Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μισσός στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Ενός Ανδρός Αρχή

Έκπληκτος και πάλι έμεινα στο άκουσμα του κελεύσματος του Αγίου Χίου κ.κ. Μάρκου, όταν μου το επεσήμαναν διάφοροι. Μη έχοντας ιδέα αναζήτησα το σχετικό κείμενο με τα εντάλματα του Μητροπολίτου στα διάφορα εκκλησιαστικά πρακτορεία στο διαδίκτυο.

Όντως η πληροφόρηση ήταν σωστή και άρχισα να προβληματίζομαι περί του προκύψαντος θέματος. Αρχικά το ύφος της είδησης και της σχετικής ανακοίνωσης ήταν λίαν επιεικώς απαράδεκτο και αναχρονιστικό, παραπέμποντας σε «λαμπρές ημέρες δόξης» του « αποφασίζομεν και διατάσσομεν ».

Ο καθ΄ όλα άξιος Μητροπολίτης επέπεσε όμως άθελα του σε σειρά ατοπημάτων παρακινούμενος από υπερβολικό ζήλο και προσήλωση στο γράμμα του Νόμου. Ίσως δεν αφουγκράζεται τις επιταγές της σύγχρονης πραγματικότητας, όπου πολλά νέα ζευγάρια για καθαρά δικούς τους λόγους καταφεύγουν στην αυθημερόν και αυθωρεί τέλεση του Γάμου τους και την βάπτιση των παιδιών τους.

Ας μην λησμονούμε και την ρήση του Κυρίου μας στο κατά Ιωάννην « Τον ερχόμενον προς με ου μη εκβάλω έξω », Επομένως κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει κανένα μέλος της Εκκλησίας από την μυστηριακή μέθεξη και της μύησης στο Μεγαλείο της Δόξης του Τριαδικού Θεού.

Έπειτα οι συνθήκες του σύγχρονου τρόπου ζωής είναι τόσο απαιτητικές, φορτικές και απορρυθμιστικές που η Εκκλησία οφείλει να απαλύνει τη ζωή των πιστών κι όχι να θέτει όρια και φραγμούς οι οποίοι δημιουργούν συμπλεγματικές προσωπικότητες, πλήρεις ενοχικών συνδρόμων.

Η θέση αυτή ας μην θεωρηθεί από πολλούς ανεγκέφαλους και αυτοαποκαλούμενους ζηλωτές ως εκκοσμίκευση, αφού η Εκκλησία ζει και κινείται στον κόσμο και τον λαό καλείται να διακονήσει.

Ανατρέχοντας στην είδηση δεν είδα ούτε μια Νομοκανονική θεμελίωση της εν λόγω απαγορεύσεως, ώστε να στηριχθεί και θεολογικά. Απλά ο Σεβασμιώτατος πρόβαλε ως δόγμα την δική του θεώρηση του ζητήματος κατά το δοκούν.

Επομένως πρόκειται περί μιας ατόπου διακηρύξεως, η οποία δεν βρίσκει έρεισμα ούτε πατερικά ούτε άπτεται της Ιεράς μας Παραδόσεως.

Είναι παρακινδυνευμένο η δική μας άποψη να εξωτερικεύεται ως νόμος της Εκκλησίας, αφού στην Ορθοδοξία δεν έχουμε εκ καθέδρας Βικαρίους.

Το μόνο όργανο που μπορεί να αποφανθεί επί τέτοιων θεμάτων είναι η Σύνοδος των Επισκόπων, όπου μέσα από τον πλουραλισμό την διάσταση και την σύμπνοια θα προκύψει κάθε ικανή απόφαση κατά Χριστόν συμμορφούμενη εν Αγίω Πνεύματι λαμπρυνομένη.

Οπότε σποραδικές φωνές είναι αποσυντονιστικές και διασπαστικές για την ενότητα του ποιμνίου.
Άγιε Χίου, το καθήκον καλεί την στήριξη των θέσεων σας και την δέουσα διάκριση εις όσα ανακοινώνετε ρητώς στις κληρικολαϊκές σας Συνάξεις.

Ο Χριστός εν τω μέσω ημών
Αρχιμανδρίτης της Ι. Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιος Μισσός

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

2 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Μαρια Τσικνακη

Θα ηθελα να λαμβανω ηλεκτονικα μηνυματα σας.Ο Θεος να μας φωτιζει κληρο και λαο.Αμην!

2
Ο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ

Αυτό που λέει ο Χίου δεν είναι καινούργιο. Εφαρμόζεται στην μητρόπολη Δημητριάδος εδώ και χρόνια με πάρα πολλές αντιδράσεις. Εγώ συμφωνώ με το άρθρο του Αρχιμανδρίτη οτι η απόφαση για τέτοια θέματα είναι ζήτημα συνόδου.