Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Ηγεσία των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι για τους Έλληνες και η μεγάλη εορτή της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ιδίως κατά τη φετινή χρονιά, η σάρκωση του Υιού του Θεού στα σπλάχνα της Θεοτόκου συμπίπτει με τον εορτασμό της συμπληρώσεως διακοσίων ετών από την έναρξη της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης του 1821, για την αποτίναξη του τεσσάρων αιώνων ζυγού προς ανάκτηση της ελευθερίας.

Ο χαιρετισμός του Αρχαγγέλου Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία, «Χαίρε κεχαριτωμένη», γίνεται η απαρχή της ελευθερίας και της σωτηρίας για κάθε άνθρωπο, η προσωπική πρόσκληση για ένωση με το Θεό. Για τους ήρωες του 1821, η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την απαρχή της ελευθερίας του Γένους μας, αναδεικνύοντας το δεσμό του ελληνικού έθνους με την εκκλησία.

Η Ελλάδα, εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει ευλογηθεί να είναι η αστείρευτη πηγή και το αποθετήριο ανεκτίμητων θησαυρών της σοφίας και του πνεύματος, διευρύνοντας τους ορίζοντες του παγκοσμίου πολιτισμού. Η ευγενής αυτή χώρα αποτελεί τη μήτρα του Δυτικού Πολιτισμού: η φιλοσοφία, η πολιτική, η λογική, το θέατρο, η μουσική, ο αθλητισμός και άλλες μεγάλες ιδέες και τέχνες του άνθρώπου φέρουν τη σφραγίδα του ελληνικού πνεύματος. Η γέννηση της δημοκρατίας λαμβάνει χώρα στην Αθήνα πεντακόσια χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού και επαναλαμβάνεται στην Ελλάδα με την επανάσταση του 1821 και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Αυτή η αναγέννηση του έθνους που γέννησε τη δημοκρατία προκαλεί παγκόσμια κύματα χαράς και αισιοδοξίας, καθώς συμπίπτει με την απελευθέρωση και άλλων εθνών κατά την ίδια περίοδο.

Στρέφουμε τα μάτια της ψυχής μας στους μεγάλους ήρωες του έπους του 1821, με συγκίνηση και πολλές ευχαριστίες, αναγνωρίζοντας τις θυσίες και τους αγώνες της αναγέννησης του Γένους μας, επ᾽ ονόματι των απανταχού ελλήνων. Προσκυνώντας τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας, κλίνουμε γόνυ καρδίας τιμώντας τους πνευματικούς και εθνικούς προπάτορές μας. Οι αθάνατοι μάρτυρες του 1821 είχαν καταλάβει πολύ καλά το σύνθημα των προγόνων τους, των ηρώων της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, 2300 χρόνια πριν, «Νυν υπέρ πάντων αγών» (Αισχύλος, Πέρσαι, στ. 405). Η 25η Μαρτίου λοιπόν, δεν είναι μόνον η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η σημερινή ημέρα αποτελεί το σύμβολο της αθανασίας του Ελληνικού Έθνους και έναν ακόμη λαμπρό αστέρα στον αστερισμό της ένδοξης ιστορίας της φυλής μας.

Αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Με μεγάλη ευγνωμοσύνη στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους και της Εκκλησίας μας αναπέμπουμε σήμερα ειδική προσευχή και Δοξολογία, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής, η οποία συνετέθη ειδικά για την επέτειο των διακοσίων ετών, ευχαριστώντας το Θεό για τα πλούσια ελέη που άφθονα μας χαρίζει. Πλέκουμε στεφάνι από τα μυριόπλεκτα άνθη της ελευθερίας και στεφανώνουμε με αυτό νοερά τη μνήμη των αγωνιστών προγόνων μας, υποσχόμενοι ότι θα παραμείνουμε αντάξιοι της ελευθερίας που μας χάρισαν δίνοντας τη ζωή τους και δοξολογώντας το Θεό για το μέγα και πλούσιο έλεος του.

Ζήτω η Ελλάς. Ζήτω το Ελληνικό Έθνος.

Μετά πατρικής αγάπης εν Χριστώ Ιησού.

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος
† ο Βοστώνης Μεθόδιος
† ο Ντένβερ Ησαΐας
† ο Ατλάντας Αλέξιος
† ο Ντητρόιτ Νικόλαος
† ο Πιττσβούργου Σάββας
† ο Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος
† ο Σικάγου Ναθαναήλ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.