Κόντρα στον καταστατικό χάρτη της εκκλησίας της Κύπρου, φαίνεται ότι χειροτονήθηκε διάκος ένας 19χρονος. Αυτή είναι η μια πτυχή του προβλήματος, αφού η άλλη αφορά την απόφαση του νεαρού να βγάλει τα ράσα, όπως αποκάλυψε σήμερα ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού.

“Για να γίνει αυτή η διαδικασία, θα πρέπει ο άνθρωπος αυτός να καθαιρεθεί.”

Βάσει του καταστατικού της κυπριακής Εκκλησίας, η χειροτονία Διακόνου δεν πρέπει να γίνεται πριν από τα 25 χρόνια.

Χειροτονία: «α) νὰ εἶναι ἔγγαμοι, ὑγιεῖς καὶ ἀρτιμελεῖς, νὰ εἶναι ἡλικίας οἱ μὲν διάκονοι τουλάχιστον εἰκοσιπέντε (25) ἐτῶν, οἱ δὲ πρεσβύτεροι τουλάχιστον τριάκοντα (30) ἐτῶν.

Θεόδωρος Κυριακού, θεολόγος
Εκτός και αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Και όταν λέμε σοβαροί λόγοι δεν πάμε από τα 25 στα 18, αλλά μιλούμε για τα 23-24 όταν υπάρχουν τέτοιες ανάγκες.

Πλέον, η υπόθεση θα οδηγηθεί ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, το οποίο καλείται να ανάψει πράσινο φως για την καθαίρεση του 19χρονου διάκονου, όπως είναι και το θέλημά του.

Θεόδωρος Κυριακού, θεολόγος
Για να επανέλθει στην τάξη των λαϊκών, πρέπει να καθαιρεθεί. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν χρειαζόταν αυτή η διαδικασία, αν δεν καταφεύγαμε σε αυτή την επιπόλαια πράξη για χειροτονούμε έναν 18χρονο σε διάκονο.

Κληθείς να σχολιάσει εάν και κατά πόσον αντιμετωπίζει ο Μητροπολίτης που τον χειροτόνησε οποιαδήποτε ποινή για την ενέργειά του, τόνισε ότι, πιθανόν το Συνοδικό Δικαστήριο θα του κάνει απλά παρατήρηση.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.