Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε στο Πατριαρχείο Σερβίας και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Σερβίας ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Στην επιστολή φαίνεται η αγάπη, ο θαυμασμός και ο σεβασμός που έτρεφε ο Μακ. Πατριάρχης κ. Κύριλλος στο πρόσωπο του Μακαριστού κυρού Ειρηναίου.

Διαβάστε την ολόκληρη:

«Με βαθιά θλίψη έλαβα την είδηση για τον θάνατο του εν Χριστώ αδελφού και συναδέλφου μου, Αρχιεπισκόπου Пεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου, Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου.

Εξ ονόματος των Αρχιερέων και ποιμένων, μοναχών και λαϊκών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και προσωπικά, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην αδελφή Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία για αυτή την πικρή απώλεια.

Ο Θεός είχε δώσει στην Εκκλησία του αγίου Σάββα έναν σοφό Πατριάρχη, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο έργο της πνευματικής φροντίδας. Γεμάτος ειλικρινή χριστιανική αγάπη για τους ανθρώπους, ο μακαριστός Προκαθήμενος πάντα ήθελε να είναι κοντά με το ποίμνιό του, να παρηγορεί και να έχει επαφή με τον λαό του Θεού, χαιρόταν με εκείνους που χαίρονταν και πενθούσε με εκείνους που πενθούσαν («χαίρειν μετὰ χαιρόντων καὶ κλαίειν μετὰ κλαιόντων» – προς Ρωμαίους 12.15). Και την τελευταία ώρα του ταξιδιού του σε αυτή τη ζωή, ο Πατριάρχης Ειρηναίος μοιράστηκε τη δυστυχία με εκείνους τους πιστούς, των οποίων το ταξίδι διακόπηκε από τη συγκλονιστική επιδημία.

Ο Προκαθήμενος της Σερβίας, με ακλόνητη πίστη στους ιερούς κανόνες, έκανε πολλά για να διατηρήσει την ενότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και την κανονική τάξη στην Αγία Εκκλησία του Χριστού.

Ο μακαριστός ήταν σπουδαίος φίλος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έχει επανειλημμένα επισκεφθεί επισήμως, όχι μόνο τη Μόσχα, αλλά και την Αγία Πετρούπολη, το Κίεβο (παλαιότερα), και την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ. Δεν φορά Πατριάρχης Ириней τις святительским θάρρος και την αμεσότητα ενήργησε υποστήριξη διώκονται κανονικού της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία.

Τελευταία, αλλά, δυστυχώς, ανεκπλήρωτη επιθυμία του ήταν να κάνουμε μαζί τον αγιασμό του Ιερού Ναού του αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Η ολοκλήρωση της εσωτερικής διακόσμησης αυτού του ευλογημένου ναού, σίγουρα θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του.

Ο κύριος Ιησούς Χριστός, που είναι η ανάσταση και η ζωή (Ιω. 11.25), να αναπαύσει την ψυχή του, να τον τάξει σε σκηναίς δικαίων, όπου δεν υπάρχει ούτε ασθένεια, ἔνθα ἀπέδρα ὀδύνη, λύπη καὶ στεναγμός, ἀλλὰ ζωὴ ἀτελεύτητος

Αιώνια του η μνήμη!

Με την αγάπη του Κυρίου

+ΚΎΡΙΛΛΟΣ,

Ο πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών»

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.