Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σικάγο του Ιλινόις.

Σε μια συγκινητική ομιλία, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στα σημαντικά γεγονότα της ημέρας: την προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού, την παρέλαση για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και το τεσσαροκονθήμερο μνημόσυνο του πατέρα Νικολάου Νικοκαβούρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος απέτισε φόρο τιμής στον π. Νικόλαο, περιγράφοντάς τον ως σταθερή ενσάρκωση τόσο των ορθόδοξων χριστιανικών αξιών, όσο και της πλούσιας κληρονομιάς του Ελληνισμού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε τη διαρκή δέσμευση του π. Νικολάου στην υπηρεσία, την πίστη και την κοινότητα, παραλληλίζοντας την ηγεσία του με τη βιβλική μορφή του Μωυσή. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος υπογράμμισε τη βαθιά σημασία της αγάπης και προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να τιμήσουν την κληρονομιά του Πατέρα Νικολάου. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με μια θερμή προσευχή για την αιώνια ανάπαυση του πατέρα Νικολάου.

Παρατίθεται η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου
Η συρροή των σημερινών εκδηλώσεων μνήμης: η προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού, η παρέλαση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο για τον αείμνηστο και αγαπημένο πατέρα Νικόλαο, τον επί δεκαετίες υπηρέτη αυτού του Καθεδρικού Ναού, είναι πραγματικά συγκινητική.

Ο πατέρας Νικόλαος, του οποίου το μνημόσυνο τελούμε σήμερα, ήταν ένα τέλειο κράμα του καλύτερου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και του καλύτερου της ελληνικής κληρονομιάς. Η διακονία του – μια μακρά και καρποφόρα διακονία σε αυτόν τον Καθεδρικό Ναό και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μας της Αμερικής – συνδύασε τα καλύτερα στοιχεία και των δύο παραδόσεων, και χάρισε σε όλους, που είχαν την τιμή και τη χαρά να τον γνωρίσουν, μια υπέροχη διακονία.

Τον μνημονεύουμε πιο επάξια αυτή την Κυριακή της προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού, διότι ολόκληρη η ιερατική του ζωή ήταν μια ζωή που ακολούθησε τον Κύριο και με προθυμία έφερε τον Σταυρό της προσφοράς στην ενορία και την κοινότητά του, της υποστήριξης των σκοπών της Πίστης και της Πατρίδας και της βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.

Πόσες φορές ο πατήρ Νικόλαος υποκλίθηκε μπροστά στο Σταυρό του Κυρίου εδώ σε αυτή την Εκκλησία! Και όχι μόνο αυτή την πολύ ιδιαίτερη Τρίτη Κυριακή της Σαρακοστής. Η ευσεβής ψυχή του ήταν πάντοτε ταπεινή μπροστά στον Κύριο της Δόξης.

Πόσες φορές ο πατέρας Νικόλαος έκανε το σημείο του Σταυρού πάνω στο ευγενικό του πρόσωπο εδώ σε αυτή την Εκκλησία, καθώς έμπαινε και προσευχόταν μαζί σας και για σας.

Και πόσες φορές ο Πατέρας Νικόλαος έκανε το σημείο του Σταυρού πάνω από όλους εσάς, τους πιστούς ενορίτες αυτού του ιστορικού Καθεδρικού Ναού. Και όχι μόνο εδώ, αλλά και στα σπίτια σας, στα νοσοκομεία, στους οίκους ευγηρίας και όπου αλλού χρειαζόταν η διακονία του.

Σας οδήγησε όπως ο Μωυσής οδήγησε τα παιδιά του Ισραήλ στην έρημο επί σαράντα χρόνια. Σας δίδαξε και σας οργάνωσε. Προσευχήθηκε μαζί σας, έκλαψε και γέλασε μαζί σας, και ήταν ένα λαμπρό παράδειγμα της αγάπης του Θεού για εσάς καθ’ όλη τη διάρκεια της διακονίας του εδώ στον Ευαγγελισμό.

Επιπλέον, καθώς ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με την ετήσια παρέλαση, ξέρω ότι ο πνεύμα του θα είναι μαζί μας καθώς θα παρελαύνουμε στην οδό Χάλστεντ. Παρέλασε τόσες πολλές φορές και ενθάρρυνε όλους εσάς να είστε υπερήφανοι για την κληρονομιά σας και να μη φοβάστε να τη μοιραστείτε με τους άλλους.

Ήταν ο καλύτερος από τους καλύτερους και η αναγνώρισή του σε αυτή την τεσσαρακονθήμερη μνήμη του θανάτου του από αυτή τη ζωή στην αιώνια ζωή στο Θεό, είναι προνόμιο για μένα ως Αρχιεπίσκοπός σας και μια στιγμή για την κοινότητα του Καθεδρικού Ναού να ενωθεί με σεβασμό και βαθιά εκτίμηση για τις δεκαετίες της συνεχούς διακονίας της αγάπης του.

Πράγματι, υποκλίθηκε μπροστά στον Σταυρό του Κυρίου μας πολλές φορές εδώ, σε αυτό το ένδοξο ιερό, επειδή κατάλαβε τι σημαίνει πραγματικά ο Σταυρός.

Τι είπε ο Κύριός μας τη νύχτα που παραδόθηκε για τη ζωή του κόσμου: “Αυτή είναι η δική μου εντολή: να αγαπάτε ο ένας τον άλλο, όπως εγώ σας αγάπησα. Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη αγάπη, από κείνον που θυσιάζει τη ζωή του για χάρη των φίλων του.”. *

Ως Χριστιανοί, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, είμαστε δεσμευμένοι από αυτή την εντολή – μια εντολή που υψώνεται πάνω από κάθε κανόνα, κάθε δόγμα, κάθε παράδοση πού τόσο ἀγαπᾶμε. Γιατί αν δεν κρατάμε αυτή την εντολή πρώτα και κύρια, όλα τα άλλα στην Εκκλησία στερούνται νοήματος.

Ο πατήρ Νικόλαος το γνώριζε αυτό πολύ καλά. Και έτσι, τιμούμε τη μνήμη του σήμερα, και παίρνουμε όποια καλοσύνη μας μετέδωσε για να πορευτούμε με υπερηφάνεια για την Πίστη μας και για τον Γένος μας. Ὑπέρ Πίστεως και Πατρίδας.

Ὁ δούλος καί ἱερέας τοῦ Θεοῦ Νικόλαος, εἴθε νά μείνει αἰώνια στά μέγαρα τῶν Ἁγίων, στήν αὐλή τοῦ Ἀβραάμ καί στά σκηνώματα τῶν δικαίων. Αμήν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.