"" ΟΧΙ, ΡΕ ΑΥΤΟΝ.. ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΦΕΡΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΣΩΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΨΥΧΕΣ...
ΦΩΝΑΖΕ ΤΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ.""

Πολλά τα έτη να είναι όλων σας κι ευλογημένα και χαρούμενα.
Η αγάπη του Θεού ας μας βοηθήσει να έχουμε υπόδειγμα στη ζωή μας τους βίους των Αγίων μας και μεταξύ αυτών και των σήμερα εορταζομένων Αγίων, του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, που έζησε τον 4ο αιώνα και του Αγίου Ισαάκ, του πατριώτη του, του Σύρου, που έζησε τον 7ο αιώνα.
Τα πρώτα χρόνια εορτάζονταν και οι δύο σήμερα, 28 Ιανουαρίου, αλλά τα τελευταία έτη, με εισήγηση και προτροπή του Οσίου Γέροντος, του Οσίου πατρός ημών Παϊσίου, ο οποίος πολύ αγαπούσε και ευλαβείτο τον Άγιο Ισαάκ, με εισήγησή του, ορίστηκε να τιμάται ιδιαιτέρως η μνήμη του Αγίου Ισαάκ, στις 28 Σεπτεμβρίου.
Μεγάλοι Πατέρες, Όσιοι Πατέρες της Εκκλησίας. Πολλά διδάγματα αντλεί κανείς από το βίο τους. Δώσανε τον εαυτό τους για την αγάπη του Θεού και των ανθρώπων, όταν βγαίνανε από τα από τ’ ασκητήριά τους, από την έρημο όπου ζούσαν. Δώσανε μάχες εναντίον των αιρέσεων, έλαβαν πνεύμα, αφού πρώτα έδωσαν αίμα. Τα παθήματα του νυν καιρού, όπως έλεγε το σημερινό Αποστολικό Ανάγνωσμα, δεν τα υπολόγιζαν προς την μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι.
Τη νύχτα την κάνανε μέρα, ελάχιστος ο ύπνος τους, πάλευαν με την πείνα, με την δίψα, έτσι όμως υπέταξαν τα πάθη.
Κι έτσι, με καθαρό νου, ενώθηκαν με την προσευχή τους, η οποία όπως έλεγε ο άγιος Γέροντας Κύριλλος , η προσευχή παντρεύει τον άνθρωπο με το Θεό, τον κάνει ένα, ενώθηκαν με το Θεό.
Ο μεν Άγιος Ισαάκ εκλήθη από τον Θεό, ενώ εκείνος απέφευγε τα πάντα, να γίνει και Επίσκοπος της Νινευή. Ο δε Άγιος Εφραίμ εχειροτονήθη από τον Μέγα Βασίλειο Διάκονος, αλλά απέφευγε να ανέλθει και στο αξίωμα του Πρεσβυτέρου, τόσο πολύ ευλαβείτο την Αγία Ιερωσύνη.
Είχε ακούσει για το Μέγα Βασίλειο, γι’ αυτόν τον Μέγα Διδάσκαλο και Ιεράρχη και Ποιμένα της Εκκλησίας μας και πήγε, από την έρημο που ήταν, πήγε να βρει στην Καισάρεια τον Άγιο Βασίλειο. Ήταν η μέρα των Θεοφανείων, λειτουργούσε περίλαμπρα ο Άγιος Βασίλειος και όταν εβγήκε στον άμβωνα να μιλήσει ο Άγιος Εφραίμ έμεινε άφωνος, θαυμάζοντάς τον, παρόλο που δεν ήξερε την Ελληνική, όμως ένα περιστέρι είδε να κάθεται στο δεξιό του ώμο και να του υπαγορεύει τα θεϊκά λόγια.
Το ίδιο περιστέρι εφώτισε τον Μέγα Βασίλειο για να κατανοήσει και να γνωρίσει ότι ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν αυτός ο Μέγας Ασκητής, ο Όσιος Εφραίμ , ο Σύρος.
Έστειλε και τον καλέσανε στο Ιερό, στο βάθος του Ιερού συνομίλησαν και εκεί συνεννοήθηκαν να τον χειροτονήσει στη συνέχεια Διάκονο.
Ζούμε, δηλαδή, μέσα στους βίους των Αγίων μας, αυτά που καθημερινώς έλεγε ο Άγιος Ιάκωβος
ΖΗ ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ
“Ζωντανός ο Θεός, ζωντανός Άγιος, ο Άγιος Δαυίδ παιδιά μου”.
Όπως το ίδιο ζωντανός είναι κι ο ίδιος τώρα και πάντοτε κι επίσης ο άξιος διάδοχός του, ο άγιος Γέροντας Κύριλλος και γι’ αυτόν έχομε πολλές μαρτυρίες.
