ΑΡΓΙΕΣ 2020: Φέτος το Τριώδιο ξεκίνησε στις 9 Φεβρουαρίου έτσι η Καθαρά Δευτέρα «πέφτει» στις 2 Μαρτίου.

Αναλυτικά, οι αργίες για το 2020 είναι οι εξής:

Καθαρά Δευτέρα: 2 Μαρτίου του 2020
Ευαγγελισμός Θεοτόκου: 25 Μαρτίου του 2020, Τετάρτη
Κυριακή του Πάσχα: 19 Απριλίου του 2020
Δευτέρα του Πάσχα: 20 Απριλίου του 2020
Πρωτομαγιά: 1 Μαΐου 2020, Παρασκευή
Αγίου Πνεύματος: 8 Ιουνίου 2020, Δευτέρα
Κοίμηση της Θεοτόκου: 15 Αυγούστου 2020, Σάββατο
28η Οκτωβρίου 2020, Τετάρτη
Χριστούγεννα: 25 Δεκεμβρίου 2020, Παρασκευή

Καθαρά Δευτέρα

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Παραδοσιακή Ταραμοσαλάτα

Υλικά

200 γρ. ταραμά λευκό

200 γρ. ψωμί, μόνο ψίχα

ξύσμα και χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι

150 ml ελαιόλαδο (τουλάχιστον)

500 ml νερό

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

1 πρέζα μπούκοβο

1 πρέζα ζάχαρη

πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μέσα 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, 1 πρέζα μπούκοβο και 1 πρέζα ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν για 5-10 λεπτά.

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό και μουσκεύουμε το ψωμί μας. Στραγγίζουμε καλά με τα χέρια για να φύγει όλο το νερό. Μάλλον δε θα χρειαστεί να προσθέσουμε καθόλου αλάτι διότι ο ταραμάς είναι αλμυρός.

Μεταφέρουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, το ψωμί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο, 1 κ.γ. πάπρικα, το ξύσμα και το χυμό από 1 λεμόνι (ανάλογα την αρεσκεία μας), 100 ml ελαιόλαδο και χτυπάμε.

Προσθέτουμε στο τέλος το ταραμά και χτυπάμε για να δέσει το μείγμα.

Προσέχουμε να δοκιμάζουμε όλη την ώρα και να προσθέσουμε επιπλέον λάδι αν χρειαστεί, πιπέρι και λεμόνι.

Μπορούμε να σερβίρουμε τον ταραμά μας με ντάκο, ελιές, ντομάτα και να ρίξουμε από πάνω φρέσκο θυμάρι, ελαιόλαδο και μπούκοβο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.