόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας τηςΟυκρανίας, ο π. Ιννοκέντιος ένιωσε σαφώς την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος καισυνειδητοποίησε ότι «τώρα είμαι στο σπίτι μου, στην Ουκρανική οικογένειά μου και πιστεύω ότιδεν θα περάσει πολύς χρόνος ακόμη που και οι πιο συντηρητικοί κληρικοί και λαϊκοί της ΡωσικήςΕκκλησίας στην Ουκρανία θα καταλάβουν ότι όλοι πρέπει να ενωθούμε και να προχωρήσουμε στοδρόμο μιας ενιαίας Ουκρανικής Εκκλησίας και ενός Ουκρανικού Κράτους». Σύμφωνα με τον π. Ιννοκέντιο, «έχουμε την Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία μας για περισσότερα απόδύο χρόνια και είναι μόνο θέμα χρόνου προτού μπορέσουμε όλοι να ενωθούμε γύρω από ένανΘρόνο και να τελέσουμε όλοι μαζί τη Θεία Λειτουργία».Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους στράφηκε στον επικεφαλής της ΜητροπόλεωςΠερεγιάσλαβ-Βίσνεβ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Αλέξανδρο, ο π.Ιννοκέντιος αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες αυτής της επαρχίας, που δημιουργήθηκε ειδικά γιακληρικούς που αποφασίζουν να ενταχθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας προερχόμενοιαπό τις τάξεις του Πατριαρχείου Μόσχας στην περιοχή του Κιέβου.Επί του παρόντος ο π. Ιννοκέντιος έχει ενταχθεί στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης τηςΜητροπόλεως Περεγιάσλαβ-Βίσνεβ και υπηρετεί επίσης ως ιερέας στον Καθεδρικό Ναό τηςΜεταμορφώσεως στο συγκρότημα κατοικιών «Λίκο-Γκραντ».
ΒιογραφικόΟ Ιερομόναχος Ιννοκέντιος (κατά κόσμον, Μάξιμος Βασίλιεβιτς Πιντοπτάνι) γεννήθηκε στις 25Μαΐου 1985 στην Οδησσό. Το 1993 εισήλθε στο 27ο Γυμνάσιο του Μικολάιβ, το 1997μεταφέρθηκε για σπουδές στο Δημοτικό Κολλέγιο του Μικολάιβ. Το 2001 εισήλθε στο ΠολυτεχνικόΚολλέγιο του Μικολάιβ, από όπου αποφοίτησε το 2004 με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων(Business Economics). Την ίδια χρονιά μπήκε στο Παράρτημα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στοΜικολάιβ, κάνοντας πτυχίο στην Τραπεζική, από όπου αποφοίτησε με άριστα το 2006.Το 2004 – 2006 σπούδασε στο στρατιωτικό τμήμα του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου τουΜικολάιβ, μετά το οποίο έλαβε το βαθμό του κατώτερου εφέδρου υπολοχαγού.Το 2007 εισήλθε στο Θεολογικό Σεμινάριο του Κιέβου της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»(δηλ. της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία), και το 2011 εγγράφηκε στη Θεολογική Ακαδημία τουΚιέβου.Στις 15 Μαρτίου 2012, με την ευλογία του αοιδίμου Μητροπολίτου Κιέβου Βλαδιμήρου, εκάρημοναχός και έλαβε το όνομα Ιννοκέντιος προς τιμήν του Αγίου Ιννοκεντίου Χερσώνος. Στις 24Μαρτίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 7 Απριλίου 2013 χειροτονήθηκεΙερομόναχος (Πρεσβύτερος).Το 2015 αποφοίτησε από τη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου με πτυχίο Υποψηφίου ΔιδάκτοροςΘεολογίας, υπερασπιζόμενος τη διατριβή του με θέμα «Θεολογικές απόψεις του ΜητροπολίτηΑντώνιου Χραποβίτσκι». Μετά την αποφοίτησή του από την Ακαδημία, στάλθηκε στηνΠετσέρσκαγια Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, όπου υπηρέτησε ως Βοηθός του Προϊσταμένουτου Τμήματος Πληροφόρησης και Δημοσίων Σχέσεων της Λαύρας.Το 2018 δημοσίευσε το βιβλίο «Δείτε την εικόνα. Δοκίμια από τη ζωή στην Πετσέρσκαγια Λαύρα».Το Νοέμβριο του 2020 έλαβε επ’ αόριστον άδεια για οικογενειακούς λόγους.Στις 13 Μαρτίου 2021, και κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε, έγινε δεκτός στον κλήρο τηςΜητροπόλεως Περεγιάσλαβ-Βίσνεβ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.