Στο ιστορικό Δαδί Φθιώτιδος και στην όμορφη παραθαλάσσια πόλη της Στυλίδος εορτάσθηκε η Εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, το διήμερο 23 & 24 Ιουνίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το απόγευμα της Τετάρτης τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό στο Μοναστηριακό Παρεκκλήσιο, ο οποίος είναι μνημειακός Ναός, του Τιμίου Προδρόμου, το οποίο ανήκει στην Ιερά Μονή Παναγιάς Γαυριώτισσας Δαδίου και βρίσκεται μέσα σε μία κατάφυτη χαράδρα από έλατα στο δάσος του Παρνασσού.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην Εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου και ιδιαίτερα στην πνευματική στειρότητα και γονιμότητα.

«Μήπως δεν γενούμε καρπούς αγιοπνευματικούς μέσα από την ζωή μας; Μήπως με τις επιλογές μας δεν σπέρνουμε γύρω μας την ζωή αλλά τον θάνατο; Διότι ένας άνθρωπος που δεν αγαπά, δεν συγχωρεί και έχει φθόνο, ζήλια και ανασφάλεια δεν σπέρνει ζωή αλλά θάνατο. Ένας άνθρωπος όμως γενά καλοσύνη, φιλίες, πρόοδο, κοινωνικές σχέσεις και με τον αγώνα του σπέρνει γύρω του, τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, είναι άνθρωπος γόνιμος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Το πρωί της Εορτής ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιστορικό Καθολικό της Μονής του Αγίου Βλασίου Στυλίδος, η οποία πανηγυρίζει το Γενέσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, διότι στην είσοδο της υπάρχει Ιερό Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη, το οποίο οι κάτοικοι της Στυλίδος και της Ανατολικής Φθιώτιδος ονομάζουν «Αϊ Γιαννάκης».

Ο κ. Συμεών τέλεσε και την εις διάκονον Χειροτονία του μοναχού π. Δημητρίου Μώρη, αδελφού της Μονής, ο οποίος είναι κατά σάρκα υιός του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεμιστοκλέως Μώρη, Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Κάστρου Λαμίας.

Αντιφωνώντας ο κ. Συμεών το νεοχειροτονούμενο χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Να είσαι έτοιμος αγαπητό μου παιδί π. Δημήτριε, να αποδείξεις πρώτα στον εαυτό σου, γιατί πρώτιστα ο εαυτός μας έχει ανάγκη να ζει την αλήθεια του, την πραγματική του αλήθεια και να μη ζει μέσα σε εικονικές πραγματικότητες και ψεύτικους παραδείσους. Ο Χριστός μας θέλει ρεαλιστές, αλλά ο ρεαλισμός του Χριστού δεν είναι μία προσγείωση ανώμαλη στην πραγματικότητα της ζωής, δεν είναι ένα κάλεσμα σε απαισιοδοξία και σε μιζέρια, αλλά αντίθετα πατώντας κανείς πάνω στη γη μπορεί να κοιτάξει τον ουρανό, πατώντας πάνω στη γη, μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει, αγαπάω τους εχθρούς. Τι θα πει αγαπώ αυτούς, που με μισούν. Τι θα πει αυτούς που δεν με αγαθοποιούν. Τι θα πει ευλογώ αυτούς που με λοιδορούν και με συκοφαντούν. Τότε καταλαβαίνει κανείς την δύναμή του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού.

Ο Χριστός προβάλλεται στη ζωή μας σταυρωμένος. Ο Χριστός είναι ματωμένη αγάπη. Προβάλλεται ως ηττημένος και τα πρόσωπα των Αγίων που βλέπεις να ιστορούνται και εδώ στο Καθολικό της Ιεράς Μονής παρουσιάζονται πάνω στο μαρτύριο τους. Μάρτυρες της πίστεως, έχοντας πονέσει, έχοντας ματώσει.

Γι’ αυτό, αγαπητέ μου πατέρα Δημήτριε, σε προσκαλώ μέσα από αυτή την μεγάλη ευλογία του Θεού στη ζωή σου, να δώσεις στον εαυτό σου τη δυνατότητα να ζήσεις την προσωπική σου αλήθεια. Να ζήσεις την αγάπη σου για το Χριστό, την αγάπη σου για τον άνθρωπο και να απελευθερωθείς από καθετί της παλαιάς εποχής του παλαιού ανθρώπου, να απελευθερωθείς και να λυτρωθείς από κάθε τι, το οποίο μας γυρίζει στο παρελθόν.

Ο Χριστός μας καλεί να κοιτάξουμε μπροστά και σήμερα εσένα σου δίνει μία μεγάλη ώθηση, να κοιτάς μόνο μπροστά. Για να πορευτείς μόνο μπροστά και να θυμάσαι, ότι την ημέρα που σε αξιώνει να γίνει η εις διάκονον χειροτονία σου, πού είναι το Γενέθλιον του Τιμίου Προδρόμου, να θυμάσαι αυτό που έκανε ο Πρόδρομος και αυτό καλείσαι να πράξεις και εσύ. Η ζωή σου σε κάθε άνθρωπο που θα βρεθεί κοντά σου, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, υπό οποιαδήποτε περίσταση, με οποιονδήποτε τρόπο. Καλείσαι να του δείχνεις το Χριστό «Ἴδε ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ». Αυτό έκανε ο Πρόδρομος, έδειχνε το Χριστό, τον έδειξε στους μαθητές, τον έδειξε στην ιστορία, τον έδειξε σε σένα, το δείχνει σε όλους μας αυτό να πράττεις και εσύ με συναίσθηση, με σοβαρότητα με σύνεση, με υπευθυνότητα, αλλά πάνω από όλα με πολλή αγάπη».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.