Πόσος φόβος ήτανε στον Άγιο Εφραίμ για την παρουσία του Θεού, για το να μην παρεκτραπούμε από τις Θείες Εντολές, ώστε όταν κάποτε επέτρεψε ο Θεός να έχει έναν πειρασμό από κάποια γυναίκα, η οποία τον καλούσε, μη μας φαίνεται παράξενο, τον καλούσε, συνεργεία του δαίμονος και επέτρεπε και ο Θεός για να τον δοκιμάσει, να έρθει σε αμαρτία μαζί της.
Κι εκείνος της είπε:
– Πάμε στην πλατεία, εκεί να αμαρτήσομε.
– Μα, λέει,η γυναίκα , τόσος κόσμος εκεί θα μας δει.
– Α! ο κόσμος θα μας δει και ντρεπόμαστε, ο Θεός που μας βλέπει όπου κι αν είμαστε, που γνωρίζει και τα κρύφια των καρδιών ημών, τον Θεόν δεν Τον σεβόμεθα;
Και με τους Θείους λόγους του την έφερε κι αυτή τη γυναίκα εις μετάνοιαν.
Πολλές ψυχές σώσανε με τα κηρύγματά τους, με τη Χάρη του Θεού που ήταν ζωντανή.
Πολλές ψυχές έσωσε, αγαπητοί μου αδελφοί και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, του οποίου το μνημόσυνο τελούμε σήμερα, επί τη συμπληρώσει 13 ετών από της εκδημίας του.
Έτσι ομολόγησε ο δαίμονας , όταν κάποτε ο άγιος Γέροντας Κύριλλος διάβαζε ένα ταλαιπωρημένο άνθρωπο από δαιμόνια, εκεί στον Άγιο Χαράλαμπο ήμασταν και επεκαλείτο πολλούς Αγίους.
Μεταξύ άλλων πήγε αναφέρει τον Άγιο Χριστόδουλο, τον εν Πάτμω εννοούσε, με το που αναφέρει τη λέξη Χριστοδούλου ωρύεται το δαιμόνιο και φωνάζει
” Όχι ρε αυτόν, αυτός με τα κηρύγματά του έφερε χιλιάδες ανθρώπους στην Εκκλησία κι έσωσε πολλές ψυχές. ”
Αγάπησε την Εκκλησία ο Μακαριστός, αγάπησε το ποίμνιό του και αγαπήθηκε από το ποίμνιο.
Ήταν αγωνιστής Ιεράρχης.
Προσήγγισε κοντά του, προσείλκυσε, τους νέους, μεγάλη υπόθεση, την Ελπίδα του τόπου μας.
Πολεμήθηκε, βέβαια, διότι στόχος του ήταν να τηρήσει τα Ιερά και τα Όσια της Φυλής μας. Η αγάπη του Θεού θα τον έχει αξιώσει στα δεξιά Του, στη Βασιλεία Του και θα παρεδρεύει εκεί στο Ουράνιο Θυσιαστήριο και θα συλλειτουργεί με όλους τους Αγίους Ιεράρχας της Εκκλησίας μας.
Όλοι αυτοί οι Πατέρες μας δίνουν υπόδειγμα ζωής.
Μάλιστα, λίγο καιρό μετά την άνοδό του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο επισκέφθηκε την Αγία μας Μονή. Η Αγία Μονή έχει μεγάλες ευλογίες, ένεκα του Αγίου Δαυίδ, του κτήτορός της αλλά και του συγχρόνου Αγίου, του Αγίου Ιακώβου.
Την επισκέφθηκαν ο Πατριάρχης, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ήρθε να εξομολογηθεί κοντά στον Άγιο Ιάκωβο, όταν ήταν τέως βέβαια.
Ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για να τιμήσει τον αγιοκατατεχθέντα γέροντα Ιάκωβο, αλλά και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, λίγο μετά την άνοδό του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, ήρθε με συνοδεία, μεγάλη, μεταξύ αυτών και του πατρός Δημητρίου Τζούμα, του μακαριστού, πρώην Αεροπαγίτου και άλλων ανωτάτων Δικαστικών Λειτουργών που είχαν συγκροτήσει από την ευλάβειά τους, από την πίστη τους, την οποία ομολογούσαν, είχαν συγκροτήσει μια ομάδα αγάπης μοναστηριών.
Ήρθε μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος να τιμήσει τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου, διότι, όπως έλεγε, προσευχήθηκε και σ’ αυτόν και θεωρούσε ότι τον βοήθησε ν’ ανέβει τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο και να εργαστεί από κει με ζήλο για την αγάπη του Θεού και των ανθρώπων.
Οι ευχές όλων να μας συνοδεύουν, να μας στηρίζουν, να μας ενισχύουν και η αγάπη του Θεού να μας σκεπάζει σ’ όλη μας τη ζωή. Αμήν!》
ΓΕΡΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛ
ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ Ι.Μ.ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.